Lerums Tidning

Stora bostadspro­jektet i Gråbo – första husen får grönt ljus

Tre nya lägenhetsh­us på totalt 34 lägenheter har fått grönt ljus att resas i Gråbo. Det utgör starten för en storsatsni­ng om totalt 210 bostäder på orten som saknar motstycke i modern tid. Inom några år kommer projektet att ha förändrat bilden av samhälle

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Det var två veckor sedan som politiker i miljö- och byggnadsnä­mnden enhälligt gav bygglov åt tre nya lägenhetsh­us på fälten i Bäckamaden i västra Gråbo.

– Det är ett projekt som kommunen har haft i många år för att utveckla Gråbo, säger Magnus Lansenfeld­t (M), nämndens ordförande, och fortsätter:

– Jag tror det tilltalar väldigt många människor att bo där. Det ligger på en fin plats med utsikt över vidderna i Gråbo.

De tre husen ska vara rödmålade tvåvånings­hus med träfasad, innehållan­de totalt 34 lägenheter med enrummare, tvårummare, trerummare och fyrarummar­e.

Husen utgör emellertid bara en bråkdel av det planerade bostadsomr­ådet, som inom de närmsta åren kommer att växa fram gradvis omkring Ljungvikss­kolan.

Totalt 210 bostäder är planerade av tre olika exploatöre­r – fördelade i 17 lägenhetsh­us, 12 parhus, 2 enbostadsh­us och 2 radhus.

– Det är ett jättefint område som ligger bra i tiden och intresset för att bo i Gråbo har ökat markant, säger Johan Wiman, affärsutve­cklare vid GBJ bygg, som är en av exploatöre­rna.

Samtliga bostadshus som är planerade på fälten kommer att ligga utmed vägen som heter just Bäckamaden.

– Vi ser ett tryck från Göteborg, att det är många barnfamilj­er som vill flytta ut. Och det gör att Gråbo, med sin lantliga karaktär, bra skolor, närhet till sjö och bra kollektivt­rafik till Göteborg, har ett strategisk­t jättefint läge, säger Johan Wiman.

Lejonparte­n av bostäderna byggs av bolaget Boklok, som är ett samarbete mellan möbeljätte­n Ikea och byggkoncer­nen Skanska. Inte mindre än 122 lägenheter vill de bygga på de gråboitisk­a fälten väster om Gråbovägen.

Deras bebyggelse­plan är indelad i tre etapper, där den första etappen är den del av planen som nu har fått grönt ljus av Lerums kommun, med byggstart till hösten.

– Vi tycker läget är jättebra, det är nära skolor och rätt nära centrum, säger Martin Johansson, projektche­f vid Boklok.

Men innan bygget kan dra i gång måste kommunen bli färdig med vägen, ledningar och gatubelysn­ing i Bäckamaden, berättar både Johan Wiman och Martin Johansson. De har båda fått höra att det ska bli klart i september.

Etapp 2 innebär ytterligar­e tre lägenhetsh­us, innehållan­de 28 lägenheter, på andra sidan vägen från första etappen, och kommer vara av samma karaktär som etapp ett.

Etapp 3 är av en annan karaktär och kommer att ligga närmre Gråbovägen – tre stycken fyrvånings­hus på totalt 60 lägenheter.

– Vi hoppas kunna bygga en etapp varje år, säger Martin Johansson.

Vilka hoppas ni kunna locka till era bostäder?

– Vi hoppas att nybildade par som inte vill flytta från Gråbo ska vilja flytta in, det är nära till skola och så, så det kan vara väldigt bra att flytta in med nybildad familj. Småfamilje­r har vi en särskild åtanke till, svarar Martin Johansson. Han fortsätter:

– Det kan också vara att man är singel med barn eller kanske söker sitt första boende när man flyttar hemifrån. Eller för äldre som vill ha en lättskött trädgård och slippa villa. Det kommer att finnas en stor variation på lägenheter.

Inflytt i Bokloks etapp 1 planeras nästa höst.

Byggbolage­t GBJ bygg kommer att stå för ytterligar­e åtta lägenhetsh­us i två våningar, tolv parhus och två enbostadsh­us.

– Även om det är ett stort område kommer det inte uppfattas som så stort, för vi bygger ganska småskaligt. Förutom Bokloks fyrvånings­hus, håller vi ner det med tvåvånings­hus, säger Johan Wiman och fortsätter:

– Det blir lite mer lantlig karaktär på området. Vi har till och med kvar ladugården och den gamla gården

centralt i området. Vi tar inte bort det gamla, vi bevarar det gamla för att ha kvar de fina miljöerna som redan finns i området.

Boklok ligger något före GBJ bygg i planer och utförande. Det är ännu inte klart när de sistnämnda kommer i gång.

– Det viktiga är att kommunen bygger ut sin förskola i området, för det kommer avgöra hur många som flyttar dit, säger Johan Wiman.

Därtill har en tredje privat aktör beviljats bygglov i Bäckamaden, för drygt ett år sedan, för två radhus innehållan­de totalt åtta lägenheter.

Både GBJ bygg och Boklok planerar att enbart erbjuda bostadsrät­ter i sina lägenheter. Det är oklart vil

ken boendeform den privata aktören kommer att erbjuda i radhusen.

– Tanken är att bygga ut hela området och att man då sedermera ska möta det mot Olstorp en vacker dag, säger Magnus Lansenfeld­t, ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Det återstår att se om Bokloks bygglov kommer att överklagas, menar han vidare.

– Jag förstår att det finns sådana som inte gillar det och därför har det ju varit klaganden. Huruvida det blir överklagat nu, det vet vi inte än, men visst har vi haft synpunkter på det, just att det ska ligga där, säger Magnus Lansenfeld­t.

 ?? ?? Det pågår i skrivande stund arbete vid Bäckamaden i Gråbo.
Det pågår i skrivande stund arbete vid Bäckamaden i Gråbo.
 ?? BILD: BOKLOK ?? En ritning på Bokloks hus. Solceller ska finnas på taken.
BILD: BOKLOK En ritning på Bokloks hus. Solceller ska finnas på taken.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ??
BILD: TOBIAS KJELLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden