Ligabibeln

ITALIENSK REVANSCH

Juventus Champions League-finalplats var kvittot på att Landet är att räkna med i Europa igen efter några svåra år

- Jennifer Wegerup

” Jennifer, du är pazza, galen! Du kan inte ringa och fråga om nästa säsong redan nu!”, säger kollegan och expertkomm­entatorn NandoSanvi­to på Mediaset, när jag ringer för att prata serie A och säsongen 2015/ 2016.

Han sitter djupt nere i solstolen och reaktioner­na från kollegorna på Gazzetta dello Sport och kontakter i klubbarna är de samma: hur nästa version av serie A kommer att te sig beror helt och hållet på mercaton, på vilka spelare som kommer och går.

Jag går Roms stekheta gator upp och ner, söker skugga på en bar, tar en iskaffe. Som vanligt står en tv på och sänder fotboll, Corriere dello Sport ligger på ett bord. Det är en rekordvarm sommar i Italien och det gäller även transferry­ktena. När jag skriver denna text återstår fem veckor av spelarmark­nad, de veckor då allt ska avgöras.

ROM. Kan någon hota Juventus?

Kommer Inter och Milan tillbaka till toppen?

Håller Rom- lagen även denna säsong?

Många frågor men inga riktigasva­r förrän transferfö­nstret stänger.

Juve blir favorit – igen

Att Juventus förblir favorit även denna säsong är givet på förhand. Hur dominanta man blir är mer oklart. Inter känns på förhand som det kanske starkaste hotet. Laget har förstärkts betydligt och man kommer inte att behöva lägga kraft på Europaspel.

På andra sidan Milano kämpar Adriano Galliani nu för att återge Milan muskler och prestige och sälja säsongskor­t. En stor värvning är ett måste och namnet på allas läppar är Zlatan Ibrahimovi­c. Fransmänne­n tror att han stannar i Paris, italienarn­a att han kommer till Milano. I skrivande stund är Ibra på USA- turné med PSG men säger själv ” min framtid ligger i Mino Raiolas händer”. De italienska experttyck­arna är ense om att Zlatans vara eller icke- vara gör Milan extremt svårtippat.

” Kommer han så är Milan med och slåss om titeln”, säger Alessandra Bocci, som följt de rödsvarta i jobbet på Gazzettan ända sen 1994.

Helt klart är att båda Milano- lagen inte kan ligga kvar

på den låga nivå de legat de senaste säsongerna, båda vill desperat tillbaka till toppen och Champions League- spel och alla de pengar som kommer med det.

I stället har nu en del av fotbollsma­kten flyttat till Rom och huvudstads­lagen och det är vackert så.

Snäppet söderut kommer Napoli att må bra av att slippa Benitez och ledas av Sarri: ” jag har älskat detta lag sen jag var en liten pojke”.

Njutning att få se Mihajlovic

Och på tal om att älska så kommer jag att njuta av att se Sinisa Mihajlovic leda Milan. Pippo Inzaghi var en unik spelare som jag alltid velat ha på plan i mitt lag. Men kanske för mycket ego för att vara den idealiske ledaren.

Mihajlovic har tränarkunn­andet och passionen – och temperamen­tet! Kommer Zlatan kan det verkligen bli åka av. En gång antagonist­er på planen och huvudperso­ner i det klassiska pizzabråke­t mellan agent Raiola och Mihajlovic.

Senare tillsamman­s i Inter under Mancini- eran.

Att se dem sätta färg tillsamman­s på Serie A vore en nåd att stilla bedja om.

Oavsett hur transferma­rknaden slutar, vilka som kommer och vilka som går, är det en säsong att se fram emot med mer förväntan än på länge. Den italienska fotbollen har rest sig igen, efter svåra år. Juventus i Champions League- final förra säsongen var bara ett bevis på det.

Denna varma italienska sommar kan ännu bjuda på många överraskni­ngar. Det är bara att luta sig tillbaka och vänta på avspark.

 ??  ??
 ?? Foto: AP, GETTY IMAGES ?? Ibrahimovi­c och Mihajlovic återförena­de – en nåd att stilla bedja om.
Foto: AP, GETTY IMAGES Ibrahimovi­c och Mihajlovic återförena­de – en nåd att stilla bedja om.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden