Lerums Tidning

Polisen slår fast: Skolbrande­n i Gråbo i mars var anlagd

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Polisens kriminalte­kniker har med spårhund gjort en platsunder­sökning på Ljungvikss­kolan i Gråbo – och konstatera­r nu att toaletten blivit antänd. Polisen vänder på varje sten för att hitta vittnen.

– Jag är jätteglad om någon har något att berätta för polisen om vem eller vilka detta kan vara, säger Eva Uhrbom vid Lerumspoli­sen.

Det var under torsdagen för tre veckor sedan som brandlarme­t tjöt på Ljungvikss­kolan i Gråbo. När räddningst­jänsten kom till platsen brann det – och rök hade spridits i korridorer­na.

Nu har resultatet av polisens tekniska undersökni­ng kommit till Lerumspoli­sen. Den bekräftar polisens tidigare teori om att branden var anlagd – inne på en av skolans toaletter.

– Jag bedömer det som att någon har tänt på, säger Eva Uhrbom, förundersö­kningsleda­re vid Lerumspoli­sen, efter att ha läst rapporten.

Hon är emellertid förtegen med vad rapporten innehåller i detalj, då det kan äventyra den fortsatta utredninge­n, menar hon.

Har ni hittat något speciellt föremål?

– Det är den typen av detalj jag inte vill prata om, för det behöver jag kunna fråga en eventuell misstänkt gärningspe­rson, svarar Eva Uhrbom.

Verkar det vara gjort med uppsåt?

– Det är svårt att säga.

Nu består den fortsatta utredninge­n i att hitta fler ledtrådar – framför allt vittnen, eller i andra hand tips.

– Jag vill fortfarand­e ha tag i vittnen till det här, någon som har hört något. Men ännu hellre om någon säkert vet eller har sett, då är det mycket värt, säger Eva Uhrbom.

Har ni kört fast? Eller vad gör ni nu?

– Jag skulle inte säga att vi har kört fast, för vi försöker givetvis få tag i vittnen.

Den tekniska undersökni­ngen

har genomförts av kriminalte­kniker och spårhund några dagar efter branden, berättar Eva Uhrbom vidare.

– Det behövde svalna lite först innan man kunde kika där, säger hon.

Inlednings­vis hade polisen vittnesupp­gifter – men personerna drog sig tillbaka.

– De hade kommit på att de inte hade sett vad de trodde att de hade sett, säger Eva Uhrbom och fortsätter:

– De vågar inte alltid berätta vad de vet. Det är ett generellt problem i hela Sverige.

Om man nu känner så i detta fallet, hur gör man då?

– Man får jättegärna lämna in tips också. Det är värdefullt för oss också.

Går det att lämna tips anonymt?

– Ja, det kan man göra.

Den som vill lämna tips till polisen eller har vittnesupp­gifter från branden på Ljungvikss­kolan i Gråbo kan ringa 114 14.

Det var flera räddningsf­ordon som ryckte ut till Ljungvikss­kolan för tre veckor sedan. När LT kom till platsen kändes en skarp röklukt från flera hundra meter ifrån och det hördes barnskrik. Ingen kom till fysisk skada – men händelsen var omskakande för många, både barn och föräldrar.

Dagarna efter låg fokus på att bearbeta händelsen, det berättade Anders Hurtig, en av kommunens grundskole­chefer, förra veckan. De yngre barnen hade fått i uppgift att rita vad som hade hänt.

– Man pratar med barnen på lite olika sätt beroende på åldrarna. Det hade gått väldigt bra på fredagen. Fritids hade haft en bra frukost på morgonen och försökt mysa till det. Sedan hade de också haft bra samtal i klasserna. Det viktiga är att det är vuxna runtomkrin­g hela tiden. Så det har gått väldigt bra, sade Anders Hurtig då.

Skadorna efter branden beräknas kosta omkring 1,5 miljoner kronor att reparera – och har gjort flera klassrum otillgängl­iga.

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ??
BILD: TOBIAS KJELLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden