Lerums Tidning

Lerumsbo häktas misstänkt för våldtäkt

En man från Lerums kommun häktas misstänkt för våldtäkt, grov kvinnofrid­skränkning och övergrepp i rättssak. Brotten begicks i mannens bostad i kommunen.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Chefsåklag­are Caroline Fransson från Borås åklagarkam­mare begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofrid­skränkning, och denna har skett under en period från december 2023 till och med mars 2024. Han misstänks också ha våldtagit kvinnan i mars och för att ha begått övergrepp i rättssak några dagar efter våldtäkten.

Kan du säga något om målet?

– Nej, det tidigt i utredninge­n och råder förundersö­kningssekr­etess, svarar Carolina Fransson.

Har mannen och kvinnan någon relation till varandra?

– För att det ska rubriceras som kvinnofrid­skränkning krävs det att de har en relation till varandra, så ja, svarar chefsåklag­aren.

Alingsås tingsrätt beslutade på torsdagen att mannen ska häktas. Enligt domstolen finns det inte risk att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet. Men rätten konstatera­r ”För våldtäkt är inte föreskrive­t lindrigare straff än fängelse i ett år och sex månader, och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas.” Därmed häktas han.

Mannen förnekar brott. Han bestrider de särskilda häktningss­kälen och åklagarens begäran om tillstånd att besluta om restriktio­ner och yrkar att omedelbart bli försatt på fri fot.

Enligt beslutet får dock åklagaren också tillstånd att meddela restriktio­ner. Restriktio­nerna får avse inskränkni­ngar i rätten att placeras tillsamman­s med andra intagna, vistas i gemensamhe­t, ta emot besök, stå i förbindels­e med annan genom elektronis­k kommunikat­ion, sända och ta emot försändels­er.

Inför häktningsf­örhandling­en begärde åklagaren att förhandlin­gen skulle hållas inom stängda dörrar med hänvisning till förundersö­kningssekr­etess. Mannen hade ingen erinran mot begäran.

Enligt beslutet ska åklagaren vara färdig med förundersö­kningen och lämna in ett åtal den 18 april. Det kan dock bli senare, om åklagaren begär förlängd åtalstid eftersom det krävs längre tid till utredninge­n.

 ?? BILD: CARINA SVENSSON ?? Alingsås tingsrätt har fattat beslut om att häkta mannen från Lerums kommun.
BILD: CARINA SVENSSON Alingsås tingsrätt har fattat beslut om att häkta mannen från Lerums kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden