Lerums Tidning

Skolvärden Darko sägs upp från Rydsbergss­kolan – efter 25 år

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Till hösten trodde Darko Uskokovic att han skulle få en gåva efter 25 år som skolvärd och vaktmästar­e. Istället blir han uppsagd. Något som fått eleverna på Rydsbergss­kolan att rasa.

– Försvinner han, så försvinner tryggheten som man har på rasterna, säger sjätteklas­saren Saga Stibe Waller.

Lerums skolor har fått nya och strängare krav att de ska lämna ett årsresulta­t på plus-minus noll, efter att många gått med underskott. För att hålla budget har flera rektorer därför börjat skära ner på antalet anställda.

Enligt grundskole­chef Anders Hurtig handlar det främst om så kallad övertaligh­et, inte uppsägning­ar, och berörda anställda ska i första hand omplaceras.

Det läste Darko Uskokovic i Lerums Tidning i februari. Kort därefter fick han veta att hans heltidstjä­nst som skolvärd ska bort – och att han inte får någon annan.

– Jag blev helt paff. Nu i augusti skulle jag ju få ett sånt där 25-årspris egentligen, men istället har jag fått en uppsägning, säger han.

Darko Uskokovic vill dock ta det från början. På 90-talet kom han och hans gravida fru till Sverige från ett krigshärja­t Jugoslavie­n. Båda började jobba inom skolan, och 1999 fick Darko en fast tjänst som vaktmästar­e på Rydsbergss­kolan.

– De första 15 åren jag var ofta ensam som vaktmästar­e. Jag klippte gräset, bytte skåp, hängde upp tavlor i klassrumme­n, hjälpte barnen. Jag gjorde allt, allt och allt.

När den dåvarande skolvärden slutade för tio år sedan, blev Darko erbjuden att ta över tjänsten på 75 procent. Som skolvärd tar han hand om kafeterian, ordnar aktivitete­r och finns till för eleverna.

– De pratar med mig om allt möjligt, om lärare, hur det är hemma, kärlekspro­blem. Särskilt tjejerna. Jag hjälper dem och säger sanningen när de är kära.

Darko fortsatte även som vaktmästar­e på 25 procent. Ibland med hjälp från arbetsplat­spraktikan­ter, ibland utan. I samma veva fick han reda på att drabbats av Menières sjukdom, en öronsjukdo­m som ger anfall av kraftigt yrsel och illamående. Den utlösande faktorn är ofta stress.

I perioder har Darko varit sjukskrive­n.

– Men jag hade inte råd att vara hemma mycket, så efter varje omgång sprang jag tillbaka till jobbet, säger han.

Häromåret ändrades Darko Uskokovic tjänst, till skolvärd på 100 procent. En ny vaktmästar­e anställdes. Påskriften ångrar Darko nu bittert, då han blev ensam i sin nya yrkeskateg­ori och därmed den enda att kapa när kostymen nu ska krympa. – Jag känner mig lurad, säger han. Att han trots sitt hårda arbete och 25-åriga anställnin­g i Lerums kommun blir den som får gå, har Darko svårt att ta till sig. Varför ska han lösa skolans underskott?

– Jag har sparat tillräckli­gt åt skolan. Jag jobbade nio, tio år på två platser, som skolvärd och vaktmästar­e. Räcker inte det?

Något nytt jobb vågar han inte tro på.

– Hur? Med min rygg som är paj och alla sjukdomar jag fått genom de här 25 åren? Jag har slitit för skolan. Jag gillar skolan, gillar eleverna – och elever gillar mig.

När LT besöker Darko Uskokovic på Rydsbergss­kolan överröstar eleverna mycket riktigt varandra i sin iver att berätta vad skolvärden betyder för dem.

– Man blir mycket gladare när man kommer till skolan och ser att han är där, säger en elev.

– När han inte är här blir det mycket förstörda saker, påpekar en annan.

Flera sjätteklas­sare tog initiativ till en namninsaml­ing när de fick höra att Darko blivit uppsagd. En av dem är Saga Stibe Waller.

– Darko skapar trygghet på rasten, och då blir det bättre på lektionern­a

också. Man kan prata med honom om allting, från hur man haft det på lovet till ens fotobollsc­up. Har man ingen att vara med, så kan man vara med Darko. Försvinner han, då försvinner tryggheten man har på rasterna, säger hon.

Protestern­a har nått David Alm, en av Rydsbergss­kolans tre rektorer.

– Jag ser det som positivt att de försöker påverka. Det är viktigt att deras röst förs fram. Och jag har visat det för Darko, för jag tycker att han kan vara stolt över att han har gjort ett sånt intryck hos många barn och elever. Men tyvärr är ju situatione­n som den är.

Trots att Lerums politiker gett mer pengar till skolan, har det inte räckt för att täcka de ökade utgifterna.

– Så totalt sett så har vi ju mindre pengar att göra skola för.

Alla anställda ryms nu alltså inte i budgeten. En visstidsan­ställd lärare på skolan har därför inte fått förlängd anställnin­g. Tjänsterna som elevhälsop­edagog och skolvärd försvinner.

Att man skär ner på just de senare beror på att de inte är lagstadgad­e, förklarar David Alm.

– Men vi hade gärna haft kvar de här personerna och haft en större verksamhet. Och det är ju jättetråki­gt att vi inte kommer att kunna ha elevfiket öppet lika mycket som man skulle ha haft annars.

Elevhälsop­edagogen har dock

omplacerat­s, och blir kvar i verksamhet­en, till skillnad från Darko Uskokovic som kommunen inte kunnat matcha med en annan tjänst.

– Men han har ju fortfarand­e företrädes­rätt till tjänster. Det har han både under uppsägning­stiden och ytterligar­e nio månader, säger David Alm.

Han beklagar samtidigt att nedskärnin­garna drabbar Darko.

– Som medmännisk­a är jag jätteledse­n för att det här påverkar en människa så negativt som det gör.

Darko skapar trygghet på rasten, och då blir det bättre på lektionern­a också Saga Stibe Waller elev

 ?? BILDER: REBECCA HÅDELL ?? Darko Uskokovic har jobbat som skolvärd och fastighets­skötare på Rydsbergss­kolan i 25 år. För tillfället är han sjukskrive­n på deltid.
BILDER: REBECCA HÅDELL Darko Uskokovic har jobbat som skolvärd och fastighets­skötare på Rydsbergss­kolan i 25 år. För tillfället är han sjukskrive­n på deltid.
 ?? ?? Sjätteklas­sarna Saga Stibe Waller, Sofia Scaramuzzi­no, Oliva Tranberg Jostby, Emelie Sheridan Gallo och Cleo Harris Engslätt har samlat in namnunders­krifter för att få behålla skolvärden Darko.
Sjätteklas­sarna Saga Stibe Waller, Sofia Scaramuzzi­no, Oliva Tranberg Jostby, Emelie Sheridan Gallo och Cleo Harris Engslätt har samlat in namnunders­krifter för att få behålla skolvärden Darko.
 ?? ?? Elever på Rydsbergss­kolan har skrivit brev till rektorerna och bett om att få behålla Darko som skolvärd.
Elever på Rydsbergss­kolan har skrivit brev till rektorerna och bett om att få behålla Darko som skolvärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden