Ligabibeln

GENIDRAG ELLER GALENSKAP?

Utskrattad & hånad – nu ska Falcao vända på sin störtdykan­de formkurva

- Robert Rosén

José Mourinhos Chelsea joggade fram till guldet i våras.

Så, hur man gör man för att förbättra ett lag som redan är bäst?

Man värvar in en kille som misslyckad­es fatalt under sitt första år i England.

Varmt välkommen, Radamel Falcao.

När säsongen summerades skilde det visserlige­n inte mer än åtta poäng ner till Manchester City. Men det kändes klart länge, och egentligen fanns det ingen tvekan om vilket lag som skulle ta hem Premier League 2014/2015. Den ovissa titelstrid vi lärt oss älska fanns inte. – Så många av spelarna vinner ligan för första gången, vilket är någonting de måste lära sig att göra. Jag är så glad för deras skull och stolt för allting vi gjort sedan första dagen. Nu känner vi att vi har fått vad vi förtjänar, sa Chelsea-tränaren José Mourinho till

The Telegraph efter att titeln säkrats.

Hur gör du för att förbättra ett lag som nästan spelade i en högre division än övriga i fjol?

Mourinho plockade in en anfallare som mäktade med fyra mål hos en av rivalerna.

Hånades hos rivalen

Hos många kan det framstå skrattreta­nde och nästintill dumdristig­t vid en första anblick. När vi skriver in säsongen 2015/2016 till historiebö­ckerna kan det ha varit ett genidrag.

– Vi förlorade en anfallare (Drogba) som gjorde fyra mål i Premier League, men tre av dessa mål betydde värdefulla poäng för oss, säger José Mourinho till Sunday Times.

Falcao hånades i Manchester United den förra säsongen.

Nu fortsätter han i England men ska tillbringa den kommande säsongen hos en direkt rival.

José Mourinho förfogar över en trupp, eller åtminstone startelva, som på förhand ser närmast komplett ut. Ett stenhårt försvar backas upp av världens kanske mest spännande målvakt – som dessutom redan råkar vara en av de absolut bästa. Mittfältet når, till viss del, någon slags perfektion. Du har den oberäkneli­ge storstjärn­an som täcks upp av assistkung­en och städgumman Cesc Fàbregas.

Är det någonstans guldet ska försvinna är det i motståndar­nas straffområ­de. Diego Costa må vara en briljant spelare som omvärlden älskar att hata, men han har även en kropp som inte håller för en hel säsong med titeljakt på flera fronter. Där kommer Radamel Falcao in i bilden.

– Vi var i Spanien samtidigt när han var i Atlético och jag i Real och jag känner honom väldigt, väldigt väl… han är en fantastisk spelare, säger José Mourinho i DirecTV Sports.

Fjolårssäs­ongen innebar att den en gång så hyllade anfallaren stundtals gjordes till åtlöje.

Omvärlden tror att colombiane­n som en gång i tiden satte skräck i varenda motståndar­e är slut innan han ens nått 30 levnadsår.

– Det gör ont i mig att folk i England tror att den riktiga Falcao är den vi såg i Manchester United, berättar Mourinho för DirecTV Sports.

Spelar ett högt spel

José Mourinho kliver in i säsongen med förhoppnin­gar om en anfallare fullpumpad av revanschlu­sta. En forward som ska bevisa för hela England varför försvaren i Portugal och Spanien än i dag drömmer mardrömmar om honom.

Får Mourinho det? Ja, då ståtar han med ett av världsfotb­ollens vassaste anfallspar.

Får han den rädda anfallaren som visade upp sig i England i fjol? Ja, då är det stor risk att det inte blir ännu en guldfest.

Han spelar ett högt spel, Mourinho. Nu går han in i säsongen med jokern på handen.

 ?? Foto: GETTY IMAGES, TT ??
Foto: GETTY IMAGES, TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden