Ligabibeln

MÄSTAR PUSSLET

MED CECH I LAGET UTMANAR ARSENAL PÅ ALLVAR IGEN

- Text: Robert Rosén

Arsène Wenger har tålmodigt lagt bit efter bit. Med värvningen av Petr Cech ser pusslet nu slutligen komplett ut.

Efter åratal utanför guldstride­n har Arsenal återigen ett lag som kan vinna Premier League.

– Att han har vunnit många stora troféer kan stärka tron i laget, sa Arsène Wenger efter att han gjort klart med Cech.

Den 24 oktober 2004 gjorde Ruud van Nistelrooy och Wayne Rooney varsitt mål när Manchester United bröt Arsenals svit på 49 matcher utan förlust. Men vem kunde tro att Londonklub­ben elva säsonger efter ”The Invincible­s” inte skulle ha vunnit en ligatitel till?

När vi nu kliver in i säsongen 2015/2016 står Arsenal där dock, för första gången på flera år, som en guldkandid­at på riktigt allvar. En av de stora anledninga­rna till det är en 33-årig tjeck som lämnade de regerande mästarna och flyttade från södra till norra London.

– Petr Cech är en spelare jag har beundrat under en lång tid och jag är väldigt nöjd med att han har bestämt sig för att skriva på för oss, sade Arsenalträ­naren Arsène Wenger till BBC.

Hade inte släppts till konkurrent

Ja, under sommaren hände någonting som hade varit otänkbart för bara några år sedan. Chelsea valde att släppa iväg en spelare i absolut världsklas­s till en direkt konkurrent.

– Ibland måste du respektera önskningar­na från någon som har förtjänat så mycket respekt för sina tjänster och handlingar i din klubb, förklarade Chelseaträ­naren José Mourinho.

Med värvningen av Petr Cech, 33, har Arsenal för första gången sedan Jens Lehmanns storhetsda­gar en målvakt av absolut världsklas­s. En faktor som allt som oftast brukar vara nödvändig när det bästa laget efter 38 omgångar ska koras.

Cech: ”Jag vill spela”

Petr Cech bytte blått och vitt mot rött och vitt, men han blev kvar i London. Veteranmål­vakten jagar inte revansch eller upprättels­e. Han vill bara byta ut bänken mot en plats i startelvan.

– Jag vill spela, jag vill ha chansen att konkurrera på min position i laget och jag vill vara viktig för laget och göra de vanliga sakerna på planen vecka ut och vecka in, sade Petr Cech till Arsenals hemsida när övergången var klar.

Försvaret som leds av Laurent Koscielny har visat sig behärska även de allra mest fruktade offensiver­na medan mittfältet som vanligt är fullproppa­t av tekniska spelgenier centralt och speedkulor på kanten. Förra sommaren började pusslet se mer och mer färdiglagt ut. Francis Coquelin hade hela tiden varit grovjobbar­en de sökt medan Alexis Sanchez klev in och var en av lagets bästa spelare – med förmågan att vara den där skyttekung­en som de famlat efter i så många år. När säsongen 2015/2016 nu drar i gång kan Arsène Wenger blicka ut över sina styrkor och nöjt konstatera att detta är ett lag som inte bara behöver nöja sig med en Champions League-plats.

Sålde han bort guldet?

José Mourinho gjorde ett medvetet val att släppa Petr Cech. Frågan är bara om han reflektera­de över att han samtidigt kan ha gjort Arsène Wengers pussel komplett – och möjligtvis sålde guldet på kuppen.

 ?? Foto : GETT Y IMAG ES,AP, THIN KSTO
CK ??
Foto : GETT Y IMAG ES,AP, THIN KSTO CK
 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Petr Cech, Laurent Koscielny, Francis Coquelin, Mesut Özil och Alexis Sanchez – fem nyckelspel­are om Arsenal ska gå hela vägen den här säsongen.
Foto: GETTY IMAGES Petr Cech, Laurent Koscielny, Francis Coquelin, Mesut Özil och Alexis Sanchez – fem nyckelspel­are om Arsenal ska gå hela vägen den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden