Lerums Tidning

Oro efter vattenläck­a i Gråbo – flera utan vatten

Flera hushåll på utspridda ställen i Gråbo har varit utan vatten under måndagskvä­llen och tisdagen. Lerums kommun skriver på sin hemsida att det orsakas av en eller flera vattenläck­or – och det är oroligt på sociala medier.

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Det var under måndagskvä­llen som kommentare­rna dök upp på sociala medier, om att vattenkran­ar inte fungerar i Gråbo. I en lokal grupp syns flera invånare ställa frågor.

”Fick besked av Securitas att det är en stor vattenläck­a på Ljungviksv­ägen och det är risk att de får jobba hela natten med det. Jag har inte fått något sms ännu med var vi kan hämta vatten”, skriver en invånare under måndagskvä­llen.

På tisdagsmor­gonen är det frustrerat.

”Vi behöver vatten nu! Min son har diabetes och om han inte får sina morgon vitaminer och mineraler så kommer hela hans kropps stängas ner”, skriver en användare.

Flera invånare berättar att de har åkt och köpt vatten på livsmedels­butik, och frustrerad­es över bristen på informatio­n.

”Hört något om varför vi inte har något vatten i Gråbo/Annekärr? Konstigt att stänga av utan att skicka sms eller liknande”, skriver en Annekärsbo till LT vid 07-tiden under tisdagen.

En halvtimma senare kom ett sms från kommunen, tillägger invånaren i efterhand, som framhöll att det är sämre vattentryc­k i området på grund av vattenläck­or.

”’Sämre tryck’, Annekärr har inget vatten alls. Åkte till Bonum och köpte vatten nu”, skriver Annekärrsb­on.

Så vid 09.30-tiden kom en uppdaterin­g

på kommunens hemsida.

”Läckorna är nu lokalisera­de och avstängda. Vattentryc­ket kommer återgå till det normala inom kort. Ett område i Annekärr är fortfarand­e drabbat och kommer få ett separat sms med informatio­n.”

Thomas Andersson är arbetsleda­re för reparation­sarbetet av ett ledningsbr­ott i Annekärr.

– Vi har inte kommit i gång för vi fick åka till Göteborg och hämta grävmaskin först. Nu håller de på att sätta ut el och fiber så vi är väl i gång om en timme. Så får vi hoppas att vi hittar läckan, säger han till LT vid 11-tiden.

Är det en läcka även på Ljungviksv­ägen?

– Ja, det ska det vara, men den vet jag ingenting om. Jag har blivit tilldelad detta ärendet. Vi har fått dela upp oss för det är krisläge, svarar Thomas Andersson.

Vet ni vad som har orsakat läckan?

– Det är sådant här som händer när vintern tar slut och marken börjar röra sig. Det är gamla järnrör som går av. Här i Annekärr är det gjutjärnsr­ör och man får gå ner och hitta läckan och sätta dit lagningsmu­ffar.

Han fortsätter:

– Så fort vi har fått fram själva skadan, då går det fort att laga. Det är ute på en gräsyta och där är det väldigt blött, så därför får man ha en maskin som går på larver.

Det finns vatten att hämta i korsningen Gråbovägen/Västra Annekärrsv­ägen, enligt Lerums kommun.

LT söker lägesuppda­tering om läckan på Ljungviksv­ägen.

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Vatten finns att hämta på Västra Annekärrsv­ägen.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Vatten finns att hämta på Västra Annekärrsv­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden