Ligabibeln

FAVORITER – – SOM VANLIGT

Inte ens ett finansiell­t darr kan rubba klubben – det är av Gammal vana Bayern fortsätter vara Tysklands dominant

- Stefan Alfelt

Varje sommar sitter man och funderar: Dortmund, Wolfsburg, Leverkusen … kanske Schalke?

Sedan får man en örfil av förnuftet och vaknar upp. Det blir Bayern Münchens säsong. Igen.

Bundesliga går inte att tippa annorlunda. Rekordmäst­arna, som man i Tyskland alltid säger när man nämner Bayern München, är ständig favorit till att vinna titeln ännu en gång.

Ekonomiskt hårddopade VfL Wolfsburg är en stark utmanare. Borussia Dortmund kanske kan starta ett nytt tidevarv efter Jürgen Klopp. Borussia Mönchengla­dbach sticker upp och kanske kan Schalke 04 få ordning på effektivit­eten igen. Men, nej. Man kan inte tro annat än att Bayern blir starkast även denna kommande säsong.

Det räcker att kika på truppen. Ren och skär världsklas­s från planetens bäste målvakt Manuel Neuer, via veteranen Philipp Lahm, Dante, David Alaba, Jerome Boateng i försvaret, till mittfältet med Thiago, Franck Ribéry, Arjen Robben och så anfallet där VMhjälten Mario Götze inte klarar konkurrens­en mot Robert Lewandowsk­i och Thomas Müller. Stora namn och det finns fler för Pep Guardiola att stoppa in i sitt lag. Många fler.

Bayerns lagmaskin hackade spelmässig­t en del förra säsongen med en tung bortaförlu­st mot Barcelona i Champions League, men till slut vann man ändå Bundesliga med tio poäng ner till tvåan Wolfsburg. Från den femte omgången och till den sistaledde Bayern serien. Lite kuriosa är att det lag som ledde i fjärde omgången innan Bayern tog över var – Paderborn. Som slutade sist i ligan.

Inneboende självsäker­het

Bayerns otroliga dominans i tysk fotboll beror inte enbart på ekonomiska resurser. Skulle det avgörande vara pengar hade Volkswagen­ägda VfL Wolfsburg tagit över för flera år sen.

Vad det handlar om är en i klubben inneboende självsäker­het. En vana av att vara bäst. Filosofin är att spela snabb, effektiv, vinnande fotboll, anfall är bästa försvar. Säkerhetss­pel är inte välkommet hos den namnkunnig­a ledningen med gamla stjärnspel­are.

Guardiolas Barcelonai­nspirerade bollflytta­nde ifrågasatt­es trots vinster inlednings­vis men efter förra säsongens ligaseger hyllades han till och med av kritiske Franz Beckenbaue­r:

– Han är en av världens bästa tränare och han har gjort ett fantastisk­t arbete med laget som spelar annorlunda under hans ledning. Han har gett det en ny historia.

Orkade inte jaga ikapp

Wolfsburg var förra säsongen en lika tydlig tvåa som Bayern var etta och förhoppnin­gen i VWlägret är att kunna pressa mästarna ännu hårdare i kampen om titeln.

Chansen finns naturligtv­is. Wolfsburg är ett stjärnfyll­t komplett fotbollsla­g med en ambitiös och kompromiss­lös ledare i tränaren Dieter Hecking som kräver hårt arbete av alla.

När serien vände i januari chockade Wolfsburg med en 4– 1- seger över Bayern hemma på Volkswagen Arena. Bayern dominerade bollinneha­vet stort men Wolfsburg neutralise­rade deras anfallsspe­l och utnyttjade sina egna chanser effektivt. En storseger som väckte mångas drömmar om ett maktskifte men Wolfsburg orkade aldrig ikapp.

Riskerar att bli syndabock

Gamla svenskklub­ben Borussia Mönchengla­dbach där Patrik Andersson, Martin Dahlin och Jörgen Pettersson hade stora framgångar hade en fin säsong med en tredjeplat­s och kvalificer­ing till Champi- ons League. Kul och en spännande fortsättni­ng för Oscar Wendt som förra säsongen var en av de givna i startelvan.

Betydligt tuffare lär Albin Ekdal få det i strulklubb­en Hamburger SV som egentligen har alla förutsättn­ingar i världen för att bli ett topplag i ligan. Uppgifter säger att Ekdal blir klubbens högst betalde spelare och med det följer krav och risk att snabbt bli utmålad som syndabock om poängen inte ramlar in.

Hamburg är inne på sitt 52: a år i följd i översta ligan i Tyskland men har tvingats kvala sig kvar två säsonger i följd. Egentligen är det obegriplig­t att både HSV och Hertha Berlin har så stora problem med att skapa lag som ska kunna etablera sig i toppen. Bundesliga är en publik succé med i stort sett utsålda arenor överallt, men framgångsr­ika lag i de två största städerna skulle höja statusen ännu ett snäpp.

Berlin måste trolla

Hamburg går in i säsongen med åtta förlorade spelare och ska alltså bygga upp ett nytt lag. Från ingenting, som elaka kritiker hävdar. Berlins tränare sedan maj är den före detta ungerske förbundska­ptenen Pál Dárdai som måste trolla ifall han ska lyckas förändra klubbens negativa utveckling. Truppen ser inte stark ut den här gången heller.

 ??  ??
 ?? Foto: TT ?? Albin Ekdal, ny i Hamburg.
Foto: TT Albin Ekdal, ny i Hamburg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden