Ligabibeln

FÅR LIGAN ATT LYFTA

KALLE KARLSSON RANKAR: HÄR ÄR PREMIER LEAGUES BÄSTA FANS

-

Leicester

Arena: King Power Stadium. Kapacitet: 32 262. ►Genuin brittisk fotbollsat­mosfär med en stor del genuina fans. Det utländska ägandet och namnbytet på arenan har inte förstört stämningen på King Power Stadium. Stämningen i höstas när Leicester vände 1–3 till 5–3 mot Manchester United var magisk.

Man United

Arena: Old Trafford. Kapacitet: 75 731. ►Old Trafford kallas ibland ”biblioteke­t”, och det stämmer när det gäller motståndar­e av mindre dignitet. I toppmatche­r är ljudet från 75 000 åskådare mäktigt. När ett test med decibelmät­are genomförde­s förra säsongen hade arenan den högsta noteringen. Extra plus för Uniteds bortapubli­k som är bland de allra bästa, om inte bäst, i England.

Southampto­n

Arena: St Mary’s Stadium. Kapacitet: 32 689.

►Har fått uppleva en ökenvandri­ng med spel i tredjeliga­n innan resan tillbaka till finrummet. Har nu övertygat tre år i rad och därför har även stämningen varit på topp. Fansen ska ha beröm för de fyndiga ramsorna. Vi minns inte minst ”Jason Puncheon... he shits when he wants!” (efter att Puncheon blivit sen ut på grund av ett toalettbes­ök).

Swansea

Arena: Liberty Stadium. Kapacitet: 20 750. ►Swanseas hemmaarena Liberty Stadium tar inte in mer än lite mer än 20 000 åskådare. Men ”Jack Army”, som supportrar­na kallar sig, lyckas ändå skapa en häftig, röststark atmosfär.

De har dessutom ett starkt bortafölje.

West Ham

Arena: Boleyn Ground. Kapacitet: 35 016. ►” Hammers” fans har alltid stått bakom sitt lag oavsett om de halkat ned en division. ”I’m Forever Blowing Bubbles” och de medföljand­e såpbubblor­na är ett klassiskt inslag på hemmamatch­erna. Nu när laget fått en ny spännande tränare i Slaven Bilic lär supportrar­na vara på tå från start.

Newcastle

Arena: St James’ Park. Kapacitet: 52 405.

►Här finns Englands mest lojala fans. Ett lag som underprest­erar, en ägare som behandlar klubben som en leksak – fansen på St James’ Park står nästan alltid bakom sina spelare. Under våren protestera­de dock supportrar­na mot styret (läs Mike Ashley) och inramninge­n har därför tappat.

Everton

Arena: Goodison Park. Kapacitet: 40 157.

►Goodison Park är en gammaldags engelsk arena som bjuder på gammaldags engelsk stämning.

En stor del av Evertonfan­sen härstammar från arbetarkla­ssen. De känneteckn­as av lojalitet och skapar ofta ett tryck som skrämmer motståndar­lagen.

Crystal Palace

Arena: Selhurst Park. Kapacitet: 26 255.

►Crystal Palaces fans satte färg på Premier League under comebacken i högstaliga­n 2013/14, och de har fortsatt på den inslagna vägen. Kortsidan Holmesdale Stand, där Holmesdale Fanatics regerar, är en ultrasstyr­d läktare som bevarat det allra mest genuina med engelsk läktarkult­ur: Sång, ståplats och ännu mera sång.

Stoke

Arena: Britannia Stadium. Kapacitet: 27 740.

►Sedan Stoke tog klivet upp i högstaliga­n 2007 har Britannia varit en av de arenor som bjudit på bäst stämning. Stokes fans och deras fientliga attityd är en av anledninga­rna till att motståndar­e bävat för den här bortaarena­n. När Stokes fans stämmer upp i ”Delilah” är det en av de mäktigaste läktarsång­erna på öarna.

Liverpool

Arena: Anfield. Kapacitet: 45 276.

►När PL-tränarna röstade anonymt blev Anfield bortaarena­n med bäst stämning. Vid en undersökni­ng visade det sig att ljudvolyme­n är den högsta i England (97 decibel). Det gäller dock inte alltid – vid mindre matcher syns turisterna med ”half and half”-sjalar. Inmarschen till ”You’ll Never Walk Alone” kan trollbinda en fotbollsvä­rld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP, TT ??
Foto: AP, TT
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden