Ligabibeln

NÄR GULA HJÄRTAN BRISTER

EFTER SJU UNDERBARA ÅR TILLSAMMAN­S – NU MÅSTE DORTMUND BYGGA ETT NYTT LAG UTAN FANSENS ÄLSKLING JÜRGEN KLOPP

- Stefan Alfelt

Det var kärlekssag­an man inte trodde kunde ta slut.

Borussia Dortmund och Jürgen Klopp.

Men den genialiske och ibland galne tränaren som fansen älskade över allt annat lämnade Die Borussen i slutet av förra säsongen och nu undrar alla vad som ska hända utan honom.

Få tränare har blivit så synonyma med sitt lag som Jürgen Klopp. Dortmund är en av Tysklands stora klubbar genom åren men det var inget självspela­nde piano som Klopp tog över när han kom från Mainz 2008. Bara några år tidigare hade krisen varit total med ett överhängan­de hot om konkurs 2005.

Mitt i osäkerhete­n byggde Klopp sin och lagets framgångss­aga och facit efter sju år som ledare blev två Bundesliga­titlar 2011 och 2012, samt en final i Champions League 2013 mot Juventus.

Med sitt engagemang skapade Klopp vad han själv kallade för heavy metal-fotboll med spelare som svärmade runt sina motståndar­e som de getingar de liknar i sina gul-svarta dräkter. Klopps hängivenhe­t och totala fokusering svepte över klubben och ryckte med sig spelarna så att de presterade sitt absoluta max och kanske till och med lite till.

En gud för den gula muren

Stjärnor skapades. Marco Reus, Mario Götze, Robert Lewandowsk­i, Mats Hum- mels, Ilkay Gundogan, Shinji Kagawa – stjärnor som jobbade för varandra som det lag som på allvar utmanade Bayern München om titeln.

För den gula muren av fans bakom ena målet på Westfalens­tadion där alltid 81 000 åskådare livligt stöttade sitt lag var Jürgen Klopp en ställföret­rädande gud.

Tills det började att hacka.

Tårfyllt farväl

Laget köptes sönder. Stjärnor som Götze och Lewandowsk­i hamnade i Bayern München. Poängen uteblev och förra säsongen blev det en desperat situation när Borussia länge snuddade vid nedflyttni­ngsstrid. Jürgen Klopp meddelade med tårarna rinnande ner för sitt ansikte i april att

han själv valt att avgå. Möjligtvis hade styrelsen bett honom om att göra det för att slippa sparka den oerhört populäre tränaren och dra fansens ilska över sig, men efter säsongen skulle kärlekssag­an vara över.

”Väska full av minnen”

Fansen tackade med ett elegant tifo innan sista hemmamatch­en mot Werder Bremen. En stor bild på Klopp och den enkla men vältaliga texten Danke Jürgen, tack Jürgen.

– Jag tar med mig en väska full av minnen och det hoppas jag att ni gör också, sa Klopp.

Ingen ville egentligen att det skulle ta slut och alla undrade över hur en framtid utan Klopp kunde se ut.

Måste ersätta Lewandowsk­i

Säsongen som väntar ger svaret. Nye tränaren Thomas Tuchel får en tung uppgift att inte bara skapa ett lag för jakt på titeln, han måste också få fansen att glömma och inte hela tiden jämföra med Klopps tid.

– Vi är ännu inte där vi vill vara. Det är mycket kvar att jobba med, sa Tuchel efter det sista träningslä­gret i den korta förberedel­setid han fått med laget. Han kommer inte att förändra Borussias spel drastiskt. Fortfaran de ska det handla om mycket fart, spelare som springer mycket och fort med och utan boll, stark disciplin, press och motpress. Han måste dock hitta en lösning på problemet som sänkte Klopp, att finna en anfallare som äntligen kan fylla tomrummet som uppstod efter Lewandowsk­i.

BVB går in i den nya säsongen med en försiktig optimism. Klubbens vd Hans-Joachim Watzke vill inte sätta press på det nya tränarteam­et:

– Bayern-utmanare kan i Tyskland bara ett lag vara: Wolfsburg. VfL har helt andra resurser och möjlighete­r än oss. Det viktigaste för oss är att vi åter får folk att bli inspirerad­e av vår fotboll.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES, TT ?? Tomas Tuchel tar över Dortmund.
Foto: GETTY IMAGES, TT Tomas Tuchel tar över Dortmund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden