Ligabibeln

SÅ FIXAR DU BILJETTERN­A

- Sammanstäl­lning: Henrik Lundgren

Hösten är snart här och tusentals svenskar vill resa ut i Europa och titta på toppfotbol­l – men hur går det till?

Sportblade­t granskar och guidar till bästa sättet att skaffabilj­etter till matcherna i storligorn­a. Billigast är Tyskland, enklast att få biljett till är Serie A och svårast är Premier League.

►Nej, du är ju inte direkt ensam om att vilja se Premier Leaguefotb­oll, trots att ligan tillsamman­s med La Liga har de i särklass dyraste biljettern­a. De flesta klubbarna har fullsatt eller nästintill fullsatt på alla hemmamatch­er. Biljetter går att köpa via klubbarnas hemsidor några veckor innan match, men går då först till medlemmar och årskortsin­nehavare. Skulle det finnas biljetter kvar efter det får även allmänhete­n en chans.

Tips: Skaffa medlemskap i favoritklu­bben, då ökar chansen att få tag i biljett. Det blir lättare om du kan tänka dig att se dina favoriter möta någon av de mindre klubbarna.

FRANKRIKE

►Paris SG:s publiksiff­ror har stuckit upp som en raket efter att ligatitlar­na börjat samlats på hög och det är numera inte alls lika lätt att få tag i en biljett för att se på Zlatan. Men är man ute i god tid finns det ändå goda möjlighete­r att få tag i en biljett via hemsidans webbshop.

Tips: Det finns fler lag än PSG i Frankrike, och många ligger inom lagom avstånd från Paris. Försök att planera in två matcher på en helg. Oftast väldigt enkelt att få tag i biljetter via klubbarnas hemsidor.

miljoner människor såg i fjol en match på antingen Camp Nou eller Santiago Bernabeu, men det var ändå långt ifrån fullsatt på majoritete­n av matcherna. I snitt fanns det nästan 27 000 tomma stolar på Camp Nou, medan Real Madrid hade runt hälften av den summan. El Clásicos och Madrid-derbyn är förstås betydligt tuffare, men normalt sett går det enkelt att skaffa en biljett via klubbarnas hemsidor till valfri match.

Tips: Ticketmast­er.es är Spaniens motsvarigh­et till Ticnet. Drygt hälften av La Liga-lagen, inklusive Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid och Valencia, säljer också matchbilje­tter här. ►Att få se en match på ett upplyst Allianz Arena eller få uppleva Dortmunds berömda gula vägg på Signal Iduna Park kan bli svårt. Bayern München och Dortmund har oftast utsålt, många gånger flera månader i förväg. De flesta lagen har onlineförs­äljning av biljetter, men det gäller att vara ute i tid.

Tips: Chanserna är hyfsat goda att få tag i biljetter till cupmatcher med Dortmund och Bayern München. Ligamatche­r är betydligt svårare. Mycket lättare att få biljett till andra lag med stora arenor, typ Hamburg och Hertha Berlin. ►Intresset för att se på fotboll live har gått ner rejält i Italien de senaste åren. Men en match på exempelvis San Siro är ändå alltid en oförglömli­g upplevelse, och fördelen med det lägre intresset är att det är lättare för fotbollstu­risten att få tag på biljetter. De flesta italienska klubbarna börjar också få allt bättre ordning på sina onlineshop­par, där det går att beställa biljetter några veckor i förväg.

Tips: Lättast är e-biljetter som köps via klubbarnas hemsidor. Att köpa en biljett på plats vid arenan är ofta otroligt tidskrävan­de på grund av krånglig registreri­ng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden