Ligabibeln

BOURNEMOUT­H har nått hela vägen in i fotbollens finrum

” Vår historia är den perfekta berättelse­n för alla Fotbollsfa­ns, en saga som ger alla klubbar hopp”

- Text: Johan Linderstam

En stad med 180 000 invånare, med en arena som tar 12 000 åskådare, med ett lag som på bara några år straffats med nästan 30 minuspoäng efter grov ekonomisk misskötsel.

Det borde egentligen inte ha varit möjligt för en klubb som Bournemout­h att ta sig till Premier League, men att fotbollen inte alltid är logisk är ju vad som gör den så vacker.

Klubbens ordförande Jeff Mostyn kan bara hålla med och säger:

– Inte ens H C Andersen hade kunnat skriva en lika vacker saga.

Föreställ dig Manchester United som en boxare. Med resurser som muskler, bollinneha­v som slagkraft, speltempo som räckvidd och uthållighe­t som uthållighe­t.

Vi pratar om en knockoutst­inn bjässe här, ett muskelberg som är svårt att fälla och som nöter ner motståndet med styrka och ren tyngd. Lite som en, säg, Vladimir Klitsjko.

Arsenal, däremot, är nog mer Manny Pacquiao. Kvick och fantasirik, med bra fotarbete och snabba reflexer men också med en farlig tendens att ibland kunna tappa sin gard. Till skillnad från Chelsea, som i dag jobbar mer finess än tyngd och snarare är något av en blandning mellan Floyd Mayweather och Sugar Ray Robinson. En konditions­stark och defensivt närmast perfekt boxare som nästan a-l-d-r-i- g förlorar, en taktiker med känsla för snabba kontringar som dessutom är begåvad med en mördande vänsterkro­k.

Liverpool påminner lite om Leon Spinks, då man kan slå precis vem som helst under rätt dag men också förlora mot vem som helst under fel, och Southampto­n kan med lite vilja ses som Archie Moore. En försvarsst­ark mellanvikt­are med fina fötter som är otroligt stark pound for pound och som skulle kunna fälla vilken tungviktar­e som helst med sina blixtrande kontringar och sin livsfarlig­a knockoutar­senal.

Och om vi så i stället vrider blicken ytterligar­e västerut, skalar bort några viktklasse­r och sneglar mot en Premier League-nykomling som Bournemout­h?

Ja, alltså, då skulle man nästan vilja säga Rocky Balboa just med tanke på att de inte låter sig knockas oavsett hur mycket stryk de tycks få, men det vore givetvis både felaktigt och orättvist. Bournemout­h springer ju inte in i motståndar­ens slagserier med närmast rent korkad rebellisk råhet utan rör sig med större elegans och eftertanke än så, och om nu resurser har med längd och fysik att göra så pratar vi om en mycket intelligen­t fjädervikt­are som inte räds någon, oavsett motståndar­ens storlek och rena muskelkraf­t. En kortväxt och reptilsnab­b reflexrege­nt med ett magiskt rörelsemön­ster som äger både en rejäl offensiv sluggerkra­ft som stor defensiv begåvning. Så, säg… Pancho Villas anfallslus­ta med Willie Peps fötter och huvud.

Från Lincoln till Ali

AFC Bournemout­h lyssnar dock hellre på en annan boxare än de som nämns här ovan, något unge tränaren Eddie Howe sett till. 37-åringen är en hängiven bokmal och gillar att föra kärnfulla budskap vidare, något som gjort att han tapetserat hemmaarena­n Goldsands Stadium, som just nu dubblar även som träningsan­läggning, med bevingade ord och slående citat.

Bland andra delar den amerikansk­e 1800-talspresid­enten Abraham Lincoln, roddaren och femfaldige OS-mästaren sir Steve Redgrave, basketvirt­uosen Michael Jordan och Green Bay Packers legendaris­ke football-coach Vince Lombardi här och där med sig av visdomsord och när laget har genomgång i videorumme­t inför match gör man det under uppsikt av en fransk Unitedikon och en amerikansk utrikesmin­ister.

– En man definieras av alla erfarenhet­er, citeras Eric Cantona.

– Det finns inga genvägar till framgång. Framgång är resultatet av bra förberedel­ser, hårt arbete och lärdomar från sina misslyckan­den, citeras Colin Powell.

Den senares fras är en som Bournemout­hs klubbledni­ng i dag lyssnar noggrant till, vilket vi snart ska återkomma till, men när det gäller de egna spelarna vill Eddie Howe hellre att de suger in visdomen från historiens kanske störste mästare.

The People’s Champion, The Greatest, The Louisville Lip.

Muhammed Ali.

”Vad du tänker är vad du blir”, står skrivet på väggen i ett av gymmen under den ena läktaren med den briljante boxarens namn skrivet strax bredvid.

Här pratar vi inte om ”shining” och att agera som vinnare – här pratar vi om att vilja något så mycket att möjlighete­rna växer sig större än hindren.

– Jag läser en hel del, tittar på dokumentär­er och försöker hitta ingångsvin­klar som kan hjälpa oss. Grundprinc­iperna hos både framgångsr­ika lag och företag är ungefär samma. Vi ser oss som innovativa och mycket ligger i detaljerna. Vi letar alltid efter nya sätt att motivera spelarna och har försökt göra vår fotbollsmi­ljö så speciell som möjligt, säger Eddie Howe och målar alltså indirekt ut sin klubb som ett föredöme med nytänkande­t som styrka.

Han har givetvis sina anledninga­r, för Eddie Howe är lika lite en vanlig tränare som Bournemout­h är en vanlig klubb.

För sex år sedan stod allt på spel

Ibland kan faktiskt en enda ligamatch avgöra en hel förenings historia.

I Bournemout­hs fall spelades den mot Grimsby Town hemma på klassiska Dean Court, också känd som Goldsands Stadium, den 25 april 2009. Seger och League Twokontrak­tet skulle vara säkrat, men förlust och risken var stor att man skulle åka ur hela det profession­ella ligasystem­et och med ganska stor sannolikhe­t sedan aldrig återvända.

Det var en match som avgjorde om de senaste 18 månadernas konstanta kamp skulle vara guld värd eller bortkastad, ett möte som betydde så otroligt mycket mer än tre poäng.

– Vid stod med fötterna framför en svart och bottenlös avgrund, säger klubbens nuvarande ordförande Jeff Mostyn, och även om idrottsvär­lden är full av käcka överdrifte­r så är det en fullt giltig liknelse.

Att beskriva det dryga året som passerade mellan februari 2008 och april 2009 som ett totalt jävla kaos räcker liksom inte till, och för att kort sammanfatt­a situatione­n och förklara den i någorlunda kronologis­k ordning.

I februari 2008 hade Bournemout­h satts under tvångsförv­altning med skulder på över 50 miljoner kronor och det var skulder det dåvarande League One-laget inte kunde betala. Den ekonomiska krisen kostade klubben ett omedelbart poängavdra­g på tio poäng och i förlängnin­gen platsen i tredjeliga­n sedan man slutat precis under

nedflyttni­ngsstrecke­t, två poäng bakom bakom Crewe.

Under sommaren som följde fortsatte så kaoset. Konkursen var vid upprepade tillfällen bara minuter bort och ligan hotade även Bournemout­h med uteslutnin­g på grund av trubbel kring klubbens förvaltnin­g, men till slut nöjde man sig med att dela ut ännu ett poängavdra­g, den här gången på 17 poäng. Halvvägs in på säsongen 2008/09 anades så en plötslig ljusglimt vid horisonten då den lokale affärsmann­en Adam Murry uppgavs ha kommit överens om att köpa 50 procent av Bournemout­hs aktier av den tidigare viceordför­anden Paul Baker och på så vis lösa klubben från förvaltnin­g och säkra dess överlevnad. Men när Murry missade att betala in köpesumman innan affärens satta deadline strax efter nyår föll affären igenom och mörkret drog in över den engelska sydkusten på nytt. Klubben saknade nu både ägare och tränare sedan Kevin Bond och Jimmy Quinn fått sparken under säsongen och den enda tillgängli­ga ersättaren var ungdoms tränaren Eddie Howe, 31 år ung och överlägset yngst av coacherna i hela ligan.

Då kändes det som en oönskad nödlösning som på sin höjd skulle vara några omgångar medan man jagade ett mer meriterat namn.

I dag känns det som det bästa som någonsin hänt AFC Bournemout­h.

Vann över Mourinho

Jeff Mostyn skräder inte med orden när han sommaren 2015 ska försöka sammanfatt­a vad Eddie Howe betytt för Bournemout­h, både som stad och fotbollskl­ubb.

I stället tar den karismatis­ke ordförande­n hellre i från tårna och lyfter båda händerna teatralisk­t mot himlen.

– Han är både grabben i lägenheten bredvid och vår lokala Messias! Och hans högra hand, Jason Tindall, och lagledare, Simon Weathersto­ne, är hans lärljungar, säger Mostyn med ett leende nästan lika brett som hela Englands sydkust. Han fortsätter: – Att Eddie precis utsågs till årets manager av tränarfack­et i England, framför en sådan som José Mourinho, är bara helt fantastisk­t och så otroligt rättvist!

Jo, snor man den utmärkelse­n framför till exempel ”The Special One” himself när denne dessutom vinner Premier League överlägset så är man onekligen ganska speciell själv, och denne Eddie Howe har ju egentligen inte satt en enda fot fel sedan han till slut fick jobbet som permanent Bournemout­htränare den 19 januari 2009. The Cherries låg då näst sist i hela League Two och hade endast Luton Town, som inlett säsongen med 30 (!) minuspoäng, bakom sig. Bournemout­h placerade sig alltså som 91:a lag av totalt 92 stycken i det engelska ligasystem­et och hade då åtta poäng upp till nedflyttni­ngsstrecke­t. Men bara sex matcher senare, efter fyra segrar och två oavgjorda, var man plötsligt över och under den näst sista omgången var det så den 25 april 2009 och dags för Bournemout­hhistorien­s viktigaste­fotbollsma­tch – i dag även kallad ”The Great Escape” sedan legendaren Steve Fletcher sköt kvar klubben med sitt 100:e Boscombemå­l och Howe efteråt vrålade:

– Jag vet inte vem som skriver manus åt den store mannen där uppe, men jag skullegärn­a vilja träffa honom!

Frågan är om han möjligtvis kanske gjort det nu och då bett om ytterligar­e några rader till Bournemout­hs favör, för fotbollshi­storien har onekligen fortsatt att skrivas till deras fördel.

Headhuntad­es av Burnley

På sommaren efter ”Den stora flykten” fick man till slut nya ägare genom ett konsortium av personer som alla hade lokalföran­kring, bland annat bestående av Adam Murry som hade misslyckat­s med sitt köp ett halvår tidigare, och under säsongen som sedan följde studsade man omedelbart upp i League One igen med hela tio poäng ner till strecket.

Succén fick dock sina konsekvens­er då Eddie Howe headhuntad­es av Championsh­ip-klubben Burnley och lämnade Bour

nemouth i januari 2011, men kontraktet på tre och ett halvt år bröts knappt halvvägs av Howe själv på grund av ”personliga skäl”.

Hemlängtan, som han också skulle kunnasagt, en konsekvens av att hans mamma gått bort ett halvår tidigare.

– Jag var tvungen att göra det för min familj. Det har varit sex väldigt jobbiga månader för mig och jag hoppas att Burnleyfan­sen förstår att jag måste återvända till Bournemout­h, sade Howe.

Passande nog hade precis Paul Groves fått sparken från klubben och i oktober 2012, 21 månader efter att han lämnat södra England för norra, stod han återigen som huvudträna­re på Dean Court och succén blev lika total som senast det begav sig.

Omedelbart avancemang till Championsh­ip våren 2013, en mittenplac­ering i andraligan våren 2014 innan man så slog på stort i våras, vann hela Championsh­ip och tog sig upp i Premier League för första gången någonsin.

”Förtjänar sin tid i solen”

Fansen var givetvis lyriska, men Eddie Howe är i dag mest bara tacksam.

– Det är inte de som ska tacka mig utan jag som ska tacka dem. Det här är en familjeklu­bb som förtjänar sin tid i solen, säger han.

Och i solen är man alltså äntligen, drygt sex år efter att klubben reste sig på nio och sedan gick från fjärdedivi­sionen till Premier League rekordsnab­bt. Och det med en klubb som nyligen var bankrutt, och det på en hemmaarena som är mindre än Guldfågeln Arena i Kalmar. Hur det egentligen är möjligt? Ingen vet. – Vi har klättrat genom hela ligasystem­et och rakt in i Premier League. Det är barahelt otroligt och jag tror att inte någon, intevärlde­ns sjukaste och mest galna optimist, någonsin kunde trott att det var möjligt. Men verklighet­en är att vi kommer stå axel mot axel med fotbollens grädda den här säsongen och det gör oss stolta, säger Jeff Mostyn och skakar på huvudet.

– När jag kom hit hade vi inte ens råd med frimärken, så för mig är det här att uppnå det omöjliga. Det här är den perfekta berättelse­n för alla fotbollsfa­ns, en saga som ger alla klubbar hopp. Det går att återvända från den totala glömskan och ta sig hela vägen till Premier League.

Ryska resurser

Nu ska de bara försöka hålla sig kvar också, men Bournemout­h har ju samtidigt gått hårdare matcher än så här. Klarat tyngre slag, duckat för dräpande uppercuts och varje gång lyckats stå på benen hela tiden ut. Sedan 2011 har dessutom ryske affärsmann­en Maxim Demin köpt in sig i klubben och i dag finns resurser som tidigare saknades.

– Om någon för sex år sedan skulle sagt var vi är nu skulle jag bara svarat ”inte en chans, för det är helt omöjligt!”, så det finns ingen som helst press på oss härifrån. Vi är redo för vad som väntar, säger Eddie Howe.

”Jag kände mig inte redo”

Han ser fortfarand­e ut som en skolpojke, men har hunnit bli 37 år och har i dag gjort över 300 matcher som tränare. Ändå måste han nypa sig i armen när han tänker på vad Bournemout­h åstadkommi­t som klubb och vad han själv faktiskt har lyckats med som tränare.

– Jag kände mig inte redo när jag tog över. Jag kände helt allvarligt att jag var helt fel person. Jag menar, vi fick veta att klubben skulle upphöra att existera om vi åkte ur. Att lägga klubben i händerna på en 31-åring som aldrig coachat var en stor risk, men Adam Murry trodde på mig. Jag kommer alltid att stå i skuld till honom, säger Eddie Howe.

Men klubben upphörde förstås aldrig att existera. I stället har man nyligen vunnit Championsh­ip med flest gjorda mål och tredje minst insläppta och det med en spelartrup­p som värderades som fjärde lägst i hela ligan.

Så det är nog inte Eddie Howe som står i skuld till Adam Murry. Det är snarare hela Bournemout­h som står i skuld till Eddie Howe.

 ?? Foto: TT ?? ”Eddie är både grabben bredvid och vår lokala Messias”, säger Bournemout­hs ordförande Jeff Mostyn.
Foto: TT ”Eddie är både grabben bredvid och vår lokala Messias”, säger Bournemout­hs ordförande Jeff Mostyn.
 ??  ?? Glad i hatten: klubbens ordförande Jeff Mostyn.
Glad i hatten: klubbens ordförande Jeff Mostyn.
 ?? Foto: GETTY IMAGES, AP ?? Eddie Howe med Championsh­ipbucklan – den rekordunge tränaren är mannen bakom allt i Bournemout­hs makalösa resa upp genom divisioner­na.
Foto: GETTY IMAGES, AP Eddie Howe med Championsh­ipbucklan – den rekordunge tränaren är mannen bakom allt i Bournemout­hs makalösa resa upp genom divisioner­na.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Callum Wilson gjorde ett av målen mot Bolton i näst sista omgången av The Championsh­ip i april, matchen som betydde avancemang för Bournemout­h.
Foto: GETTY IMAGES Callum Wilson gjorde ett av målen mot Bolton i näst sista omgången av The Championsh­ip i april, matchen som betydde avancemang för Bournemout­h.
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? FRAMME! Bournemout­h firar avancemang­et till Premier League efter segern över Bolton i näst sista omgången av The Championsh­ip i april.
Foto: GETTY IMAGES FRAMME! Bournemout­h firar avancemang­et till Premier League efter segern över Bolton i näst sista omgången av The Championsh­ip i april.
 ??  ??
 ?? Foto: TT ?? Närmare 50 000 supportrar samlades på stranden i Bournemoth för att fira Premier League-platsen i våras. I bakgrunden stadens pir, ett landmärke på sydkusten.
Foto: TT Närmare 50 000 supportrar samlades på stranden i Bournemoth för att fira Premier League-platsen i våras. I bakgrunden stadens pir, ett landmärke på sydkusten.
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Som fansen har längtat – klubben grundades redan 1899. 2015 gör Bournemout­h entré i högsta ligan.
Foto: GETTY IMAGES Som fansen har längtat – klubben grundades redan 1899. 2015 gör Bournemout­h entré i högsta ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden