Lerums Tidning

Till salu just nu: en restaurang i Lerum och två i Stenkullen

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Restaurang­branschen har genomgått ett elddop – de tuffa ekonomiska tiderna har satt spår hos de flesta. Och nu är det tre restaurang­er som är till salu i kommunen.

Det är oklart vilken orsak de tre restaurang­ägarna som säljer sina verksamhet­er nu har till försäljnin­g. Men restaurang­branschen har det tufft, och även om ekonomin ser ut att vara på uppgång är det många som fortfarand­e har det svårt.

Aluddens park och restaurang gick i konkurs tidigare i år. I samband med det konstatera­de Sandra Fasth, en av ägarna till Kaffedoppe­t och Systrarna Fasth, att pandemi, krig, höga elpriser och räntehöjni­ng har avlöst varandra. Och att det har gjort att alla håller hårt i sina pengar. Hon sa också att det är bra att det skrivs om situatione­n för branschen:

– För många restaurang­er och kaféer har det jättetufft nu och har haft det i många år. Det har inte varit normalt sedan 2019 och jag tror tyvärr inte att Giovanni på Aludden är den enda som kommer stänga 2024. Men jag hoppas verkligen att jag har fel.

Hon hade inte fel, oavsett orsak är det alltså tre företagare som nu väljer att lägga ut sina verksamhet­er till försäljnin­g.

Den första verksamhet­en

som är till salu är Mikado på Bagges Torg i Lerum. Restaurang­en säljs av Göteborgsm­äklarna och beskrivs där som en väl inarbetad japansk restaurang i centrala Lerum. Omsättning­en är cirka 5 miljoner kronor exklusive moms. Och hyran 37 490 kronor inklusive moms. Det finns 65 till 75 och ungefär 50

platser ute. Prislappen: 2 600 000 kronor.

Den andra restaurang­en

som är till salu är Eldorado House. En restaurang och pizzeria vid idrottshal­larna, skejtparke­n och Stenkulans skola – väldigt centralt i Stenkullen. Även detta är en stor restaurang. Ytan är 121 kvadratmet­er, och det finns 50 sittplatse­r inne och 20 sittplatse­r ute. Dagskassan är enligt annonsen på Blocket 8 000 kronor och hyran 14 000 kronor inklusive moms. I köpet ingår enligt annonsen ny pizzaugn, ny kebabgrill och två leasingbil­ar.

Den tredje restaurang­en som ligger ute till försäljnin­g ligger också i Stenkullen, och det är Stugans kök. Den 170 kvadratmet­er stora lokalen

finns i Stenkullen­s industriom­råde. Enligt annonsen från Företagsmä­klarna i Västsverig­e är det en välutrusta­d lokal med alla inventarie­r i fullt fungerande skick.

Mäklaren skriver ”Det finns otroliga möjlighete­r för en driven person att ta över och utveckla det till en fantastisk restaurang.”

Det utsatta priset är 195 000 kronor, men alla bud beaktas. Omsättning­en beskrivs vara på cirka 1 400 000 kronor per år. Överlåtels­eformen är inkråmet. Hyran är cirka 6 560 kronor, exklusive moms men inklusive värme, vatten och parkerings­platser.

Ingen av restaurang­ägarna har velat kommentera försäljnin­gen.

 ?? ?? Stugans kök i Stenkullen­s industriom­råde är den tredje restaurang­en i kommunen som är till salu nu.
Stugans kök i Stenkullen­s industriom­råde är den tredje restaurang­en i kommunen som är till salu nu.
 ?? ?? Mikado har funnits länge i Lerum, nu vill ägarna sälja verksamhet­en.
Mikado har funnits länge i Lerum, nu vill ägarna sälja verksamhet­en.
 ?? BILD: CARINA SVENSSON ?? Neshwan Ali utanför Eldorado House i Stenkullen, vid Endorfin.
BILD: CARINA SVENSSON Neshwan Ali utanför Eldorado House i Stenkullen, vid Endorfin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden