Lerums Tidning

Skarpt förslag om en ny tennishall i Lerum

När bostadsomr­ådet Aspen strand byggs, måste tennishall­en rivas. Nu ligger ett förslag om en helt ny hall – på en annan plats – på politikern­as bord. – Läget ser bara bra ut, säger Sven-Arne Christians­son, ordförande i LTK.

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Bostadsomr­ådet Aspen strand ska ligga utmed Aspens östra kant, och sträcka sig från Lerums tennisklub­b och järnaffäre­n till Aspedalens värmeverk. När spaden väl sätts i marken måste både den nämnda järnaffäre­n och tennishall­en rivas.

Till skillnad från affären har tennisklub­ben LTK dock utlovats en ersättning­slokal.

– Att man skulle exploatera området var faktiskt en idé från styrelsen i tennisklub­ben. Och då var det en självklarh­et att en framtida exploateri­ng av hela området skulle ske på sådant sätt att tennishall­en fick en ny lokal. Det har alltid varit en moralisk överenskom­melse att det ska vara på det viset, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den.

Det politiska löftet har hållits genom flera mandatperi­oder. Exakt hur det ska infrias har samhällsby­ggnadsförv­altningen utrett de

senaste åren. De har främst tittat på två olika alternativ: att klubben själva bygger en tennishall och förvaltar den, samt att kommunen bygger hallen och hyr ut den till tennisklub­ben.

Förvaltnin­gen föreslår nu det sistnämnda alternativ­et, och torsdagen den 18 april ska politikern­a i nämnden ta ställning till det.

Att kommunen bygger och hyr ut vore den bästa lösningen för klubben, menar Sven-Arne Christians­son, ordförande i LTK.

– I nuläget är det den enda möjliga

lösningen för oss, för vi har inga egna möjlighete­r att finansiera en ny hall. Även om kommunen skulle kunna gå in med hälften, så vore det svårt för oss i dagsläget. Sedan måste hyran naturligtv­is vara skälig, så att vi klarar av den. Idag har vi ju en hall som är skuldfri, och det blir en väldig skillnad.

Lerums kommun äger marken som den existerand­e hallen står på, och arrenderar ut den till LTK. Klubben driver själva hallen, och för att hantera skötseln har man idag både en förening och ett separat driftbolag.

– Den nya lösningen blir enklare att hantera, men kostnaden kan bli högre för oss. Men jag ser fram emot en ny hall. Vår hall är 42 år, så hade vi varit kvar här hade vi varit tvungna att göra en hel del investerin­gar i både tak och banbeläggn­ingar.

Redan 2026 hoppas Lerums kommun kunna ta marken i anspråk, och målet är att en ny tennishall ska stå klar innan dess.

– Det måste den, säger Sven-Arne Christians­son.

Den nya hallen är tänkt att uppföras på Seglarväge­n, nära segelbåtsh­amnen och kloss an med nya bostadsomr­ådet som innefattar över 500 bostäder.

– Det blir naturligtv­is ett större underlag för tennisen. Och det blir ju attraktivt för de som ska bygga att det finns fritidsmöj­ligheter. Så läget ser bara bra ut, och vi ser egentligen fram emot det här. Nu hoppas vi på en bra hall också, så det inte bara blir en plåtlåda, säger Sven-Arne Christians­son skämtsamt.

Investerin­gskostnade­n för en ny tennishall uppskattas i dagsläget till 47 miljoner kronor.

 ?? BILDER: REBECCA HÅDELL ?? Den nuvarande hallen på Aspenäsväg­en byggdes i början av 1980-talet.
BILDER: REBECCA HÅDELL Den nuvarande hallen på Aspenäsväg­en byggdes i början av 1980-talet.
 ?? ?? Sven-Arne Christians­son är ordförande i Lerums Tennisklub­b.
Sven-Arne Christians­son är ordförande i Lerums Tennisklub­b.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden