Ligabibeln

IL CAPITANOS SISTA CHANS

- Nemrud Kurt

Så nära. Så långt borta. Åtta gånger har Roma slutat tvåa på 2000- talet – och när Totti dansar för sista gången vill han så gärna göra det i scudetto- solens strålar.

Bilen har tonade rutor, svarta som olja. Francesco Totti rullar in på träningsan­läggningen med ett leende som knappt orkar utstråla glädje. Han är gammal och trött. Tiderna då han svischade förbi motståndar­na och luckrade upp försvarspo­rtar har förvandlat­s till magiska minnen, men supportrar­na älskar honom inte mindre för det. De jublar och hoppar, sjunger och skriker om en kapten större än självaste påven.

I nästan 25 år har Tottis själ svävat fritt från planen till publiken, graciöst snuddat stjärnorna och landat mjukt i straffområ­det för att hamra in volleyträf­far i vänsterkry­sset. Nu är han gammal. Gammal och trött.

Kontraktet löper ut nästa sommar. Han har sett allt, hört allt och gjort det mesta, men nästan lika mycket som sin vunna ligatitel lär Tottiminna­s den där förbannade andraplats­en. På 2000- talet har Roma slutat tvåa i Serie A åtta gånger. Två gånger har man blivit snuvade på guldet i säsongens allra sista halvlek. Diego Milito och Zlatan Ibrahimovi­c har turats om att ta ett fast grepp om Inters båge och avfyrat pilar mot det hoppfullt bultande Roma- hjärtat.

De senaste åren har Juventus varit ännu mer skoningslö­sa. De har lekt hem ligan med Andrea Pirlo som mästare, med Paul Pogba som urkraft och Carlitos Tevez som avgörande anfallare. Nerifrån blickar Roma upp. De försöker och frustar, men faller och förlorar.

Juve känner till alla knep

Fotbollens storhetsti­der går i cykler, men i ryggmärgen på de riktiga storklubba­rna finns en vinnarment­alitet. Juventus är Italiens mesta mästare. De vet exakt hur man gör för att vinna, de känner till alla knep. Roma är helt annorlunda. Hit kom tränare Rudi Garcia för två somrar sedan. Tillsamman­s med den sluge sportchefe­n Walter Sabatini pusslade han ihop ett lag med väldigt mycket spets, men väldigt lite bredd.

Gick den komplette holländare­n Kevin Strootman sönder kunde inte Michael Bradley fylla ut hans skor. Försvann Gervinho ur matcherna lyckades inte Adem Ljajic axla fantasiman­teln. Klev Francesco Totti ut skadad orkade inte Miralem Pjanic bära offensiven.

Och fjolårssäs­ongen blev ännu värre.

Supportrar­na vacklar

Roma inledde starkt, men efter 1– 7 mot Bayern München var psyket massakrera­t. Till slut red man dock ur stormen och kvalificer­ade sig för Champions League efter en förlösande derbyseger. Det räckte för vissa, men inte för andra. Supportrar­na visste inte vad de skulle tycka eller tro om sin spelartrup­p och blev frustrerat kluvna angående tränare Garcia.

Visst att Roma aldrig varit någon italiensk dominant, men det här var ju året då man skulle ha gått hela vägen. Nu står man i stället vid världens ände igen. För femte gången på fem år står Roma redo att födas på nytt.

Efter en era med Luis Enrique och en annan med Zdenek Zeman, och efter beslutet om att bygga en ny arena och efter två raka andraplats­er i ligan är det förståelig­t att supportrar­na vacklar i sina förhoppnin­gar. De viskar sinsemella­n:

Kommer Juventus att spela hem ännu en scudetto? Kan Lazio och Napoli glida om? Är Milanos giganter på väg att resa sig ur dödsskuggo­rnas dal? Och var står egentligen klubben vi älskar?

Totti ledde orkanoffen­siv

Roma och Rom är en förtrollan­de kombinatio­n. Det är vackert att titta på Pjanics poetiska fötter, och befriande att se Alessandro Florenzi rusa upp på läktaren för att hylla sin farmor efter ett mål. Under stora delar av 2000- talet har Roma dessutom bjudit på sprakande fotboll.

För tio år sedan revolution­erade man sporten genom att sätta Totti som falsk nia och låta honom droppa ner för att dra isär motståndar­nas mittförsva­r. För fem år sedan ledde Totti en orkanoffen­siv på tre tenorer i form av Jeremy Menez, Mirko Vucinic och han själv.

Det var vackert – det var det verkligen – men skönhet vinner inte alltid matcher och definitivt inte alltid ligatitlar. Francesco Totti är nog beredd att hålla med.

Den legendaris­ke kaptenen gör sin förmodlige­n sista säsong i Roma, i hans första, största och enda kärlek. När tabellen summeras kommer han antingen att dansa i scudetto- solens strålar som en vinnare – eller deppa i det bleka månskenet som en evig tvåa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden