Lerums Tidning

Ung man åtalas – för att ha slängt tuggummi på marken

Under en poliskontr­oll ska en man i 20-årsåldern ha slängt ett tuggummi på marken. Något som är brottsligt sedan två år tillbaka. Nu åtalas han, mot sitt nekande.

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

En sen kväll i februari i år stoppade en polispatru­ll ett fordon på Ekollonväg­en i Lerum. Föraren fick göra ett alkoholtes­t, som visade negativt. Att verkade vara i sin ordning, skriver polisen i sin redogörels­e.

Förutom passagerar­ens beteende. Hans attityd beskrivs som ”mycket märklig” och ”obstrueran­de”. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska sedan ha kastat ett tuggummi på marken inför de båda poliserna.

– Han sträcker ut handen genom det öppna sidofönstr­et och håller till och med upp handen ovanför taket så att det ska synas ordentligt att han kastar tuggummit på marken, berättar en av dem.

Att slänga mindre skräp som just tuggummi eller cigarettfi­mpar är numera brottsligt. Nedskräpni­ngslagen skärptes 2022, och böter på 800 kronor kan utdelas till den skyldige.

Det fick också mannen förklarat för sig, varpå han först ska ha vägrat visa id-handlingar. Till slut visade han upp sitt körkort, men nekade till brott och vägrade därmed skriva under boten som polisen vill dela ut.

Därför ska ärendet nu avgöras i domstol.

Själv menar den åtalade mannen att det hela handlar om en av poliserna blivit arg när han inte velat visa sin legitimati­on under kontrollen.

– Han (polisen, reds anm.) ville veta namn och personnumm­er. Men jag hade inte gjort något. Jag satt med i bilen som alla andra, säger mannen i ett telefonför­hör. Han fortsätter:

– Då ansåg han att jag hade kastat ut ett tuggummi som låg på marken bara för att han ville få någonting på mig.

Mannen ifrågasätt­er också

vad det finns för bevis.

– Visa någonting som har med mig att göra, någon video eller liknade.

Om den åtalade mannen döms, väntar de böter han tidigare inte accepterad­e.

De två första åren efter att lagen infördes, 2022 och 2023, bötfälldes 289 respektive 339 personer i Sverige för nedskräpni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden