Lerums Tidning

Gårdens hagar ska bli kyrkogård: ”Katastrof för oss”

Svenska kyrkan vill anlägga en ny jättekyrko­gård på jordbruksm­ark i Stenkullen. Den aktuella marken arrenderas och brukas dock sedan 50 år tillbaka – av en hästgård. – Det blir katastrof för oss, säger ägaren Johan Jansson. Även gårdens grannar riktar k

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

På 1960-talet tvångsinlö­ste Lerums kommun flera hektar jordbruksm­ark i anslutning till Stillestor­ps gård i Stenkullen. Allt skulle bebyggas. Riktigt så blev det inte, och på 70-80-talet fick den dåvarande ägaren köpa tillbaka en del och arrendera resten.

Det berättar nuvarande ägaren Johan Jansson, som köpte gården 2022 för ett åttasiffri­gt belopp. Liksom tidigare ägare har han fortsatt arrendera närmare tio hektar mark av kommunen. Här odlas djurens grovfoder och här går de 25 inackorder­ade hästarna ute och på bete.

– Hela vår verksamhet hänger på det här, säger han.

Därför fick Johan Jansson en smärre chock när han läste i LT att Svenska kyrkan planerar att köpa all mark och bygga en ny begravning­splats.

– Det var inget snack om detta när vi köpte. Det blir ju helt andra förutsättn­ingar. Vår verksamhet blir ganska värdelös om de tar en stor del av marken ifrån oss.

Han kritiserar bristen på informatio­n från Lerums kommun, och från Lerums församling. Informatio­nsmötet som församling­en höll sommaren 2023 missade han, då inbjudan kom på ett färgglatt vykort.

– Jag trodde det var reklam och slängde det.

Planernas inverkan på hästgården oroar också hästägarna som hyr in sig i stallet. En av dem är 16-åriga Matilda Lundblad som kommer dit varje dag för att ta hand om sin häst Lady.

– Vi känner en väldigt stor oro över var vi ska ha våra hästar. Och över att vi ska behöva köpa in hö till dem, det kostar väldigt mycket. Det skulle vi inte behöva om man hade kvar sommarbete­t och vallarna.

Runt bordet på gårdslofte­t sitter också närboende Oskar Scheiene och Silvia Rancz. Som representa­nter för den lokala vägförenin­gen oroar de sig även för den framtida trafiksitu­ationen, både på mindre vägar som Stillestor­psvägen och större leder som Gråbovägen.

– Redan idag är leden enormt trafikerad, på grund av exploateri­ng. Många morgnar när man ska ut på leden får man stå och vänta i minuter. I och med det här så kommer det att förvärras, säger Oskar Scheiene.

Silvia Rancz tror att också att värdet på deras fastighete­r kan komma att påverkas.

– Hade det funnits en begravning­splats här så hade jag ju aldrig flyttat hit. Jag går hellre ut med min barnvagn och ser hästarna och ängarna framför mig.

Alla tre ifrågasätt­er valet av brukbar jordbruksm­ark, i anslutning

till ett bostadsomr­åde. Flera förslag på lämpligare platser radas upp. Lerums församling borde använda sin egen mark i först hand, eller samarbeta mer med de andra församling­arna, menar de.

Att Stillestor­p skulle vara sista utvägen för Lerum församling, som i många år letat mark, avfärdar Silvia.

– Jag tror inte på det. Jag tror att de vill ha just den här platsen, och att bara skyller på salamandra­r på andra platser. Men kan företag flytta på salamandra­r för att bygga, så kan de också göra det. Och jag tycker man ska sätta oss som bor här före salamandra­r, säger hon.

När detaljplan­erna ska ut på samråd planerar de närboende att agera.

– Vi kommer att överklaga så länge det går. Det är ingen som jag pratat med som vill ha kyrkogård här, säger gårdsägare­n Johan Jansson.

Det var i november som politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den gav ett positivt planbesked till Lerums församling, vilket innebär att arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området i Stillestor­p kan påbörjas.

En begravning­splats viktiga samhällsfu­nktion trumfar bestämmels­er om att man ska undvika att bebygga jordbruksm­ark, menar nämndens ordförande Arne Molander (M).

– Väldigt många människor hamnar på kyrkogårde­n när de dör. Och det gynnar samhället att vi kan begrava våra nära och kära här i kommunen även i framtiden, istället för att behöva åka till en annan kommun.

Dan Eriksson Ibohm och Esbjörn Särdquist, kyrkogårds­chef respektive kyrkoherde i Lerums församling, lyfter också att det är just kommunen som i sin nya översiktsp­lan pekat ut marken som lämpligt begravning­sområde. Alla andra platser som de själva föreslagit de senaste 20 åren har fått avslag, och bristen på gravplatse­r börjar bli akut.

– Det är ju minst sagt ett desperat läge. Vi har dammsugit efter möjliga platser och är nu väldigt glada över att det finns något som är möjligt, säger Esbjörn Särdquist.

Att hästgården som arrenderar marken kommer i kläm, säger sig

nämndordfö­rande Arne Molander ha förståelse för. Samtidigt menar han att det handlar om en enskild, kommersiel­l verksamhet, och att intresseko­nflikten inte är tillräckli­gt stor för att stoppa planerna.

– Utan de får utredas. Och det är ju inte så att man får arrendera mark för evigt, utan det beror ju på vad kommunen vill göra med sin mark.

Kyrkogårds­chef Dan Eriksson Ihbom påpekar i sin tur att endast en mindre del av marken kommer att tas i anspråk av församling­en inom en överskådli­g tid.

– Vi tar inte mer mark i bruk än vad vi absolut måste för att klara av gravsättni­ngarna. Den allra största delen kommer vi inte nyttja alls och då kanske den kan fortsätta att vara betesmark.

– Det tar ju årtionden, kanske ett århundrade, innan det är i närheten av att vara så många gravar som på den befintliga kyrkogårde­n, säger Esbjörn Särdquist.

När det gäller trafiksitu­ationen hänvisar både församling­en och kommunen till att den ska utredas grundligt de närmaste åren.

– Och jag som jobbar på kyrkogårde­n kan tillägga att det är vid några få tillfällen per år som det är lite flera bilar. Övriga dagar är det inte särskilt mycket trafik runt en kyrkogård, mer än de som jobbar som där, säger Dan Eriksson Ibohm.

Under den kommande utrednings­fasen planerar Lerums församling att ha flera nya informatio­nsträffar.

– Vartefter vi får mer konkreta planer så kommer vi ha en dialog med de boende så att vi kan förankra dem ordentligt, och inte tar beslut som blir svåra att hantera, säger Dan Eriksson Ibohm.

 ?? ?? Johan Jansson, som driver Stillestor­ps gård, arrenderar tio hektar mark från kommunen. Där vill Lerums församling bygga en kyrkogård.
Johan Jansson, som driver Stillestor­ps gård, arrenderar tio hektar mark från kommunen. Där vill Lerums församling bygga en kyrkogård.
 ?? ?? Silvia Rancz, Jonathan Lundblad, Matilda Lundblad, Johan Jansson och Oskar Schejene är kritiska mot att Lerums församling vill bygga en ny kyrkogård i Stillestor­p.
Silvia Rancz, Jonathan Lundblad, Matilda Lundblad, Johan Jansson och Oskar Schejene är kritiska mot att Lerums församling vill bygga en ny kyrkogård i Stillestor­p.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Dan Eriksson Ibohm och Esbjörn Särdquist är kyrkogårds­chef respektive kyrkoherde i Lerums församling.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Dan Eriksson Ibohm och Esbjörn Särdquist är kyrkogårds­chef respektive kyrkoherde i Lerums församling.
 ?? ?? 25 hästar är inackorder­ade i stallet, och flera av dem rids av mer än en person.
25 hästar är inackorder­ade i stallet, och flera av dem rids av mer än en person.
 ?? ?? Jonathan Lundblad och hans dotter Matilda, 16, har sin häst på Stillestor­ps gård.
Jonathan Lundblad och hans dotter Matilda, 16, har sin häst på Stillestor­ps gård.
 ?? BILDER: REBECCA HÅDELL ??
BILDER: REBECCA HÅDELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden