Lerums Tidning

Farlig omkörning på väg 190 slutade med misshandel

Ett bråk mellan två bilister efter en farlig omkörning urartade totalt. En av de inblandade döms nu för att ha slagit och tagit stryptag på föraren i den andra bilen.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerum:

Det var sommaren 2022 på väg 190 mellan Sjövik och Gråbo som bråket mellan två kommunbor startade.

En man i 35-årsåldern kom körandes på vägen i riktning mot Göteborg när en annan man bestämde sig för att köra om. Det kom en bil i motsatt körfält, och omkörninge­n gick inte alls bra. Därefter körde 35-åringen om omköraren och stannade så att han blockerade vägen. 35-åringen gick sedan ur sin bil och fram till den andra bilen. Om vad som hände därefter har parterna olika versioner.

I polisförhö­r har omköraren sagt att han tyckte att 35-åringen körde svajigt och i ojämn hastighet:

– Jag valde då att köra om. Det kom mötande bilar lite längre fram så jag förstår att han kanske blev lite irriterad på mig.

Han berättar att när 35-åringen kom fram till bilen hände följande:

– Jag drar ner min ruta för jag förstår att han vill prata med mig, men innan jag hinner säga nånting så skriker han på mig ”jävla idiot” och tar strypgrepp på mig. Han fortsatte:

– När jag till slut kommer loss och försöker prata med honom så slår han mig i ansiktet istället ett flertal gånger, på näsan och överallt. När han till slut lugnar ner sig försöker jag be om ursäkt och han börjar gå därifrån men innan så slår han hårt i vindrutan på min bil vilket gör att det blir en stor spricka i rutan.

Passagerar­en i den

omkörande bilen instämmer i denna berättelse. Både passagerar­en och föraren erkänner att omkörninge­n inte var bra.

Passagerar­en säger i förhör: – Men det är inte så dåligt att det är rätt att misshandla någon för det.

35-åringen har sagt att föraren i bilen som körde om honom kom körandes väldigt fort, och att det inte fanns en möjlighet att omkörninge­n skulle lyckas. Både han och föraren i bilen som körde i motsatt riktning var tvungna att väja ner mot diket.

Han beskriver i förhör att följande hände när han gick fram till föraren i den omkörande bilen:

– Han öppnar rutan och jag uttrycker mig bestämt och faktiskt lite aggressivt, jag säger till honom ”vad i helvete håller du på med” och ”är du helt dum i huvudet” och ”fattar du hur illa det här hade kunnat gå”.

Han säger att det inte var ett stryptag utan att han tog tag i den andre mannens tröja och att han inte slog utan att det var ett tryck för att markera.

Även i hans bil satt en passagerar­e, som säger att omkörninge­n var så dålig att de var nära att få väja ner i diket. Passagerar­en konstatera­r:

– Det var inte så bra gjort från någons sida, varken att köra om på ett så konstigt ställe eller att bli så upprörd. Det var mycket trafik och det kunde ha gått riktigt illa.

35-åringen har erkänt ofredande. När det gäller skadegörel­se har han erkänt att han slog näven i eller vid framrutan men förnekat att den gick sönder.

Det var inte så bra gjort från någons sida, varken att köra om på ett så konstigt ställe eller att bli så upprörd

Alingsås tingsrätt går dock på åklagarens och föraren i den omkörande bilens linje. 35-åringens berättelse om att han tog tag i tröjan och tryckte till den andra föraren tycker inte domstolen försvagar värdet av åklagarens bedömning utan snarare i viss mån ger stöd för omkörarens berättelse.

Domstolen anser båda handlingar­na bevisade och dömer 35-åringen för misshandel och skadegörel­se. Straffet blir 200 dagsböter på 290 kronor styck, totalt 58 000 kronor. Han ska också betala nära 20 000 kronor till föraren, passagerar­en och försäkring­sbolaget, varav 10 000 kronor till föraren i den omkörande bilen.

 ?? BILD: GÖTEBORGS-POSTEN ?? Genrebild av en farlig omkörning.
BILD: GÖTEBORGS-POSTEN Genrebild av en farlig omkörning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden