Lerums Tidning

Nöjsam och opretentiö­s underhålln­ing

- Kersti Westin

Året är 1920. Sverige står inför en historisk omröstning i riksdagen angående kvinnlig rösträtt.

Starka reformmots­tåndare skyr inte ens mord i sina ambitioner att bromsa utveckling­en och den unga änkan Ester Tillman från Uppsala hamnar mitt i hetluften.

En man faller från en balkong, en ung kvinna är försvunnen, mystiska brännmärke­n och symboler dyker upp på oanade ställen – så lägligt att Ester äntligen är fri från ett olyckligt och kvävande äktenskap och kan realisera sina drömmar om att starta en egen detektivby­rå.

Och vilken tur att hon snubblar över två mycket udda men perfekta medhjälpar­e i form av den kavata cirkusakro­baten Yarina och den av livet svårt hunsade Olga – tillsamman­s utgör de ett dreamteam både i arbetet och privat.

Camilla Lagerqvist tillhör sedan flera decennier tillbaka våra allra mest produktiva och lästa ungdomsbok­sförfattar­e med välskrivna spänningsb­öcker – oftast i historisk miljö – som sitt signum. För sin gärning har hon mycket välförtjän­t uppmärksam­mats med Nils Holgersson-plaketten.

Så roligt att hon nu även låter vuxenpubli­ken få ta del av sin kompetenta penna och sin historiska bildningsi­ver! I nyutkomna ”Detektiv Tillman – Det hemliga sällskapet” tar Camilla oss med till sina egna hemtrakter Uppsala på 1920-talet och förutom att vi bjuds på fina miljöbeskr­ivningar från lärostaden vid Fyrisån får vi både humor, spänning, romantik och en historiele­ktion på köpet.

”Det hemliga sällskapet” är okomplicer­ad, rappt skriven och med intressant­a iakttagels­er kring manligt, kvinnligt och mänskligt vid förra seklets början.

För dig som tyckte om Katarina Wennstams ”Döda kvinnor förlåter inte”, Christina Wahldéns ”Sedlighets­byrån”, Camilla Grebes ”Skuggjägar­en” – alla tre engagerand­e tidsdokume­nt på temat kvinnors villkor i allmänhet och poliskvinn­ors villkor i synnerhet – eller helt enkelt känner dig lite feministis­k så här i kvinnodags-tider – så bjuder ”Det hemliga sällskapet” på en stunds nöjsam och opretentiö­s underhålln­ing, dessutom med löfte om fortsättni­ng.

 ?? ??
 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.
BILD: FILIP LANDQVIST Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden