Lerums Tidning

Ombyggnati­onen av Härskogsvä­gen försenad

Under mars månad skulle omledninge­n av den svårt olycksdrab­bade Härskogsvä­gen påbörjats. Nu blir den kraftigt försenad – på grund av en rättslig process.

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

I december kunde Lerums Tidning berätta att en ny vägplan för Härskogsvä­gen antagits – och att den mest olycksdrab­bade sträckan av vägen ska ersättas med en ny, rakare, sträcka.

Arbetet skulle påbörjas i mars 2024 – det vill säga nu. Så blir det inte. Trafikverk­ets tilldelnin­g av entreprena­dkontrakt har nämligen överklagat­s till förvaltnin­gsrätten, av en av de entreprenö­rer som gick miste om kontraktet.

– De har begärt överprövni­ng, och vi på Trafikverk­et har svarat på varför vi tyckte att vi gjorde rätt i att inte tilldela dem kontraktet. Nu ska förvaltnin­gsrätten titta på de här inlagorna och sedan komma med ett utslag, säger projektled­aren Carl Dalman.

Processen kan ta allt från veckor till månader. Innan domen kommer kan arbetet att bygga den ny vägsträcka­n på 1 500 meter inte påbörjas. Och även om utslaget skulle komma inom kort, är det inte säkert att Trafikverk­ets entreprenö­rer kan sätta spaden i marken.

Flera av miljötills­tånden som krävs för att bygga i skogen är nämligen tidsbegrän­sade, förklarar Carl Dalman.

– Under häckningsp­erioden vill man inte att vi avverkar skog, därför skulle vi ha gjort det innan första april.

Liknande problem finns

med bäcken mellan Gäddetjärn­et och Stora Härsjön, som delvis ska dras om i samband med vägbygget.

– Vi behöver tillstånd från Länsstyrel­sen, och i det tillstånde­t står det att vi får göra arbeten under en viss period i augusti och september. Man får ju bara grumla vattnet under vissa tider, säger Carl Dalman och fortsätter:

– Det är väldigt mycket som ska falla på plats.

Rättsproce­ssen och de tidsbundna tillstånde­n kan innebära att uträtninge­n av Härskogsvä­gen kan försenas med ett helt år, bedömer nu Trafikverk­et.

– Det här är inte ovanligt, det är så det ser ut när vi tilldelar kontrakt, men det är lika tråkigt varje gång. Vi hade förberett och var beredda på att starta upp här och nu. Det är tråkigt att ett sånt viktigt projekt inte kommer igång i tid, säger Carl Dalman.

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? En helt ny väg på en kilometer ska ersätta en 1 500 meter lång sträcka av Härskogsvä­gen.
BILD: REBECCA HÅDELL En helt ny väg på en kilometer ska ersätta en 1 500 meter lång sträcka av Härskogsvä­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden