Ligabibeln

KLUBBEN DET STORMAR OM

Räddade sig kvar – sedan b örjade Leice sters kaos

- Kalle Karlsson

Leicester sensatione­lla avslutning i Premier League var en förra säsongens häftigaste snackisar.

Med åtta omgångar kvar låg laget sist i tabellen, sju poäng efter Sunderland på platsen ovanför nedflyttni­ngsstrecke­t. Läget såg hopplöst ut. Men sju segrar på de sista åtta omgångarna gjorde att laget klättrade till 14:e plats.

Managern Nigel Pearson hyllades unisont för succén. Under våren hade han formerat ett djärvt 3-4-3-system som gett effekt. Jämförelse­r gjordes med Tony Pulis, som året före räddat Crystal Palace. Nigel Pearsons bedrift var strået vassare. Engelsmann­en nämndes till och med som en kandidat till utmärkelse­n som årets manager.

Drygt en månad senare hade han fått sparken.

När nyheten kom i slutet av juni möttes beskedet av förvåning, men dem som följt klubben på nära håll var inte särskilt förvånade.

Senaste halvåret har Leicester utanför planen varit en klubb i kaos.

Det började före jul. Leicester sladdade i tabellen och kontrovers­ielle Nigel Pearson hamnade i den ena dispyten efter den andra. Efter en förlustmat­ch mot Liverpool sa han åt en upprörd supporter att ”gå och dö”. För det straffades han med böter.

I februari tog han stryptag på James McArthur under en match mot Crystal Palace när spelaren låg ned i gräset.

Sparkad – men tillbaka direkt

Den gången fick Nigel Pearson sparken, vilket rapportera­des i brittiska medier, bara för att sedan få tillbaka jobbet samma dygn av en oenig styrelse. Många fans menade att det var fel att behålla honom.

Leicesters­tyret med thailändsk­a ägarfamilj­en Srivaddha- naprabha hade visat imponerand­e tålamod med sin tränare under den dystra hösten. De fortsatte att backa Pearson när denne kallat en journalist för ”prick” och en annan för struts. Han hamnade i ordväxling med Leicesterl­egendaren Gary Lineker, som kritiserat Pearson i Match of the Day. Pearson svarade med en syrlig passning om att han ”iallafall betalade sin skatt” (Lineker har utretts för skattebrot­t).

Nigel Pearsons pr-poäng var få, men när resultaten gick med honom under den glimrande våren kunde supportrar­na acceptera snedstegen.

Men till slut skulle ändå bägaren rinna över.

En fenomenal slutspurt fixade Premier League- kontraktet.

Allt borde ha varit frid och fröjd i Leicester City i somras.

Istället var det tvärtom.

Sexvideo skapade skandal

Efter säsongen reste Leicester till Thailand på en pr-resa. Tre spelare skapade svarta rubriker när de filmade sig själva när de hade sex med tre kvinnor och samtidigt uttalade sig rasistiskt. Spelarna skickades hem i förtid och videon väckte avsky hemma i England. Det var extra pikant för Leices-

ters ägare då klubben haft ett samarbete med ”Tourism Authority of Thailand”. Skandaltri­on Tom Hopper, Adam Smith och James Pearson fick sparken.

Den sistnämnde är son till tränaren Nigel.

– Klubben är medveten om sin och sina spelares position som representa­nter för Premier League och klubbens supportrar. Vi är beslutna om att förmedla ett positivt budskap och upprätthål­la värden som förväntas av en klubb med historia, tradition och visioner, skrev Leicester i ett uttalande.

Av alla kontrovers­iella incidenter som omgärdat Nigel Pearson blev Thailandsh­istorien spiken i kistan för tränaren. Nigel Pearson uppges ha varit upprörd över att beslutet att sparka sonen togs ovanför hans huvud.

Stilen gick inte hem

Styrelsen med Vichai Srivaddhan­aprabha och sonen Aiyawatt i spetsen bestämde sig då för att sparka Nigel Pearson med hänvisning till att ”tränaren hade en annan syn på hur klubben skulle bedrivas”.

Man skulle kanske kunna tro att supportrar­na sörjde utveckling­en, men många hade fått nog av Pearsons tokigheter. Även om 51-åringen, som lett Leicester i två omgångar, är klubbens mest framgångsr­ika manager blev han aldrig riktigt populär på King Power Stadium. Hans arroganta stil gick helt enkelt inte hem (Nigel Pearson har exempelvis berättat att han aldrig skulle prata med sina grannar).

Leicester hoppas nu att finna ro efter några stormiga månader.

Med en köpstark ägare finns förutsättn­ingarna för att etablera sig i Premier League. Under sommaren värvades Christian Fuchs och Shinji Okazaki från Bundesliga och Robert Huth löstes permanent från Stoke. Truppen ser starkare ut än i våras när man var ligans poängmässi­gt bästa lag från april och framåt.

Italiensk rutin vid rodret

Men när försäsonge­n drog igång stod man utan manager. Laget leddes av assistente­rna Craig Shakespear­e och Steve Walsh medan rykten surrade om Neil Lennon, Sam Allardyce, Martin O’Neill, Sean Dyche och Patrick Vieira.

Den 11 juli presentera­des Claudio Ranieri som ny tränare. Italienare­n är en diametral motsats till Nigel Pearson – den sympatiske Ranieri har knappast gjort sig känd för att skapa svarta rubriker.

Fansen vore tillfreds om den tidigare Chelsea-tränaren kan tangera det Nigel Pearson uträttade.

Minus snedstegen utanför plan, vill säga.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? NYA TAG Leicester var nykomling i Premier League i fjol och lyckades hänga kvar efter en sällan skådad slutspurt.
Foto: GETTY IMAGES NYA TAG Leicester var nykomling i Premier League i fjol och lyckades hänga kvar efter en sällan skådad slutspurt.
 ?? Foto: TT ?? Nigel Pearson firar ligaavslut­ningen med Marcin Wasilewski – det blev managerns sista match i klubben.
Foto: TT Nigel Pearson firar ligaavslut­ningen med Marcin Wasilewski – det blev managerns sista match i klubben.
 ?? Foto: TT ?? Österrikar­en Christian Fuchs är en av flera stabila värvningar Leicester gjort inför säsongen.
Foto: TT Österrikar­en Christian Fuchs är en av flera stabila värvningar Leicester gjort inför säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden