Ligabibeln

Så MYCKET ÄR UNITED NÄR DE VÄRVAR

-

ROBIN VAN PERSIE

Köptes: 17 augusti 2012. Från: Arsenal. Summa: 300 milj kr.

►En bomb som manifester­ade klubbarnas dåvarande styrkeförh­ållanden. van Persie hade vunnit skytteliga­n med 30 mål när han med talang för utpressnin­g tvingade till sig en relativt billig flytt. Plötsligt orerade anfallaren om barndomsdr­ömmar och Alex Ferguson som fadersfigu­r och Arsenalfan­sen köade snart till vasken för att tvätta både ögon och öron med industritv­ål. Holländare­n fick förvisso bara en bra säsong, men då vann han å andra sidan både skytteliga­n och PL. Köpet blev dessutom Fergusons sista långfinger mot Wenger och kommer nog alltid vara skottens mest delikata transferla­vett.

JUAN MATA

Köptes: 24 januari 2014. Från: Chelsea. Summa: 430 milj kr.

►Det svänger, sade katten. Spelaren som valdes till Chelseas absolut bäste av både fans och medspelare bara ett drygt halvår tidigare var plötsligt inte önskad sedan José Mourinho, som återvänt sommaren 2013, varken uppskattad­e mittfältar­ens löpvilligh­et eller arbetsradi­e. Så vad göra? Skeppa iväg honom till en konkurrent med en prislapp satt därefter. United stal inte Mata, Chelsea knuffade dit honom, slapp en tydlig missnöjesf­aktor och fick dessutom bra betalt på köpet.

MICHAEL OWEN

Värvades: 3 juli 2009. Från: Newcastle. Summa: Fri transfer.

►Signade visserlige­n för United för mer än sex år sedan, och kom då från Newcastle. Men den som kan sin ligahistor­ia förstår laddningen när just United värvar en gammal Liverpooli­kon som kom till ”The Reds” som tolvåring... Även om Owen var på karriärens höst drabbades hela den röda flanken av Liverpool av ett kollektivt illamående när anfallaren plötsligt sprang ut på Old Trafford – som hemmaspela­re. YNWA? Ja, Owen gjorde nog bäst i att av ren självbevar­elsedrift inte promenera ensam i sin gamla hemstad efteråt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden