Ligabibeln

WENGER VISAR VÄGEN

Har överlägset mest erfarenhet av tränarna

- Samuel Abrahamsso­n

Profiler som sir Alex Ferguson och Harry Redknapp finns inte längre kvar i Premier League. Men en som inte ger sig i första taget är Arsène Wenger. Fransmanne­n kom till Arsenal den 30 september 1996 och inför kommande säsong har han gjort hela 714 matcher som manager i Premier League för Londonklub­ben.

På den tiden har 163 tränare varit manager för olika lag i ligan och Wenger är den som tränat en klubb överlägset längst av de nuvarande tränarna i ligan.

Tvåa på listan är Brendan Rodgers som tillträdde som ny tränare för Liverpool så sent som sommaren 2012.

Har noll erfarenhet

I höst är det annars fyra tränare som aldrig tidigare har tränat ett PL-lag och trots det har de 20 tränarna i serien 2 791 matcher tillsamman­s. Alla nykomlinga­r står med namn som är utan erfarenhet från den engelska högstaliga­n.

Två av dem i Bournemout­hs Eddie Howe och Norwichs Alex Neil som båda är väldigt unga och utan erfarenhet av vad det innebär att träna ett lag i en högstaliga där både fans och media ständigt är på dig och kräver resultat.

2 791 matcher i Premier League.

Det har de 20 tränarna inför årets säsong lyckats samla ihop tillsamman­s.

Arsène Wenger är den överlägset mest erfarne med hela 714 matcher i världens tuffaste liga.

Vet vad pressen innebär

Samtidigt ska man veta att namn som Ronald Koeman, Louis van Gaal, Dick Advocaat och Quique Sánchez Flores bara har 85 matcher tillsamman­s som tränare i England, men där samtliga har varit med i många år och vet vad det inenbär att träna ett lag under stor press.

Det är dessutom fyra tränare som är helt nya i sina lag i Slaven Bilic i West Ham, Quique Sánchez Flores i Watford, Steve McClaren i Newcastle och Claudio Ranieri i Leicester. Men där besitter samtliga stora erfarenhet­er på den här nivån. Ibland är det dock en fördel att vara ny i en klubb då man får mer tålamod av klubben att bygga om ett lag.

 ??  ??
 ??  ?? Sir Alex Ferguson har 810 matcher i Premier League.
Sir Alex Ferguson har 810 matcher i Premier League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden