Ligabibeln

NU ÄR VARGARNA PÅ JAKT

WOLFSBURG HAR FÅTT VITTRING PÅ BAYERN MÜNCHEN

- Text: Stefan Alfelt

De var alfahannar 2009. Sedan kom raset. Nu är Wolfsburg tillbaka hungrigare än någonsin för att återta tronen.

Den kallas Tysklands tråkigaste stad – Wolfsburg. Skapad av Hitler. Uppbyggd runt och helt beroende av Volkswagen­fabriken. En charmlös håla utslängd på tyska vischan. Bara fotbollen lyser upp i tristessen. Slå upp Wolfsburg i en turistbros­chyr och du får veta att det finns två sevärdhete­r i staden. Volkswagen­fabriken och Autostadt, museet som visar koncernens alla märken: Volkswagen, Skoda, Bentley, Lamborghin­i och Seat. Kultur, historia, matuppleve­lser, natur ... glöm det.

När VfL Wolfsburg med sin slogan påstår att ” Fussball ist alles”, fotboll är allt, är det naturligtv­is en lögn i Wolfsburg. Där är bilar allt och fotboll något som finns där just bara tack vare bilarna.

Volkswagen­koncernen sponsrar VfL med sanslösa 900 miljoner kronor per säsong. År då klubben tar sig in i Champions League ökar VW sponsringe­n till 1,5 miljarder kronor.

Ett penningflö­de som förändrat konkurrens­situatione­n totalt i Bundesliga.

– Bayern München är sportsligt ouppnåelig­t för resten av ligan och vårt andra problem är VfL Wolfsburg som förfogar över oändliga resurser. När VW menar allvar spränger man alla gränser, sa Borussia Dortmunds vd Hans- Joachim Watzke.

För Volkswagen och staden Wolfsburg är satsningen på fotbollen viktig. Man behöver tvätta bort tråkstämpe­ln och pengar finns i överflöd. Märkligt nog är Volkswa-

... men allt är beroende av Volkswagen­s pengar

gen även en betydande sponsor för Bayern München och planer finns på att ta sig in även i Werder Bremen.

Ska bli ett etablerat topplag

VfL Wolfsburg går in i den nya säsongen som den tydligaste utmanaren till Bayern München. Lagen möts redan innan ligaspelet börjar i den så kallade supercupen, mästaren mot cupmästare­n, inför 30 000 åskådare på Wolfsburgs hemmaarena som självklart heter Volkswagen Arena.

Klubbens manager Klaus Allofs är sedan 2012 mannen som ska förvalta VW: s pengar så att de gör nytta på planerna. Efter 13 år med samma jobb i Werder Bremen lockades Allofs över till VfL med VW: s pengar. Hans långsiktig­a mål handlar om att etablera klubben som ett återkomman­de topp- lag i Bundesliga med Europaspel varje säsong.

Allofs har visat sig ha känsla för att hitta spelare som passar in och kan göra avtryck snabbt i laget. Nya anfallaren Max Kruse från Borussia Mönchengla­dbach, brassen Luiz Gustavo från Bayern München samt Chelseavär­vningarna Kevin de Bruyne och André Schürrle – alla är handplocka­de av managern.

Fick en överviktig Bendtner

Mindre nöjd är tränaren Dieter Hecking med köpet av danske strulputte­n Nicklas Bendtner som kom tillbaka från sommarseme­stern överviktig och otränad. Bendtner, som fått träna på egen hand, lär få svårt att övertyga om att han är värd en plats.

– Han var den ende som föll ur ramen, var Heckings hårda dom efter träningsma­tchen mot Ajax som slutade 1– 1. Men tränaren öppnade ändå för Bendtner att komma igen:

– Jag är övertygad om att Nicklas kan hjälpa oss. Annars hade jag inte brytt mig om att försöka förändra honom.

VfL kommer inte att stå och falla med Nicklas Bendtners eventuella form eller svacka. Laget står på en stabil grund även om man in i det sista letade efter förstärkni­ngar i försvaret innan transferfö­nstret slog igen.

Siktet är inställt på att kliva upp ett steg och passera Bayern München i Bundesliga och att gå långt i Champions League.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 08/ 09
09/ 10
10/ 11
11/ 12
12/ 13
13/ 14
14/ 15
08/ 09 09/ 10 10/ 11 11/ 12 12/ 13 13/ 14 14/ 15
 ?? Foto: AP ?? Staden Wolfsburg skapades för biltillver­kning.
Foto: AP Staden Wolfsburg skapades för biltillver­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden