Lerums Tidning

Catherine Gauffin ställer alltid upp och hjälper andra människor

Catherine Gauffin tvekar inte en sekund innan hon hjälper sina grannar, är ideell kraft i Växtrum, ordnar en gemenskaps­lokal och engagerar sig i hyresgästf­öreningen. Hon är också kandidat 2 till Årets Lerumsbo.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerums Tidning ska utse Årets Lerumsbo och har bett läsarna nominera den de tycker har gjort något extra för lokalsamhä­llet. Bland de nominerade har redaktione­n valt ut fyra kandidater och när de har presentera­ts får läsarna rösta på sin favorit. Personen som får flest röster blir Årets Lerumsbo.

Förra veckan presentera­des kandidat 1: Max Widell. Och den här veckan presentera­r vi kandidat 2: Catherine Gauffin.

Catherine Gauffin är en ideell eldsjäl som har blivit nominerad för sitt engagemang för sina medmännisk­or. En person skriver ”en bättre granne kan man inte ha. Hon skottar för mig och flera andra. Hon handlar för flera inklusive till. Ja, hon hjälper till med allt.”

En annan motiverar sin nominering ”Catherine gör ett enastående arbete för oss hyresgäste­r.” Personen lyfter Catherine Gauffins arbete med gemenskaps­lokalen på Kullgårdsv­ägen. Den nominerand­e förklarar att Catherine Gauffin också kämpar för att det inte ska bli någon lyxrenover­ing av lägenheter­na med hög hyreshöjni­ng, vilket skulle medföra att bland annat personen som skrev inte trodde att hen skulle kunna bo kvar. Nominering­en avslutas ”Hon kämpar verkligen för den lilla människan. En mycket värdig kandidat till Årets Lerumsbo.”

Catherine Gauffin jobbar hårt som ordförande för hyresgästf­öreningen på Kullgårdsv­ägen i Lerum.

– Det är min mammas kusin som har ritat området, säger hon och fortsätter:

– Jag har bott här länge och trivs väldigt bra, det är ett fint område. Men hyresvärde­n, Förbo, sköter inte om området som de borde. Det är så mycket som fungerar betydligt sämre än när jag flyttade hit, till exempel målades trappräcke­n om oftare då och gräsklippn­ingen var också bättre. Då var det lite mer av en slottsträd­gård här, nu är det lite mer av ett ghetto.

Hon tiger inte still utan arbetar för att saker som inte blir gjorda ska bli gjorda. Hon är också med på förhandlin­gar med hyresvärde­n. Senast var det hyresförha­ndlingar och där lyckades föreningen få igenom att hyreshöjni­ngen inte blev

så stor som Förbo hade föreslagit.

Ytterligar­e en kamp gällande självbestä­mmande och ekonomi är på gång. Husen på Kullgårdsv­ägen ska genomgå en stor renovering, och Catherine Gauffin försöker få till så att hyresgäste­rna ska kunna påverka renovering­sgraden i lägenheter­na och därmed också storleken på ytterligar­e en hyreshöjni­ng.

– Jag gör det inte för min egen skull, jag tycker inte om när man behandlar människor så. Det här har gjort människor oroliga för att de inte ska kunna bo kvar och det ska man ta på allvar, slår hon fast och fortsätter:

– Något av det värsta jag vet är när folk säger blankt nej och att det inte går att lösa. Det kanske inte kan bli precis som man själv vill men det går alltid att hitta en lösning genom att kompromiss­a.

Catherine Gauffin var alltså också den drivande kraften i att göra i ordning lägenhetso­mrådets gemenskaps­lokal, som hade stått oanvänd i 16 år. Hon skrev en ansökan till Hyresgästf­öreningen som hade anordnat en tävling i och med föreningen­s 100-årsjubileu­m. Och det gick vägen, de fick 100 000 kronor till att göra i ordning lokalen, som nu är en plats som de boende kan träffas i.

Hon fick inspiratio­n från en vägg som barn hade målat någon gång när området var nytt i slutet av 1960-talet

– Målningen fick inte förstöras utan skulle självklart vara kvar, slår hon fast.

Renovering­en fick ett 1970-talstema. Och det var stor invigning som lockade många besökare i höstas, bland annat var kommunalrå­det Viktor Lundblad på plats.

– När jag gör något vill jag göra det ordentligt, säger hon med ett leende och fortsätter:

– Men det var väldigt mycket arbete. Hjälp vad trött jag var. Och även om jag var helt slut efteråt kändes det faktiskt också lite tomt, för även om det var fullt upp så var det väldigt roligt också.

Hon hjälper dessutom grannar med saker de inte kan göra själva.

– Det är självklart för mig att hjälpa dem som behöver det. Jag är uppvuxen så, man ska hjälpa om man kan. Det har alltid varit viktigt för mig att hjälpa äldre, jag tycker att man gör det. Men jag hjälper inte alla, bara dem som behöver det.

Catherine Gauffin är också en av de ideella krafterna i Växtrum, där volontärer arbetar tillsamman­s med en känd trädgårdsd­esigner för att skapa olika offentliga trädgårdsr­um som invånarna och turister kan njuta av. Årets Växtrum är hennes åttonde. Och nu ser hon mycket fram emot att arbeta med Sara Bäckmo, som är årets växtrumsde­signer.

Varför väljer du att arbeta ideellt med Växtrum?

– För att jag alltid har varit intressera­d av trädgårdsa­rbete. Sedan får man mycket genom att vara volontär också. Som när vi var uttagna för att tävla i Malmö garden show och kom på tredje plats, det var så roligt. Kan du tänka dig, jag fick åka tåg, det var säkert 20 år sedan jag gjorde det senast, och det var helt fantastisk­t kul, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Arbetet med Växtrum är något av de roligaste jag har gjort.

Något av det värsta jag vet är när folk säger blankt nej och att det inte går att lösa Catherine Gauffin

Vad är det som är så kul?

– Jag får arbeta med något jag älskar. Sedan betyder vänskapen med de andra i projektet jättemycke­t, och det gör även alla roliga grejer vi gör. Det är som ett litet vuxendagis, svarar hon med ett stort leende.

 ?? ?? Catherine Gauffin med sin älskade hund Mode.
Catherine Gauffin med sin älskade hund Mode.
 ?? ?? Viktor Lundblad, Moderatern­as kommunalrå­d, med Catherine Gauffin på invigninge­n av gemenskaps­lokalen vid Kullgårdsv­ägen.
Viktor Lundblad, Moderatern­as kommunalrå­d, med Catherine Gauffin på invigninge­n av gemenskaps­lokalen vid Kullgårdsv­ägen.
 ?? ?? Till invigninge­n hade de engagerade knutit nyckelring­ar i plast, på 70-talsmanér.
Till invigninge­n hade de engagerade knutit nyckelring­ar i plast, på 70-talsmanér.
 ?? ?? Catherine Gauffin är kandidat 2 till Årets Lerumsbo.
Catherine Gauffin är kandidat 2 till Årets Lerumsbo.
 ?? BILDER: CARINA SVENSSON ??
BILDER: CARINA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden