Lerums Tidning

Därför tar Solkatten betalt för första timmen i p-garaget

Sedan den 1 april är det inte längre gratis att parkera första timmen i Solkattens parkerings­garage. För LT förklarar Solkattens vd Joakim Engdahl varför de börjat ta betalt.

- Marcus Erlingfors redaktione­n@lerumstidn­ing.se

I många år har det varit gratis att parkera i en timme i Solkattens parkerings­garage. Men den 1 april slopade de gratistimm­en och i stället får parkerande gäster betala även för den.

Solkattens vd Joakim Engdahl, förklarar att de under många år hållit på med att renovera garaget. Till exempel har de lagt pengar på att ljusa upp och måla om.

– Det senaste vi gjort är att vi satt in ett nytt övervaknin­gssystem för att öka säkerheten i garaget.

Engdahl berättar att de vurmar mycket för att ha det rent, snyggt och tryggt och att de totalt sett har 80 kameror i parkerings­garaget, trapporna och köpcentret.

– Jag har varit på Solkatten i omkring ett år och vi har inte haft en enda skadegörel­se eller liknande.

Samtidigt har de enligt Engdahl investerat i ett rejält parkerings­system med olika betalnings­metoder som de hoppas ska underlätta för kunder.

– Vi har gjort det lättillgän­gligt och man ska kunna betala med till exempel kort eller via app. Vi hoppas att denna service ska uppskattas av våra gäster och att tio kronor i timmen inte avskräcker någon från att använda parkerings­garaget. Det är en ganska trygg miljö där nere. Han fortsätter:

– Det är inte helt gratis att driva en sådan förrättnin­g. Det kostar ganska mycket att hålla den nivån, säger han och syftar på renovering­en, säkerheten och det nya parkerings­systemet.

Har ni funderat länge på att ta betalt även för första timmen i parkerings­garaget?

– Det har varit en plan under lång tid, men vi har också känt att man inte ska betala innan något är färdigt. Vi ville ha systemen på plats

innan vi slopade första gratistimm­en som varit i många år.

Att de numer tar betalt för den första timmen har dock mötts av

viss kritik. Bland annat skriver en användare på Facebook:

”Tänkte bara informera, om det förbigått någon, att parkerings­garaget under Solkatten numera inte har 1 gratis P-timma. 1 april gick de över till att ta betalt från första timman. Kostade 10kr att köra in/ut, på mindre än 5 min, för att hämta ut paket från instabox och budbee. Just a heads up.”

Inte heller för Joakim Engdahl har kritiken gått obemärkt förbi.

– Jag håller faktiskt på att svara på de mejlen. För så ska det inte vara, då är det något som blivit fel. Det sitter en AI-dator som styr alla kameror och betalsyste­met och den ska ha koll på att det inte ska rendera i en parkerings­avgift om man till exempel hämtar eller lämnar, kör igenom garaget eller hämtar paket. Hur ska man göra om man ändå råkar ut för en avgift?

– Då får man kontakta oss via mejl och ange sitt fordons- och registreri­ngsnummer, så återbetala­r vi avgiften.

 ?? BILD: MARCUS ERLINGFORS ?? ”Vi ville ha systemen på plats innan vi slopade första gratistimm­en”, säger Joakim Engdahl, vd Solkatten, om varför de börjat ta betalt för första timmen i parkerings­garaget.
BILD: MARCUS ERLINGFORS ”Vi ville ha systemen på plats innan vi slopade första gratistimm­en”, säger Joakim Engdahl, vd Solkatten, om varför de börjat ta betalt för första timmen i parkerings­garaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden