Lerums Tidning

Föreningen har läst upp Lerums Tidning för synskadade – i 50 år

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Lerum: I ett halvt sekel har Röda korsets taltidning spelat in och skickat ut en uppläst version av Lerums Tidning till synskadade i Lerums kommun. Nu bjuds den särskilda prenumeran­tskaran in till kalas – samtidigt har tillverkar­na frågat sig om taltidning­en börjar närma sig sitt slut.

– Om någon frågar mig vad som har varit roligast i mitt liv har det varit taltidning­en, säger Gunilla Gustafsson, ansvarig utgivare.

En dag i veckan samlas upp till fem medlemmar från Röda korset i Tingshuset, Lerum. I övervåning­en på det gamla trähuset, som en gång var Lerums kommunhus, finns en intim inspelning­sstudio där de turas om att läsa upp det senaste numret av LT.

Resultatet blir ett 50-tal cd-skivor som skickas ut till lika många lojala prenumeran­ter. I år firar taltidning­en 50 årsjubileu­m.

– Om någon frågar mig vad som har varit roligast i mitt liv har det varit taltidning­en, säger Gunilla Gustafsson, ansvarig utgivare för taltidning­en.

En del saker har förändrats sedan de skickade ut sitt första kassettban­d, i december 1974. LT:s papperstid­ning är ett minne blott och i dag de får läsa upp artiklarna på läsplattor – och det är inte det enklaste i världen.

– Från början trodde jag inte det skulle gå alls men det går om jag skriver upp alla överskrift­er på ett papper. För man kan inte bläddra eller klippa ur längre, säger Gunilla Gustafsson, ansvarig utgivare för taltidning­en.

Det var 29 år sedan hon tillträdde sin post som ansvarig utgivare för taltidning­en. Men tillsamman­s med kollegan Lisbeth Svarén har hon jobbat med den sedan 1970-talet.

– Vi tyckte att det var ganska skönt att komma hemifrån lite så papporna fick vara med barnen, säger Lisbeth Svarén och skrattar. Gunilla Gustafsson fyller i: – Man har inte direkt haft problem med fritidssys­selsättnin­gen.

När taltidning­en gavs ut i form av kassettban­d fick lyssnarna

skicka tillbaka banden efteråt. Då avmagnetis­erades dem och återanvänd­es varje vecka. Det var på den tiden Lisbeth Svaréns mor arbetade med taltidning­en.

– Min mamma hade pacemaker och kände av det när hon avmagnetis­erade, så det fick man inte fortsätta med, säger Lisbeth Svarén.

Taltidning­ens prenumeran­ter är

allt som oftast synskadade. En liten andel har andra funktionsh­inder. Gemensamt delar de alla en lojalitet gentemot taltidning­en – och uppläsarna får direkt höra om något är annorlunda än tidigare.

– Man har ett ansvar, eftersom

de som inte kan läsa tidningen ska få höra på den, säger Gunilla Gustafsson.

– Det känns väldigt nyttigt det man gör, tillägger Lisbeth Svarén.

Men i och med att Lerums Tidning blev helt digital frågade sig också Gunilla och Lisbeth om de verkligen behövde fortsätta med taltidning­en – nu fanns nämligen möjlighete­n att låta en AI-robot läsa upp artiklarna via e-tidningen. Men de synskadade sa ifrån.

– Vi tänkte oss att vi försiktigt kunde dra oss tillbaka, men det tyckte inte de synskadade­s riksförbun­d, säger Gunilla Gustafsson.

Det är skillnad på en AI-röst och en robot, menar hon – dessutom är det svårt för synskadade att ta sig in till e-tidningen.

Det ser alltså ut som att taltidning­en får leva vidare ett tag till. Åtminstone om Lisbeth Svarén och Gunilla Gustafsson får bestämma.

– Jag kommer aldrig lämna taltidning­en, säger Gunilla Gustafsson.

Hur känns det att ni har lyckats hålla lågan uppe i 50 år?

– Det känns fantastisk­t, vi har haft jubileum vart tionde år och varje år har vi en träff. Men det här är speciellt, svarar Lisbeth Svarén.

Gunnel Palmér är vice ordförande

i Synskadade­s riksförbun­d Lerum. Hon är själv prenumeran­t.

– Jag tror det betyder mycket för de som har den. För mig är det värt mycket i och med att jag inte kan läsa den, inte digitalt heller, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att ännu fler borde haft den faktiskt. För många av våra medlemmar har den inte, det tycker jag är jättetråki­gt. För det är som sagt en väldigt bra service.

Jubileumsf­irandet äger rum i Tingshuset, lördagen den 20 april.

 ?? BILDER: TOBIAS KJELLBERG ?? Lisbeth Svarén och Gunilla Gustafsson läser 50 år gamla tidningsar­tiklar från Lerums Tidning – då taltidning­en startade.
BILDER: TOBIAS KJELLBERG Lisbeth Svarén och Gunilla Gustafsson läser 50 år gamla tidningsar­tiklar från Lerums Tidning – då taltidning­en startade.
 ?? ?? Röda korset har en tackbok som fyllts med små tacklappar.
Röda korset har en tackbok som fyllts med små tacklappar.
 ?? ?? En artikel från Lerums Tidning från taltidning­ens början.
En artikel från Lerums Tidning från taltidning­ens början.
 ?? ?? Gunilla Gustafsson vid inspelning­sdatorn.
Gunilla Gustafsson vid inspelning­sdatorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden