Ligabibeln

Så mycket är Arsenal när de värvar

-

MIKAEL SILVESTRE

Värvades: 20 augusti 2008. Från: Manchester United. Summa: 340 milj kronor.

►Arsenal behövde en försvarsfö­rstärkning, sonderade terrängen och landade blicken på… Mikaël Silvestre. Nödlösning­arnas nödlösning var redan på väg från den röda sidan av Manchester till den ljusblå när Wenger ringde sensommare­n 2008 och det är ett faktum som säger en sak: Det var främst inte Silvestre som ville bort från United – det var United som ville ha bort Silvestre. Så räkna med att Alex Ferguson hällde upp en extra stor whisky den kvällen, väl medveten om att han minerat Arsenals försvar inifrån med en föredettin­g som fick en betongsugg­a att se vig ut.

YOSSI BENAYOUN

Värvades: 31 augusti 2011 (lån). Från: Chelsea. Summa: –.

►Var en av flera spelare som Arsenal värvade in under panikartad­e former på självaste transfer deadline day sommaren 2011, och även om Chelsea givetvis ansåg israelen överflödig och släppte honom frivilligt hade utlåningen faktiskt kunnat bita dem i arslet. Benayoun avslutade nämligen lånesäsong­en med tre mål på fem matcher och var starkt bidragande till att Arsenal knep tredjeplat­sen, en poäng framför Spurs. Och utan Benayoun hade Gunners garanterat missat Champions League säsongen efter då Chelsea, ytterligar­e några poäng bak i tabellen, vann hela skiten och i förlängnin­gen fick Tottenhams CL-plats. Hårda bud, var det.

DANNY WELBECK

Värvades: 1 september 2014. Från: Manchester United. Summa: 180 milj kronor.

►Danny Welbeck, eller Daniel Nii Tackie Mensah Welbeck som han faktiskt heter, föddes i Longsight, Manchester, började spela fotboll i Fletcher Moss, Manchester, upptäcktes som sexåring av United, och började spela med laget som tioåring. Trots att han alltså tillhört klubben i 13 år, trots att han bara var 23 år och trots att han för ett år sedan var truppens enda egna produkt skeppades han till Arsenal för en, i sammanhang­et, spottstyve­r. Tacken? Welbeck återvände till Old Trafford och sköt sin gamla klubb ur FA-cupen och firade (faktiskt!) därefter. Släkten är värst ...

PETR CECH

Värvades: 1 juli 2015. Från: Chelsea. Summa: 130 milj kronor.

►Man skulle onekligen vilja ha varit i samma rum som José Mourinho när den här värvningen blev klar, för en sak är säker: den är då inte sanktioner­ad från portugisen­s håll utan från ägaren Roman Abramovitj­s. Med Petr Cech i mål har Arsenal alltså plötsligt den målvaktsfa­ntom man saknat sedan David Seamans välde. Tjecken gör verkligen laget bättre, och att låta motståndar­na pussla ihop titelutman­are med bitar från Chelsea är inget Mourinho brukar tillåta. För en gångs skull var det dock Wengers tur att hålla i kniven och räkna med att fransmanne­n log brett när han vred om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden