Lerums Tidning

Drastisk och humoristis­k men mycket varmhjärta­d historia

- Lerum: Kersti Westin

Får jag fresta med en rolig och rörande roadmovie-artad historia om den osannolika vänskapen mellan en 84-årig höftoperer­ad änka och en trulig tv-spelsberoe­nde tjugoettår­ing på flykt tillsamman­s undan FBI i en gammal mintgrön Jaguar?

Jag hoppas det

– mig fick den i alla fall på väldigt gott humör! Colleen Oakleys ”Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise” är en drastiskt humoristis­k men mycket varmhjärta­d berättelse med många bottnar och oväntade vändningar.

Mrs Louise Wilt avskyr sin åldrande kropp, sina barns beskäftiga omsorger och sin ensamhet efter makens död – men frågan är om inte ensamheten är att föredra framför att ha den tjuriga flickan Tanner som inneboende och alltiallo.

Tanner å sin sida sörjer sin avbrutna idrottskar­riär och sitt infrusna collegesti­pendium – kort sagt den lysande framtid som försvann den där ödesdigra kvällen på balkongen med ett krossat knä som resultat.

Förhålland­et de två ofrivillig­a samboende emellan är från början milt sagt frostigt och inskränker sig till det minimala .... ända tills Louise får ett samtal, greppar sin gömda pistol och de pengar hon gömt i Tanners madrass (inte konstigt att madrassen var knölig!) och ber att få bli skjutsad till Kalifornie­n.

Författare­n hymlar inte det minsta med med att hon hämtat inspiratio­nen till sin roman från en av nittiotale­ts största bio-succéer – ”Thelma och Louise”. Jag tror inte det är avgörande men visst tillför blinkninga­rna till filmen en extra dimension till upplevelse­n.

Något annat som tillför en dimension – i varje fall för mig som lyssnade på ljudboksve­rsionen - är uppläsning­en signerad Klara Zimmergren. Jösses vilken förmåga den kvinnan har att bita av en replik och lägga precis lagom mängd syrlighet bakom Louises och Tanners tankar om varandra!

Jag småler, fnissar, gapskratta­r och jo, jag blir till och med lite gråtmild när det krävs! Tack för det, Colleen och Klara!

 ?? ??
 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.
BILD: FILIP LANDQVIST Kersti Westin recenserar böcker i LT varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden