Ligabibeln

SÅ MYCKET ÄR SPURS NÄR DE SKA VÄRVA

-

DAVID BENTLEY

Värvades: 1 juli 2008. Från: Blackburn. Summa: 210 milj kr.

►Lade häromåret av, bara 28 år, men hann med att inteckna en liiiten del av alla Spurshjärt­an. Den Arsenalfos­trade (!) Bentley stod nämligen för ett episkt drömmål mot Gunners i en helt jävla galen 4–4-match 2008 och mittfältar­en dricker nog gratis i krokarna runt Seven Sisters för all framtid. Samtidigt var målet rent ekonomiskt en mycket liten avbetalnin­g då det egentligen var det enda han åstadkom under fem år i klubben. Med tanke på att Bentley gick till Blackburn för 16 miljoner kronor 2006 och att Tottenham betalade mer än tretton (!) gånger så mycket bara två år senare var det förstås ett rent jävla uselt utfall.

ROBBIE KEANE

Värvades: 1 januari 2009. Från: Liverpool. Summa: 150 milj kr.

►Årets jojo-deal? Keane lämnade ju Spurs för CL-kvalande Liverpool 2008 för 225 miljoner men återvände bara ett knappt halvår senare – för två tredjedela­r av den summan. Anfallaren medgav då att flytten norrut var ett ogenomtänk­t felbeslut. The Lilywhites klagade dock knappast. I stället var det som att man lånade ut irländaren under ett halvår och fick 75 miljoner kronor på köpet medan Liverpool just då satt kvar med relativt lång näsa. Bara ett år senare var situatione­n dock inte lika munter. Keane återfick aldrig sin form och lånades ut till Celtic för ett presentkor­t på Tesco och två backar läsk.

WILLIAM GALLAS

Värvades: 20 augusti 2010. Från: Arsenal. Summa: Fri transfer.

►En legoknekt är en legoknekt. Gallas lämnade Chelsea för Arsenal och har man ändå gjort det kan man förstås lika gärna löpa linan ut och bli den förste, och hittills, ende att ha tillhört Londons tre största klubbar. Men Gallas är inte den som bryr sig om vad andra tycker. Som när Birmingham­s Martin Taylor 2008 smulade sönder Eduardos vänstra underben och Gallas bröt ihop fullständi­gt varpå The Mirror skrev: ”Man förväntar sig att kaptenen tar initiativ, inte förvandlas till en drama queen. Arsenal behövde en Tony Adamsledar­e men fick i stället Britney Spears”. Ouch. Får dock ett extra finger bara för den nästan avundsvärd­a ”I don’t give a shit”-attityden.

EMMANUEL ADEBAYOR

Värvades: 21 augusti 2012. Från: Manchester City. Summa: 60 milj kr.

►Har man en gång värvat Adebayor är det inte så lätt att bli av med honom. I alla fall inte om man heter City och har gett togolesen en veckolön på 1,9 miljoner kronor. När anfallaren 2011 först lånades ut från City till Spurs stod de ljusblå för merparten av hans lön och när övergången året efter blev permanent vägrade 31-åringen förstås att nöja sig med den, för honom, fattiga veckolön på 1,35 miljoner som Tottenham erbjöd. Lösningen? Well, att City i en mycket ljusskygg uppgörelse åtog sig att under en tvåårsperi­od betala Adebayor de 550 000 kronor i veckan han tvingades gå ner. Problemet för Spurs? Att de signade honom till sommaren 2016 och nu själva har svårt att bli av med honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden