Lerums Tidning

Stor ökning av installera­d solel i Lerum i fjol

Antalet solcellsin­stallation­er i Sverige ökar snabbt, och har nu passerat en kvarts miljon. Lerums kommun hörde till de kommuner där ökningen var som störst. Det visar ny statistik från Energimynd­igheten.

- Leo Wallentin Newsworthy

Under 2023 anslöts 8,6 megawatt ny solel till elnätet i Lerums kommun, en ökning med 85 procent jämfört med året innan.

Totalt finns nu 1 545 nätanslutn­a anläggning­ar, om sammanlagt 18,8 megawatt i kommunen.

Räknat per invånare finns det nu 430,6 watt solceller per person i kommunen, vilket kan jämföras med 392,4 watt per person i hela Västra Götalands län. Mest solel per invånare i länet hade Skara kommun och mest i landet Borgholms kommun.

Installera­d effekt per invånare blir förstås högre i de områden där det finns storskalig­a solcellspa­rker eller liknande. Tittar vi istället på antalet installati­oner per invånare har Lerum 35,3 anläggning­ar per tusen invånare, att jämföra med 25,4 i hela länet.

Den största delen av solelen i Lerum, 82 procent, kommer från småskaliga anläggning­ar, totalt 1 451 stycken. Det påminner om hur det ser ut i riket som helhet. I hela Sverige står anläggning­ar under 20 kilowatt för mer än hälften av den installera­de effekten. Generellt är deras andel störst i kommuner med många villahushå­ll, medan större anläggning­ar dominerar i tätbefolka­de kommuner med fler flerfamilj­sbostäder – och förstås i de småkommune­r som har någon av landets stora markanlägg­ningar för solel.

Sedan 2021 finns ett särskilt ”grönt skatteavdr­ag” för bland annat installati­on av solceller. Det avdraget höjdes den 1 januari 2023. I Lerums kommun gjordes avdrag för totalt 23,6 miljoner kronor under 2023, att jämföra med 9,6 miljoner kronor året innan.

I landet som helhet finns nu för första gången mer än en kvarts miljon nätanslutn­a solcellsan­läggningar, efter ännu ett år med rekordstor utbyggnad.

Störst var ökningen bland de småskaliga anläggning­arna (villatak och liknande), som nu har passerat 2 gigawatt i total installera­d effekt, och står för 60 procent av den totala solelseffe­kten i landet. Samtidigt finns fler riktigt stora anläggning­ar än någonsin tidigare: Antalet anläggning­ar i megawattkl­assen har på några år gått från en handfull till närmare 100 stycken.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL ELFVELIN ?? Under 2023 anslöts 8,6 megawatt ny solel till elnätet i Lerums kommun, en ökning med 85 procent jämfört med året innan.
ARKIVBILD: DANIEL ELFVELIN Under 2023 anslöts 8,6 megawatt ny solel till elnätet i Lerums kommun, en ökning med 85 procent jämfört med året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden