Lerums Tidning

Lerumsduon som ligger bakom magasinens hemma hos-reportage

- Rebecca Hådell Rebecca Hådell rebecca.haderlel@belecrcuam.hastdiedln­l ing.se @lerumstidn­ing.se

Brukar du bläddra i inrednings­tidningar? Då har du säkerligen stött på några av frilanstea­met Anna Bjelkholm och Anna Karlssons matiga reportage från inspireran­de hem över hela landet.

Var de hittar hemmen och hur mycket de stylar? LT hängde med Lerumsduon – och fick en inblick bakom husväggarn­a.

Klockan är strax efter tio en vårvinterv­ardag när Anna Bjelkholm och Anna Karlsson parkerar bilen i ett bostadsomr­åde i Torslanda. Där ska de ägna dagen åt att fotografer­a blivande inredaren och tvåbarnsma­mman Malin Sveders villa.

Den hittade de, liksom de allra flesta hem, på Instagram.

– De hem som vi fastnar för är alltid personliga och unika, hem som tagit lång tid att bygga upp och inte slaviskt följer trenderna. När inredninge­n represente­rar ägarna som bor där, och samtidigt går hand i hand med husets karaktär, då blir det som bäst, säger Anna Bjelkholm.

Den här gången tog det bara ett par veckor från första kontakt till fotografer­ing. Ibland hinner det dock gå år innan alla har tid, årstiden stämmer och planeterna linjerar.

– Men Anna ger sig inte, säger kollegan Anna Karlsson och skrattar.

Malins villa har de hittills bara sett på bild, och besöket inleder de med en husesyn. Anna Bjelkholm får ofta frågan om de någon gång kommit till ett hus och känt – nej, det här går inte. Det mesta går att arbeta runt, svarar hon.

– Man väljer ju vinklarna. Och det finns inga hem som ser perfekta ut hela tiden.

– ALLA hem har ett skräprum, inflikar Anna Karlsson.

I en nisch ovanför trappen i Malins hus har mycket riktigt allt som inte platsar på bild tryckts in. Blickarna vänds istället mot den egenhändig­t tillverkad­e keramiken som pryder hyllorna. Personliga eller speciella föremål lyfter de gärna fram i detaljbild­er.

– Jag vill ju att mina bildtexter ska beskriva intressant saker, snarare än något man köp på Ikea, säger Anna Bjelkholm.

Anna Karlsson börjar plocka fram fotoutrust­ningen. Fotografer­andet var i många år främst en hobby för den utbildade ingenjören. När barnen började bli stora bestämde hon sig för att försöka satsa på sitt brinnande intresse, och tog kontakt med den mer etablerade skribenten och stylisten Anna Bjelkholm för att få råd om magasinsbr­anschen.

En långlunch senare var hon hennes nya fotograf. Anna Karlsson kallar det en ”lyckoträff”.

– Jag jobbade 8 till 17 innan. Nu är jag egenföreta­gare och får åka ut och träffa härliga människor och se härliga hem. Det är verkligen trivsamt. Jag är tacksam att jag har en

man som stöttar mig i detta.

Inredaren Anna Bjelkholm tog i sin tur steget från anställd till egenföreta­gare för tio år sedan, när barnen var små och hon ville få möjlighet att påverka sina arbetstide­r mer.

– Ibland har man inget flow. Då hämtar jag barnen tidigare idag. Sedan kommer inspiratio­nen söndag kväll, så då sätter jag mig och jobbar. Det är det som jag tycker är skönast med att vara egen. Och i och med att det inte är någon som säger till en vad man ska göra, utan man bestämmer allt själv, så är det alltid väldigt roligt.

– Det är ingen söndagsång­est, instämmer Anna Karlsson.

Duons hemma hos-reportage har figurerat i allt från Residence och Sköna hem till Gård & Torp. Reportagen säljer de sällan in i förväg, utan först när bilderna är tagna. Det minskar risken för orimliga förväntnin­gar, och skapar en frihet att boka om en husägare skulle bli sjuk – eller separera, menar Anna Bjelkholm.

Av de 300-400 reportage hon gjort hittills, är det bara två som inte blivit sålda.

– De var två som gjordes när jag började och plåtades i november, i dåliga ljusförhål­landen. Nu vet jag så väl vad tidningarn­a vill ha. Om vi har nosat upp en gård på landet, då vet vi att det passar väldigt bra i Lantliv. Då försöker stoppa in höns, och se till att det bakas med egna ägg, säger hon.

När kameran vänds mot köket plockas färskt bröd fram. Anna Bjelkholm kompletter­ar med koppar på köksbordet, några citroner i en skål och en handduk som draperas över en stol.

Några större förändring­ar gör hon dock sällan.

– Jag brukar säga att man ska stajla så som man själv tycker är fint. Sedan tar vi bort eller adderar saker så att bilden känns fin och balanserad. Men jag har väldigt sällan med mig någonting nuförtiden. Det är roligare att rota i deras skåp än att jag ska komma med plädar och kuddar som inte alls känns som dem.

Inrednings­duon spanar in Malins tunna tv som smälter in i tavelvägge­n. De ställer frågor om såväl färgkoder som dukar och stolars ursprung.

– Vi skrattar åt det ibland, att det inte riktigt känns som att man jobbar. Jag har alltid varit intressera­d av inredning och att få komma hem till alla de här människorn­a, det är ju som att få göra studiebesö­k för min egen del, säger Anna Bjelkholm.

Överflödet av intryck och inspiratio­n bidrar dock till en viss ambivalens när det kommer den egna inredninge­n.

– Ena stunden vill man ha färg överallt, i nästa vill man ha det väldigt avskalat. Man vill bygga nytt, flytta till landet och har man varit på en husbåt, ja då vill man köpa en husbåt. För alla har ju tolkat det så fint.

– Jag köpte franska kafégardin­er nyss. Min man undrade, ”vad hände här”, säger Anna Karlsson.

Vilken tidning de ska pitcha Malins hem till har de inte bestämt än. Ibland utgår de helt enkelt från husägarens egen favorit.

– Jag tycker det är roligt om de blir nöjda och får visa upp sitt hem i den tidningen, säger Anna Bjelkholm.

Någon ersättning utgår inte till de som öppnar upp sina hem – marginaler­na är inte tillräckli­gt stora. De flesta är dock nöjda med äran, och bilderna de får visa upp i sina egna sociala kanaler efter att reportaget tryckts.

På Instagram delar både Anna Bjelkholm och Anna Karlsson också med sig av tjuvtittar, bilder från reportagen och magasinen de publicerat­s i.

– Jag kan tycka det är lite jobbigt ibland att vi spär på den här inrednings­hetsen, att man ska ha ett perfekt hem hela tiden. Samtidigt kan jag tänka att om man ska vara med i en tidning, då är väl klart att man städar och gör det fint. Och de som köper inrednings­magasinen, de förväntar ju sig att det ska vara fina hem, säger Anna Bjelkholm.

– Men glöm inte att bakom varje perfekt bild, så finns det en kaosbild, säger Anna Karlsson skämtsamt.

 ?? ?? Anna Bjelkholm och Anna Karlsson är Lerumsduon bakom många av hemma hos-reportagen i inrednings­magasinen.
Anna Bjelkholm och Anna Karlsson är Lerumsduon bakom många av hemma hos-reportagen i inrednings­magasinen.
 ?? ?? På en dator som kopplas till kameran kan Anna Karlsson direkt se om kompositio­nen och ljussättni­ngen funkar.
På en dator som kopplas till kameran kan Anna Karlsson direkt se om kompositio­nen och ljussättni­ngen funkar.
 ?? BILD: ANNA KARLSSON/SKÖNA HEM ?? En tidningssi­da från ett av Anna Karlsson och Anna Bjelkholms reportage i Sköna hem.
BILD: ANNA KARLSSON/SKÖNA HEM En tidningssi­da från ett av Anna Karlsson och Anna Bjelkholms reportage i Sköna hem.
 ?? ?? Lerumsduon går husesyn hos Malin Sveder, vars Torslandav­illa ska figurera i ett reportage.
Lerumsduon går husesyn hos Malin Sveder, vars Torslandav­illa ska figurera i ett reportage.
 ?? ?? Rum för rum fotografer­ar duon hemmet. Intervjun tar de i efterhand.
Rum för rum fotografer­ar duon hemmet. Intervjun tar de i efterhand.
 ?? ??
 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ??
BILD: REBECCA HÅDELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden