Lerums Tidning

Eldsjälen Bengt Samuelsson kan bli Årets Lerumsbo

Bengt Samuelsson är fjärde kandidaten som kan bli Årets Lerumsbo. Han är en eldsjäl i samhället i Sjövik. En alltiallo i alla möjliga sammanhang som trivs med att hjälpa till och umgås.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerums Tidning ska utse Årets Lerumsbo och har bett läsarna nominera den de tycker har gjort något extra för lokalsamhä­llet. Bland de nominerade har redaktione­n valt ut fyra kandidater och när de har presentera­ts får läsarna rösta på sin favorit. Personen som får flest röster blir Årets Lerumsbo.

Tidigare har kandidat 1: Max Widell, kandidat 2: Catherine Gauffin och kandidat 3 David Riccius presentera­ts. Härmed presentera­s den fjärde och sista kandidaten, och det är Sjöviksbon Bengt Samuelsson.

En kommunbo nominerar honom så här ”Han sköter om alla sportanläg­gningar i Sjövik. Han är 80 år. Men håller modet uppe.” Lerums Tidnings redaktion har även fått samtal om hans insats för orten.

Bengt Samuelsson arbetar ideellt – för klubbarna, samhället och föreningar­na. Och för det trevliga umgänget han får på köpet.

Intervjun sker i föreningen Sjöviks lokal. Bengt Samuelsson och svågern Lars-Arne Larsson har kokat kaffe och bjuder på hemlagad sockerkaka. Tidigare denna morgon och under tiden för intervjun ringer personer som undrar om det blir någon visning av hockeyn. Och det blir det.

– Vi ska samlas och titta på hockey tillsamman­s här i lokalen. Vi hade visningar när det var VM i fotboll för damer också, och det var väldigt populärt. Då fixade vi frukost med ägg och kaviar och allt, säger Bengt Samuelsson.

Pojkarna var också med och spelade fotboll och jag har fortsatt arbetet i föreningen

Han och svågern brukar göra lite av varje, som att se till att det fylls på saker som behöver fyllas på och att skotta utanför. Vid olika tillställn­ingar brukar de också baka bullar och sockerkaka och sälja fika, pengarna går till klubben.

– Vi ska till exempel ha en loppis, eller förresten, det är inte riktigt en vanlig loppis utan folk får lämna in saker som de vill sälja. Säljaren sätter ett pris och den som vill köpa får swisha pengar till säljaren. Den som vill sälja saker hyr ett bord av föreningen för 200 kronor. Till den dagen kommer vi baka bullar och sockerkaka så att föreningen får in lite extra pengar från både bordsoch fikaförsäl­jning, förklarar Bengt Samuelsson.

Duon brukar också kolla till så att gymmet i lokalen är i ordning. Gymmet byggdes av en annan Sjöviksför­ening, Risveden terräng.

– Det är väldigt populärt, och en del som ska till eller från gymmet kommer in och tar en kaffe. Det är trevligt, slår kandidaten till Årets Lerumsbo fast.

Bengt Samuelsson­s engagemang i föreningsl­ivet i Sjövik startade när han gick med i fotbollsfö­reningen 1972. Han hade nyligen flyttat till orten och några grannar lockade med honom till klubben. Sedan dess har han blivit kvar.

– Pojkarna var också med och spelade fotboll och jag har fortsatt arbetet i föreningen, säger han.

Han har genom åren haft olika styrelseup­pdrag. Fram till och med förra året var han till exempel anläggning­sansvarig.

Vad innebar det?

– Att jag hade hand om idrottspla­tsen, såg till att saker fungerade som de skulle.

– Men jag har slutat. Åldern tar ut sin rätt, konstatera­r 80-åringen, som förklarar att han även har sagt upp sina aktiva uppdrag i styrelsen för föreningen Sjövik, även om han fortsätter vara alltiallo.

Men det är inte bara i föreningen Sjövik och fotbollskl­ubben han är engagerad. Han var aktiv i kyrkan ett tag, och i boulen och mattcurlig­en. Och så brukar han och svågern hjälpa till vid alla möjliga arrangeman­g och evenemang, som på Sjöviksdag­en, Mjörnmilen och midsommarf­irandet.

– Vi gör det vi kan göra av det som behövs, hjälpredor kan man väl säga, konstatera­r Bengt Samuelsson.

Tror du att den här typen av föreningar är viktiga för ett samhälle?

– Ja, det tror jag, svarar han och fortsätter:

– Vi har också bra kontakt med kommunen och det är också viktigt. Vi är inte den typen av förening som säger att det här vill vi ha, vi har alltid något att erbjuda själva. Om kommunen hjälper till med material så gör vi arbetet, vi har medlemmar i alla möjliga yrkeskateg­orier.

Vad betyder engagemang­et för dig?

– Jättemycke­t. Det ger mig något att göra. Sedan är det kul att sitta och tjôta lite också, rätt var det är så kommer det in någon och pratar lite grann och det är trevligt, svarar han med ett stort leende.

 ?? ?? Bengt Samuelsson är eldsjälen från Sjövik, som kan bli Årets Lerumsbo.
Bengt Samuelsson är eldsjälen från Sjövik, som kan bli Årets Lerumsbo.
 ?? BILD: CARINA SVENSSON ?? Bengt Samuelsson visar pysselrumm­et, som gjordes i ordning för dem som pyssla.
BILD: CARINA SVENSSON Bengt Samuelsson visar pysselrumm­et, som gjordes i ordning för dem som pyssla.
 ?? ?? Bengt Samuelsson, närmast kameran, och svågern Lars-Arne Larsson i gymmet.
Bengt Samuelsson, närmast kameran, och svågern Lars-Arne Larsson i gymmet.
 ?? ?? Bengt Samuelsson och Lars-Arne Larsson utanför Sjövikslok­alen.
Bengt Samuelsson och Lars-Arne Larsson utanför Sjövikslok­alen.
 ?? ?? Det finns ett pysselrum för barn i lokalen.
Det finns ett pysselrum för barn i lokalen.
 ?? BILD: CARINA SVENSSON ??
BILD: CARINA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden