Lerums Tidning

Olena vill bli egenföreta­gare – hindras av banken

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Olena Melnyk flydde från kriget i Ukraina. Nu längtar hon efter få att dra igång sitt företag. Allt är klart från Bolagsoch Skatteverk­et – men hon får inte öppna företagsko­nto på banken, och därför kan hon inte starta verksamhet­en.

Olena Melnyk, hennes man och deras barn flydde från krigets Ukraina till Lerum. Här har hon hittat ett hem. Och här vill hon stanna.

Hon har arbetat i äldrevårde­n men när vikariatet var över ville hon göra något annat och valde att starta ett företag inom kroppsvård.

– En försäkring för framtiden. Jag vill kunna vara med och försörja familjen och skapa trygghet för mina barn, säger hon.

Vid årsskiftet startades Olena Melnyks aktiebolag som är registrera­t för f-skatt. Hon sparade själv ihop så att hon kunde gå de utbildning­ar hon ville, till exempel inom manikyr och pedikyr, och köpa in material hon behövde, som en massagebän­k.

Allt verkade gå bra, men så skulle hon öppna företagsko­nto hos banken. Och fick nej. Hon prövade alla banker hon kom på. Men fick nej på alla.

Kan kunderna betalt kontant?

– Nej, det fungerar inte för jag måste ha ett bankkonto som är kopplat till aktiebolag­et.

Hon hittade också en liten lokal att hyra hos ett annat företag, men hon kan inte skriva på hyreskontr­aktet eftersom hon inte har ett företagsko­nto.

– Det är väldigt besvärligt, konstatera­r hon.

Förutom att kämpa för att få starta sitt bolag läser Olena Melnyk svenska för invandrare. Hon arbetade som barnmorska i Ukraina och väntar på validering av betygen från den utbildning­en så att hon som sjuksköter­ska kan göra skönhetsin­grepp, som fillers och botox.

Alena Wenell, som jobbar på Stadsmissi­onen i Göteborg, hjälper till att tolka vid mötet. Hon har också försökt hjälp Olena Melnyk i kontakten med banken, men utan resultat.

– Hon får inget företagsko­nto, och det hindrar henne från att starta företaget. Jag vet inte exakta orsaken men det har att göra med massflykts­direktivet och att hon bara har ett samordning­snummer, inget personnumm­er, säger Alena Wenell och fortsätter:

– Jag har försökt hjälpa flera ukrainare som vill starta företag, men de får inte heller några företagsko­nton. Det har varit problem i alla fall, jag vet bara en som slutligen fick ett företagsko­nto, jag vet faktiskt inte hur.

Personer med samordning­snummer

men inget personnumm­er kan starta privata bankkonton, det är

lagstadgat. Men huruvida det går att få ett företagsko­nto eller inte verkar vara en komplex fråga.

På skatteverk­et fanns inget svar på varför bankerna inte låter en person med samordning­snummer men inget personnumm­er, och med registrera­t aktiebolag med f-skatt öppna ett företagsko­nto. Och på Handelsban­kens presstjäns­t svarar de inte på frågan med hänvisning till banksekret­essen, de tipsar dock om Svenska bankföreni­ngen och Finansinsp­ektionen.

Lena Barkman, som är kommunikat­ionsoch presschef på Svenska bankföreni­ngen, kunde på rak arm inte svara på frågan, hon hör av sig tillbaka och förklarar:

– Jag frågade vår chefsjuris­t som

säger att när det gäller just företagsko­nto har bankerna enligt lag inte skyldighet att öppna ett sådant.

Finansinsp­ektionen hänvisar till sitt rättsliga ställnings­tagande. Där står det att ett kreditinst­itut under vissa förutsättn­ingar kan erbjuda en asylsökand­e som saknar identitets­handlingar ett mer begränsat utbud av tjänster än vad som annars följer av lagen om betaltjäns­ter, om det krävs för att institutet ska kunna hantera den risk för penningtvä­tt eller finansieri­ng av terrorism som kundrelati­onen innebär. Begränsnin­gen motiveras av de skyldighet­er ett kreditinst­itut har enligt penningtvä­ttslagen.

 ?? BILDER: CARINA SVENSSON ?? Alena Wenell, Stadsmissi­onen, och Olena Melnyk, som vill starta kroppsvård­sföretag i Lerum.
BILDER: CARINA SVENSSON Alena Wenell, Stadsmissi­onen, och Olena Melnyk, som vill starta kroppsvård­sföretag i Lerum.
 ?? ?? Här, i centrala Lerum, hade Olena Melnyjk hoppats att hon skulle kunna starta sitt företag.
Här, i centrala Lerum, hade Olena Melnyjk hoppats att hon skulle kunna starta sitt företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden