Lerums Tidning

HD tar inte upp Lerumsmål med koppling till misstänkt mord i Sjövik

Högsta domstolen tar inte upp målet mot en Lerumsbo som har dömts för försök till utpressnin­g och misshandel, därmed gäller den tidigare fängelsedo­men. Målet har bland annat koppling till ett misstänkt mord och en mystisk väska.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Nyligen beslutade Högsta domstolen att inte ta upp ett mål med Lerumskopp­ling.

Målet har tidigare varit uppe i först Alingsås tingsrätt och sedan Hovrätten för Västra Sverige, och den senare instansen fastställd­e tingsrätte­ns dom i stort.

Mannen, som är 40-årsåldern och från Lerums kommun, döms för två fall av misshandel, två fall av försök till utpressnin­g, olaga hot och grov olovlig körning. Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader. Enligt tingsrätte­ns dom skulle han även betala 104 257 kronor i skadestånd till ett av offren och 10 000 respektive 25 000 kronor till de två andra.

Domen överklagad­es alltså.

40åringen ville att hovrätten skulle frikänna honom helt och ta bort skadestånd­et. I andra hand ville han att straffet skulle lindras och skadestånd­et minskas. Åklagaren och offren motsatte sig ändring.

Hovrätten fastställd­e domen gällande brott och straff men ändrade summan Lerumsbon ska betala i skadestånd till ett av offren. De 104 257 kronorna blir istället 34 441 kronor. Orsaken är att offret styrkt sin rätt till ersättning för resa och hotellöver­nattningar, det saknas däremot tillräckli­gt underlag för hans begäran om ersättning för ytterligar­e boendekost­nader och ersättning för inkomstbor­tfall.

Det här målet har koppling till det mystiska försvinnan­det i Sjövik, som polisen tror är ett mord. Det var sommaren 2022 som en man försvann efter att ha varit i först Gråbo och sedan Sjövik. Kroppen har inte hittats och ingen har ställts inför rätta misstänkt för brottet.

Mannen som försvann, kallad kompanjone­n i den här texten, har drivit företag i Lerums kommun tillsamman­s med ena brottsoffr­et i det här målet, i texten kallad företagare­n. Duon är också på något

sätt bekanta med de andra brottsoffr­en och även med gärningsma­nnen i det här fallet.

Det här målet handlar dock inte om försvinnan­det, även om den försvunne har en central roll i händelsefö­rloppet. Första misshandel­n och försöket till utpressnin­g inträffade innan kompanjone­ns försvinnan­de.

Kompanjone­n misstänkte­s ha tagit en väska med ett värdefullt men okänt innehåll från några personer från en Göteborgsf­örort. I samband med detta sökte 40-åringen upp företagare­n och krävde att han skulle betala 260 000 kronor. 40-åringen sa att företagare­n skulle ta över skulden som kompanjone­n hade. 40-åringen ska ha sagt ”om inte pengarna kommer fram så kommer några att dö”.

Efteråt mejlade företagare­n den före detta kompanjone­n, som svarade honom om 40-åringen ”tro inte på han, lita inte på han, han har förstört mitt liv, det är bara han som pressar och vill ha dollarteck­en”.

Företagare­n fick tag på väskan

och lämnade över den till 40-åringen. Han fick då reda på att det fanns mer skulder. Därefter skrev företagare­n till den förre kompanjone­n igen och fick svaret ”det är så det börjar”. Kompanjone­n sa sedan att varje gång han hade levererat kontanter ville de bara ha mer och mer, och att beloppen dubblades på några timmar.

Enligt företagare­n frågade han upprepade gånger 40-åringen hur stor skulden var men fick olika svar, ibland handlade det om 1,2 miljoner kronor, ibland om 400 000 och ibland om 600 000 kronor.

Företagare­n gick med på att träffa 40-åringen på en plats i Lerums kommun. Men han hade inte med sig några pengar, och när detta stod klart blev han slagen.

De andra som också blev hotade och pressade på pengar är bekanta med det första offret i det här målet och med mannen som försvann.

Domen gäller även att en man blev misshandla­d efter att hans pappa hade hjälpt företagare­n med övernattni­ng, verktyg och transport, vilket ska ha kommit till 40-åringens kännedom. 40-åringen pressade även denne man på pengar.

40-åringen förnekar brott och menar att utredninge­n inte har skötts korrekt. Under förundersö­kningen frågade polisen om han ville säga något och han svarade:

– Nej, som sagt, jag tycker inte ni har bedrivit den här utredninge­n objektivt.

Han fortsatte:

– Aa, ja jag ger det kraftigt underkänt för det. För det här, det här är mycket falska påståenden och mycket påhopp på mig, så det här är inte skött objektivt. Jag vill ha det sagt, jag vill att det står med i förhöret.

Tingsrätte­n och hovrätten gick dock på målsägarna­s linje, som också får stöd i annan bevisning. 40-åringen förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i belastning­sregistret.

 ?? BILD: POLISEN ?? Bild på ”väskans” innehåll från polisens förundersö­kningsprot­okoll.
BILD: POLISEN Bild på ”väskans” innehåll från polisens förundersö­kningsprot­okoll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden