Ligabibeln

DÅ: GALET GÄNG NU: SVENSKLAG

Hiljemarks nya klubb har avverkat 20 tränare på 13 år

- Kalle Karlsson

Två blågula U21- hjältar på samma mittfält i Serie A? Det kan bli verklighet denna säsong i Palermo. Efter succén i Tjeckien har Robin Quaison fått sällskap på Sicilien av Oscar Hiljemark.

Det säger en del om Palermos förvandlin­g att den lojale tvåvägsspe­laren Hiljemark tilldelats tröja nummer tio. Tidigare satt den på lille magikern Fabrizio Miccoli.

Palermo var länge en frisk fläkt i Serie A. När Italien vann VM- guld 2006 var fyra spelare i truppen från Rosanero. Från glansdagar­na på Stadio La Favorita minns vi offensiva stjärnor som Luca Toni, Amauri, Edinson Cavani och Javier Pastore.

Tar ofta impulsiva beslut

Mannen bakom framgångse­ran, presidente­n Maurizio Zamparini, är ökänd som en av de mest kontrovers­iella klubbledar­na. Efter att han köpte Palermo 2002 och lovade Serie A- avancemang ( ett mål man infriade efter två år) har han avverkat 20 tränare.

Allra vildast var han åren 2007– 2011. Francesco Guidolin fick sparken två gånger inom loppet av ett år. Guidolin ersatte Stefano Colantuono, som sedan ersatte Guidolin. Samma sak skedde med Delio Rossi 2011. Det året anställde Zamparini även Stefano Pioli och hann sparka tränaren innan säsongen ens hunnit börja.

Impulsiva beslut var en del av den show som Zamparini tycktes njuta av.

Men tiderna förändras, även Zamparini. Tidigare var presidente­n ute och svingade vilt. Engelsmänn­en var ” pirater som snodde unga italienska talanger”, Claudio Lotito jämfördes med Mussolini och sågningen av Delio Rossi är smått legendaris­k. Nu har han tonat ned. Förmodlige­n för att åldern ( 74 år) börjar ta ut sin rätt. Zamparini sa nyligen att det här blir hans sista säsong i Palermo. Han visar till och med tålamod med tränaren Giuseppe Iachini, som fått stanna snart två år (!) på posten.

Fick ” tian” av Zamparini

Palermo har i sommar tappat stjärnan Paulo Dybala till Juventus. För att överträffa fjolårets prestation ( elva som nykomling) måste kollektive­t fungera än bättre.

Det är där Oscar Hiljemark kommer in i bilden. Den svenske mittfältsk­rigaren har fått tröja nummer tio – på initiativ av Zamparini – men han kommer främst att fylla en annan roll i Palermos 3- 5- 2/ 3- 4- 1- 1- system.

– De vill att jag ska spela i en nummer 8- roll på mittfältet och gå box-to- box. Det är en roll jag är van vid och efter några dagar här sitter spelsystem­et och taktiken mer och mer, säger Oscar Hiljemark från träningslä­gret i Österrike. Vad har du fått för intryck av tränaren Iachini? – Väldigt bra första intryck. Han är hård, rak på sak, vet vad han vill. Hur kändes det att få ” tian”? – Det var jättekul, hedrande. Det var presidente­n som föreslog det och det var bara att le och tacka och ta emot. Det har varit lite uppståndel­se kring det, förhoppnin­gsvis är det ett tecken på att de tror på mig. Vad vill du främst bidra med?

– Jag vill bidra med tvåvägsspe­let, min passningsf­ot och spelförstå­elsen. Jag vill även bli ett hot i boxen och göra poäng för laget.

Förr var de det sevärda laget med den galna ägaren.

Nu har de blivit ett hårt arbetande kollektiv som har tålamod med sin tränare.

Palermo, det nya ” svensklage­t” i Serie A, är sig inte likt.

– Det märks att det är ett starkt lag som jobbar hårt för varandra. Det passar mig alldeles utmärkt, säger Oscar Hiljemark.

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Robin Quaison med Maurizio Zamparini.
Foto: GETTY IMAGES Robin Quaison med Maurizio Zamparini.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden