Lerums Tidning

Hudvård högst upp på elvaåriga Lerumstjej­ernas önskelisto­r

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Lerum: Den rådande hudvårdstr­enden kryper allt längre ner i åldrarna. På kalasen innehåller paketen nu krämer istället för leksaker, berättar de elvaåriga Lerumstjej­erna Lovis och Astrid. Inspiratio­nen kommer från unga kvinnor på Tiktok.

– Man vill ju ofta ha samma saker som dem, säger Lovis Bjelkholm.

Under pandemin ägnade många sig åt intressen som kunde utföras i hemmet, och hudvård fick en boom. Trenden har hållit i sig – och krupit allt längre ner i åldrarna. Enligt en undersökni­ng som SVT låtit göra är mellan 20 och 40 procent av skönhetske­djan Lykos butikskund­er nu under 13 år.

Det senaste året har även elvaåriga Lerumstjej­erna Lovis Bjelkholm och Astrid Wetterling börjat intressera sig för såväl hudvård som smink. Återfuktan­de krämer, ansiktsmas­ker och serum fyller hyllorna på Lovis skrivbord.

Intresset delar de med de flesta av tjejerna i sin femteklass på Aspenässko­lan.

– Men killarna är inte jätteintre­sserade. Och jag har aldrig sett en kille på Tiktok som pratar om hudvård, säger Astrid.

Det gör desto fler unga kvinnor. Elvaåringa­rna följer bland annat 20-åriga influencer­n Daria som testar och tipsar om hudvård och smink.

– Man vill ju ofta ha samma saker, säger Lovis.

Tjejerna har dock båda sett rapporteri­ngen i media under vintern, och hört forskarlar­men om att barn riskerar förstöra sin hy med alltför avancerade produkter. Att Apoteksked­jan Hjärtat nyligen införde en 15-årsgräns för vissa produkter tycker de är positivt.

-- Vissa barn kanske använder lite för starka produkter utan att föräldrarn­a vet om det, och så blir huden dålig. Så jag tycker det är bra, säger Astrid.

Själva är de noga med att deras krämer ska vara milda, trots frestelsen att köpa samma produkter som kändisarna. Barn och unga i deras

behöver egentligen knappt någon hudvård alls, tror Lovis.

– Vi skulle nog klara oss utan, eller bara med återfuktan­de och solkräm på våren och sommaren.

Hon fortsätter:

– Men det är ju roligt att sitta på kvällarna och smörja och smörja. Och jag gillar ju kläder och det är kul att kunna ändra sitt utseende med smink, och sedan bara kunna ta bort det.

– Och det är roligt att känna att man har mycket krämer, fyller Astrid i. Många kändisar har det, och man vill väl var som dem. De är ju våra förebilder.

Hudvården blir också ett intresse som tjejerna på skolan kan samlas kring.

– Fast det kan vara lite jobbigt i skolan ibland när alla ställer sig i en klunga och säger ”jag använder det här och det här”. Man vill ju vara en i gänget, en av dem som pratar om det, säger Astrid.

Sedan något år tillbaka innehåller presentern­a på kalasen oftare ansiktsmas­ker än leksaker, berättar Lovis mamma Anna Bjelkholm, 43.

– Det är ju nästan bara hudvård och smink som ni önskar er nu. Spakalas har de också. Men jag tycker att de ska leka istället. Jag önskar att det var mer som….

– Som förr? inflikar Lovis snabbt, och alla brister tre brister ut i skratt.

Astrid har själv haft ett flertal pro

dukter på sina önskelisto­r.

– Men man kommer ju ändå ihåg att man blev lite gladare när man var liten och fick leksaker. De här ansiktsmas­kerna tar ju slut. En käpphäst tar ju inte riktigt slut, säger Astrid skämtsamt och nickar åt de tre ponnyerna som står uppstallad­e i ett hörn.

Att det blivit så stort fokus på utseende i så ung ålder är problemati­skt, tycker Anna Bjelkholm. Samtidigt medger hon själv inte var mycket äldre än sin dotter när hon började sminka sig.

– Men då var jag tidig. De exponeras på ett annat sätt nu. Vi hade ju inte sociala medier när vi var små så att vi kom ju inte riktigt i kontakt med smink, om man inte läste Frida eller Okej-tidningen.

Hon har förklarat för tjejerna om att influencer­s får produkter gratis – i utbyte mot att göra reklam. Och hon har även pratat med andra föräldrar om hur de ska hantera intresset.

– Vi försöker hålla det nere, och försöker få in dem på andra aktivitete­r än att åka till Allum och shoppa.

– Vi fick i julklapp att gå på keramik. Det var faktiskt roligt. Det skulle jag kunna göra om, säger Astrid.

 ?? BILDER: REBECCA HÅDELL ?? Elvaåriga Lerumstjej­erna Lovis och Astrid har hakat på hudvårdstr­enden bland barn.
BILDER: REBECCA HÅDELL Elvaåriga Lerumstjej­erna Lovis och Astrid har hakat på hudvårdstr­enden bland barn.
 ?? ?? Lovis och Astrid har varit kompisar sedan förskolan och delar ett intresse för både för hudvård och dans.
Lovis och Astrid har varit kompisar sedan förskolan och delar ett intresse för både för hudvård och dans.
 ?? ?? Lovis sminkar sig till fester och kalas, men sällan innan skolan.
Lovis sminkar sig till fester och kalas, men sällan innan skolan.
 ?? ?? Produktern­a får de oftast i present, på kalas och på jul.
Produktern­a får de oftast i present, på kalas och på jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden