Lerums Tidning

Man döms till fängelse för knarkbrott – men får tillbaka del av beslaget

Lerumsbon döms för innehav av knark. Men delar av beslaget av får han tillbaka, då det inte är bevisat att pulvret är narkotikak­lassat.

- Lerum: Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

En man i 40-årsåldern från Lerums kommun döms till fängelse för knarkbrott.

Polisen gjorde husrannsak­an i mannens bostad hösten 2022. Där påträffade­s 114,71 gram cannabisha­rts, 39 gram mitragynin, 0,62 gram heroin, 10 tabletter metadon och 6 tabletter alprazolam, som är narkotika.

Polisen förklarade under förundersö­kningen att det anträffade­s en del narkotika i bostaden och ställde frågan: vad är det för narkotika du har hemma?

– Det pulvret i påsen är köpt på internet. I folie var det kanske ett halvt gram heroin och cannabis. Men det är för eget bruk, svarade Lerumsbon.

Mannen erkände brottsligh­et, men sa att det gröna pulvret var kratom, som inte är narkotikak­lassat.

Alingsås tingsrätt konstatera­r att åklagarens påstående att det handlar om innehav av mitragynin inte bevisas. Det framgår av utredninge­n att det rör sig om grönt pulver som utgörs av växtmateri­al, och att mitragynin förekommer naturligt i växten kratom.

Pulvret fanns i två påsar och mängden var totalt 39 gram. Lerumsbon har sagt att han skulle blanda ut en tesked av pulvret i vatten för att dricka.

Mannen har åtalats och dömts vid flera tillfällen tidigare

Enligt rätten är mitragynin narkotikak­lassat, men växten kratom är inte narkotikak­lassad. Det är, enligt domstolen, inte styrkt annat än att pulvret utgörs av växtmateri­al. Åtalet ska därför ogillas i den delen som avser mitragynin, då det inte är styrkt att det är fråga om narkotika

Alingsås tingsrätt dömer Lerumsbon för innehav av samtligt som hittades i hans lägenhet, utan de 39 grammen mitragynin.

Straffvärd­et för brottet är två månaders fängelse, och mannen har återfallit i brottsligh­et under pågående skyddstill­syn. Alingsås tingsrätt dömer mannen för narkotikai­nnehav och bestämmer att påföljden ska vara två månaders fängelse.

Mannen har åtalats och dömts vid flera tillfällen tidigare, det har i högst utsträckni­ng handlat om narkotikab­rottslighe­t för eget bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden