Ligabibeln

I ÅR JAGAR ALLA PARIS

I fjol fick PSG en läxa i ödmjukhet – den här säsongen Tänker rivalerna göra allt för att få fotbollsjä­tten på fall

- Johanna Frändén

De dåliga nyheterna är att fransk fotboll kan få klara sig utan sin allra största artist när ligan drar igång. De goda nyheterna är att Paris Saint- Germain står väl rustade inför livet efter Zlatan. Så väl att hans frånvaro på planen, den dag den kommer, antagligen inte kommer att märkas särskilt mycket.

Den gångna säsongen klev olycksbarn­et Javier Pastore fram och levererade sin bästa ihållande insats i den franska huvudstade­n sedan han anlände 2011 och alla, inklusive den lite harige argentinar­en själv, var glatt överraskad­e över resultatet.

Bredvid honom fick Edinson Cavani det mesta att stämma när han fick balansera mer centralt, och plötsligt hade PSG ett reservanfa­ll som bjöd på bättre målmässig statistik än när den svenske bjässen var med på planen.

Jämnare än någon trott

Det var det hoppfulla budskapet från trippeltit­elvinnaren, men det överlägset bästa beskedet förra säsongen kom från resten av topplagen i Ligue 1. Det PSG som skulle krossa allt motstånd blev utmanade

Det lika bra att vara tydlig med eventuella tidsförvil­lande fakta.

När detta skrivs har Paris Saint- Germain dragit igång försäsonge­n med en svensk anfallare på plats.

När detta läses kan situatione­n vara en annan. Det är med andra ord några veckor kvar av silly season och Zlatan Ibrahimovi­cs öde i Ligue 1 är fortsatt oklart.

och ifrånsprun­gna under höst, vinter och halva våren, först från ett hungrigt och tokkoncent­rerat Marcelo Bielsa- Marseille, sedan från ett adrenalind­opat lill- Lyon. Bakom dem båda höll Monaco sedvanligt låg profil innan man smugit färdigt i tabellen till en tredjeplat­s med spel i Europa.

I potten: en plats i EM

I år har det kosmopolit­iska PSG ännu ett års erfarenhet – och gissningsv­is en jättesomma­rvärvning – att ta med sig in i höstrusket, de unga Lyonlirarn­a har en mästerskap­strupp att slå sig in i och det näst intill utbrända Marseille, utan nyckelpjäs­er som Ayew, Payet och Gignac ( som gjorde det klassiska klubbytet OM – El Tigre sådär ett år innan Didier Deschamps ska plocka ut anfallare till FrankrikeE­M), har den svåra andra säsongen med Marcelo Bielsa att ta sig an.

Om förra årets någorlunda jämna titelstrid var en överraskni­ng för alla ( utom möjligen Lyon- presidente­n Jean- Michel Aulas) är det tveksamt om vi kan förvänta oss lika mycket växeldragn­ing i tabelltopp­en av säsongen 2015/ 2016.

Svettigt igen, PSG?

Det är förstås inte rimligt att tro att titlarna ska hamna någon annanstans än i den franska huvudstade­n den här säsongen heller. Men visst är man spänd på hur länge övriga tänker låta Paris Saint- Germain svettas i år också.

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Monacos Moutinho och Lyons Lacazette.
Foto: GETTY IMAGES Monacos Moutinho och Lyons Lacazette.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden