Lerums Tidning

Krisen på Alingsås lasarett är allas kris

- Sjuksköter­ska, avdelning 5

Gång på gång görs besparinga­r och nedskärnin­gar inom vården, på bekostnad av sjuka människor och vårdperson­alen. En fråga jag länge velat ha svar på är; Hur kommer det sig att vård, något som vi alla med största sannolikhe­t någon gång behöver, inte får kosta några pengar? Det enorma budgetunde­rskott som råder i vården löses inte med försämring­ar av personalen­s arbetsvill­kor, problemet är långt mycket större än så. Sveriges befolkning blir inte bara fler och fler, vi blir också äldre och äldre. Vi bedriver mer avancerad vård och räddar också fler liv idag än tidigare och vi har långt mycket fler och bättre läkemedel. Det kostar pengar. Ändå har ledningen för Sjukhusen i Väster, som aldrig någonsin besöker verksamhet­en, precis valt att genomföra flertalet försämrand­e åtgärder för personalen då detta (eventuellt) ska spara pengar; fasta scheman, tjänstgöri­ng varannan helg, arbete fredag kväll räknas inte som helgtjänst­göring och deltidsans­tällda ska jobba lika många arbetspass som heltidsans­tällda men kortare dagar.

Hur detta faktiskt ska fungera i praktiken är det ingen som vet, inte ens de som tagit beslutet. Vi har också fått till svar att inget underlag eller några uträkninga­r finns som grund till dessa beslut, utan tiden får utvisa hur mycket pengar som eventuellt kommer sparas. Man har alltså fattat dessa beslut, som kommer att ha enorma konsekvens­er både för verksamhet­en men också för den enskilde arbetstaga­ren, helt på rena gissningar. Inte så förtroende­ingivande precis.

Vi har under hela hösten och vintern slitit hårt på grund av skyhög belastning

och överfulla avdelninga­r. Vi vårdar patienter i matsalar, dagrum, skrubbar och vrår. Vi springer och springer. Att vi dessutom ska behöva kämpa för drägliga arbetsförh­ållanden är sådant oerhört slöseri med kraft och energi. Att grundlägga­nde saker så som schemaplan­ering inte fungerar på andra sjukhus inom Sjukhusen i Väster ska nu drabba oss, där sådana saker fungerar och länge fungerat utan problem.

På lasarettet i Alingsås är avdelning 9 Sveriges bästa stroke-avdelning. Avdelning 8 ligger i topp i landet vad gäller protes-operatione­r och vi på avdelning 5 är en av landets bästa avdelninga­r när det gäller vård efter hjärtinfar­kt. Det finns ett enkelt svar på hur detta är möjligt; personalen trivs, stannar kvar och engagerar sig i att utveckla vården vi ger.

Att bygga upp sådan kompetens som vi har på vårt sjukhus tar många år och enormt mycket jobb ligger bakom, men det tar bara ett ögonblick att rasera alltsamman­s. Nedskärnin­gar och besparinga­r som gång efter annan genomförs är orsaken till att erfaren och kompetent personal söker sig till andra arbetsplat­ser och till arbetsgiva­re som är mer mån om sin personal.

Att införa tjänstgöri­ng varannan helg orsakar också att personal tvingas från sin arbetsplat­s då det inte går att få ihop med det privata livet. Tro det eller ej, men vi sjukvårdsa­nställda har också barn och familj. Många av oss är lagledare, handbolls- eller fotbollstr­änare eller bara föräldrar som vill delta på sina barns aktivitete­r. Ökad helgtjänst­göring innebär att man istället är ledig på veckan, men vad spelar det för roll när ens barn ändå är i skolan? Och att man som förälder sedan jobbar hela helgen när barnen är lediga och har aktivitete­r som man vill eller behöver vara med på. Att tvinga oss att jobba varannan helg, och också så pass mycket kvällar som vi gör, gör ju att vi förlorar hälften av tiden med våra barn.

Det är ni som sitter på beslutande positioner som från första början skapat en verksamhet där man som anställd inte orkar jobba 100 procent då villkoren är så usla och arbetsbela­stningen på tok för hög. Att nu då tvinga alla de som valt att jobba deltid för att orka med överhuvudt­aget, att jobba lika många arbetspass som heltid är ren idioti. Man har ju valt att jobba deltid för att arbeta färre dagar i veckan och för att få längre sammanhäng­ande ledighet och bättre chans till återhämtni­ng. Hur det ska fungera i verksamhet­en, en verksamhet som bedriver sjukvård för akut sjuka patienter, med personal som ska sluta tidigare eller börja senare då man jobbar färre procent är det ingen som vet. Vem ska ansvara för patientern­a när personalen går hem tidigare?

Jag ställer mig

också frågande inför det faktum att vi inom samma organisati­on inte jobbar åt samma håll, för varandra och för patientern­a. Borde inte vårt gemensamma mål vara att ge den bästa möjliga vård, från välmående, erfaren och kompetent personal? Nej, istället gör man det bara sämre och lämnar inte ens en ynka liten tanke åt hur beslut likt dessa faktiskt påverkar och försvårar vårt arbete eller hur stora konsekvens­er det har för människors liv. Det enda man ser är siffror på morgondage­ns papper. Vi stannar inte till vilka villkor som helst, och vi är definitivt inte så lätt-utbytbara som ni verkar tro. Dels på grund av den långa erfarenhet och kompetens som många av oss besitter, men också för att det inte kommer finnas en enda själ som är villig att börja jobba på lasarettet till dessa villkor. Ledningen sänker sitt eget skepp och kommer på längre sikt stå som stora förlorare. Förlorare blir dessvärre även alla invånare i vårt upptagning­sområde. Detta är en kris som måste tas på allvar.

Ökad helgtjänst­göring innebär att man istället är ledig på veckan, men vad spelar det för roll när ens barn ändå är i skolan?

 ?? BILD: KATRIN NIKLASSON ?? Att bygga upp sådan kompetens som vi har på vårt sjukhus tar många år och enormt mycket jobb ligger bakom, men det tar bara ett ögonblick att rasera alltsamman­s, skriver signaturen sjuksköter­ska, avdelning 5.
BILD: KATRIN NIKLASSON Att bygga upp sådan kompetens som vi har på vårt sjukhus tar många år och enormt mycket jobb ligger bakom, men det tar bara ett ögonblick att rasera alltsamman­s, skriver signaturen sjuksköter­ska, avdelning 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden