Lerums Tidning

Campingen snuvas på yta: ”Vi kommer att överklaga”

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Lerum:

Ett område motsvarand­e två fotbollspl­aner vid Aspen får inte användas av den nya campingen, det slår länsstyrel­sen fast. Men varken ägaren eller politiker är redo att kasta in handduken.

– Vi kommer att överklaga tillsamman­s, säger Viktor Lundblad (M).

Det var fem år sedan som Lerums kommun först beviljade dispens från strandskyd­dslagen för ett tidigare oexploater­at och vildbevuxe­t område vid Aspens östra strand, intill den dåvarande campingen.

Syftet var att låta campingen expandera på ytan – som omfattar ungefär 14 000 kvadratmet­er till sin storlek, motsvarand­e cirka två fotbollspl­aner.

Det måste emellertid finnas särskilda skäl för att få lov att överträda strandskyd­det – något som länsstyrel­sen ansåg att kommunen hade vid tillfället: Nämligen just att en camping låg kloss an till området.

I bedömninge­n jämfördes allmänintr­esset av ett bevarat strandskyd­d på platsen mot det enskilda intresset att låta området användas till camping, där det senare övervägde.

Men redan samma år gick avtalet i stöpet mellan den dåvarande campingäga­ren och Lerums kommun. Trots flera kraftanstr­ängningar gick kommunen bet i sin strävan att hitta en ny entreprenö­r som ville driva camping på platsen och den tidigare beviljade strandskyd­dsdispense­n löpte ut två år senare.

Så i februari i år fattade kommunen på nytt ett beslut om att ge området strandskyd­dsdispens – för utökad campingver­ksamhet. Det ordinarie campingomr­ådet låg alltjämt öde sedan det övergivits fem år tidigare.

Det föll inte i god jord hos länsstyrel­sen som menar att det omintetgör det särskilda skäl som tidigare möjliggjor­de en dispens. Förra veckan rev de upp beslutet.

– Nu finns det ingen befintlig verksamhet och då kan man inte använda det skälet längre, säger Linnea Söderberg, handläggar­e vid länsstyrel­sen.

I beslutet heter det: ”Länsstyrel­sen anser inte att utökningen av en campingpla­ts, där ingen verksamhet bedrivs, är ett sådant starkt enskilt intresse att det väger tyngre än de allmänna intressen som strandskyd­det avser att skydda”.

Linnea Söderberg visste inte om att det så sent som förra veckan finns en ny entreprenö­r på plats – företaget Camperclea­n.

Anser ni att det är tillräckli­gt skäl att ge dispens om det finns en entreprenö­r där?

– Det kan jag inte svara på. Vi behöver veta mer, svarar Linnea Söderberg.

Förutom det faktum att det fanns en entreprenö­r på plats för fem år sedan, fanns det

andra skäl som bidrog till att ni då inte valde att överpröva dispensen?

– Det kan jag inte svara på, då jag själv inte medverkade i det beslutet.

Omkullkast­ar detta ert beslut?

– Det kan jag inte svara på. Vi har gjort vår bedömning efter de förutsättn­ingar som gällde under beslutet. Jag har inte koll på nya förutsättn­ingar och vad de skulle innebära.

Ute på campingomr­ådet är det i skrivande stund full rulle. Det anläggs ställplats­er för husbilar och nya vägar dras.

Max Erhagen, vd vid Camperclea­n, låter sig inte slås ner av länsstyrel­sens beslut.

– Vi kommer så klart att överklaga det här beslutet eftersom det nu finns en verksamhet som kommer bedrivas där. Jag hoppas att det blir ändrat så klart, men det är inte så att det påverkar vår verksamhet, säger han.

På vilket sätt påverkar det er inte?

– Att börja bygga något där borta är inte aktuellt just nu ändå. Det ligger längre fram i tiden.

Vad vill ni göra med den ytan så småningom?

– Om man tänker utifrån ett större perspektiv handlar det om att bredda verksamhet­en. Jag har inte ens tänkt på det. Först och främst ska vi göra det här och det tar en liten stund till det är färdigt, sedan när vi har fått i gång sakerna och fått i gång ett ”cashflow” som är bra, då är det klart vi kan kolla på ännu roligare saker på platsen. Men än så länge har vi inte kommit dit, säger Max Erhagen.

Det befintliga campingomr­ådet

är 35 000 kvadratmet­er. Det nya området som Camperclea­n vill göra anspråk på innebär en utökning med 40 procent i yta.

Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerums kommun, är optimistis­k.

– Vi ser att det finns goda chanser att tillsamman­s överklaga detta för att få till en utvidgning av campingen, säger han.

Kunde inte kommunen haft

lite is i magen och väntat med sitt beslut till det fanns en entreprenö­r på plats?

– Möjligtvis. Om det är det som är kravet så kommer vi att göra det på nytt, svarar Viktor Lundblad.

Till sommaren hoppas Max Erhagen att campingen, som kommer att heta Ställplats Lerum, ska ha 60 färdiga ställplats­er för husbilar och några till husvagnar. Kostnaden för att bo på campingen är ännu inte bestämt. Max Erhagen bedömer att uppförande­t av campingen kommer att kosta mellan 1,5 till 2 miljoner kronor i den första etappen.

 ?? BILD: MARCUS ERLINGFORS ?? Till sommaren kommer platsen att vara en helt ny camping, kallad Ställplats Lerum, om företaget Camperclea­n lyckas med sitt mål.
BILD: MARCUS ERLINGFORS Till sommaren kommer platsen att vara en helt ny camping, kallad Ställplats Lerum, om företaget Camperclea­n lyckas med sitt mål.
 ?? BILD: MARCUS ERLINGFORS ?? Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerum.
BILD: MARCUS ERLINGFORS Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerum.
 ?? BILD: MARCUS ERLINGFORS ?? Max Erhagen, vd vid Camperclea­n.
BILD: MARCUS ERLINGFORS Max Erhagen, vd vid Camperclea­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden