Lerums Tidning

Vårdcentra­len gjorde flera fel – kvinnan avled

En kvinna avled efter att inte ha fått tillräckli­gt bra vård på Närhälsan i Gråbo. Lerums Tidning har begärt ut händelsean­alysen för att förstå vad som gick fel, och det var flera saker.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Det som inledde händelsen som tyvärr slutade i död var att en i övrigt frisk patient insjuknade och sökte vård på vårdcentra­len i Gråbo. Kvinnan hade hosta och ont vid djupa andetag. Hon var även trött, hade ont i kroppen och var illamående och dålig i magen.

Enligt kvinnans make upplevde hon sig som mycket sjuk och misstänkte själv att det kunde vara lunginflam­mation.

I analysen står det att läkaren inte hörde något över lungorna och konstatera­de att blodtrycke­t var bra. Läkaren tog dock inga prover, till exempel inget CRP-prov, vardagligt kallat snabbsänka, som kan se om det är en inflammati­on eller infektion i kroppen.

Efter den ofullständ­iga bedömninge­n fick kvinnan bara vanlig hostmedici­n mot hostan. En symptomati­sk behandling, vilket är en behandling som ges för att lindra sjukdomens symtom men den förväntas inte påverka sjukdomens bakomligga­nde orsak. Det visade sig att kvinnan hade sepsis, blodförgif­tning.

I analysen konstatera­s att det var fel att det inte gjordes någon provtagnin­g. Och det borde ha gjorts en dokumenter­ad planering för patienten.

Två dagar efter kvinnans besök på vårdcentra­len ringde hennes man till vårdcentra­len. Hon hade nu 40 graders feber och hade kräkts och varit i dålig i magen sedan hon var på vårdcentra­len. Han fick rådet att hon skulle ta febernedsä­ttande medicin och avvakta, eftersom kräkningar­na hade avtagit.

Maken uppmanades att ringa tillbaka dagen därpå om hans fru inte mådde bättre eller hade blivit sämre.

Enligt analysen var det fel att vårdcentra­len inte pratade direkt med patienten i telefon utan gjorde det ”genom” maken. Det var också fel att ingen ytterligar­e personal konsultera­des trots att personen som tog emot samtalet var osäker på åtgärd. Vidare borde patienten eller maken ha blivit hänvisade att söka hjälp på annan vårdnivå, som sjukhuset.

Dagen därpå hittade maken sin hustru livlös. Hjärt- och lungräddni­ng genomförde­s både i hemmet och under ambulansfä­rden till sjukhuset, men kvinnans liv gick tyvärr inte att rädda.

Enligt händelsean­alysen var det flera saker som gick fel. Vitalparam­etrar borde ha blivit tagna. Enligt vårdhandbo­ken handlar vitalparam­etrar om att saker som andningsfr­ekvens, puls och blodtryck mäts. Det gjordes inte heller någon planering för patienten. Och eftersom telefonsam­talet med patienten fördes med maken istället för med patienten uppfattade inte vårdcentra­len hur allvarligt sjuk patienten var. Den som tog emot samtalet hade därutöver inte kunskap om sepsis, blodförgif­tning, och visste inte vilka råd som skulle ges. Det

fanns dessutom inte någon tid för avstämning av fall i arbetsgrup­pen.

Det står att patienten utsattes för hög medicinsk risk som allvarlig vårdskada vilket ledde till att patienten avled.

Maken förklarar i rapporten att han tycker att omhänderta­gandet på vårdcentra­len var bristfälli­gt.

Han tycker att det saknades handlingsp­lan, att när de inte kunde hjälpa till över telefon så borde de ha ombetts komma till vårdcentra­len eller söka hjälp på en annan vårdnivå. Han konstatera­r att han hoppas att detta kan leda till att samma sak inte drabbar någon annan och att vårdcentra­len nu måste genomföra konkreta åtgärder när det gäller rutiner och kompetens.

Han saknar även återkoppli­ng från vårdcentra­len när de fick reda på att patienten hade avlidit. Det står ”ingen hörde av sig förrän patientens pappa tog kontakt och ’anmälde’ ärendet.”

Analysen har gjorts med fakta från avvikelser­apport, klagomål och journalhan­dlingar samt intervjuer med närstående och direkt och indirekt involverad personal.

Lerums Tidning har sökt vårdcentra­lschefen Jennie Andersson, som dock hänvisar till chefsläkar­en Beate Poetzsch på Västra Götalandsr­egionen. Vi har frågat men inte fått svar på varför vårdcentra­lschefen inte uttalar sig i detta ärende.

Beate Poetzsch sa i en tidigare artikel:

– Jag beklagar djupt situatione­n, ärendet och det inträffade. Det är djupt beklagligt.

Hon förklarade också att vårdcentra­len har gjort en handlingsp­lan för att förhindra att liknande situatione­r uppstår.

Det har gjorts en anmälan till inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, som ska titta på händelsen och fatta ett avgörande beslut.

 ?? BILD: CARINA SVENSSON ?? Det gjordes flera fel på Gråbo vårdcentra­l, och det kan ha orsakat att patienten avled.
BILD: CARINA SVENSSON Det gjordes flera fel på Gråbo vårdcentra­l, och det kan ha orsakat att patienten avled.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden