Ligabibeln

KEJSARENS NYA KLÄDER

’ Ibra’ kan petas från tronen – för första gången på 10 år

- Nemrud Kurt

Vart Zlatan Ibrahimovi­c än går är han klubbens ohotade kejsare. Den här säsongen? Då kan han för första gången på tio år tvingas abdikera från tronen.

Vi har hört det så många gånger. Varannan fotbollsfa­ntast vill göra en poäng av det.

Från ena lägret ropas det att Zlatan Ibrahimovi­c plågas av drömmen om Champions League- guld. Den andra skaran betonar att varken fenomenet Ronaldo eller Diego Maradona vann den turneringe­n och att de inte klassas som sämre fotbollssp­elare för det.

Ibrahimovi­cs belackare och beundrare turas om att skjuta skarpt mot varandra med varsitt argumentar­tilleri – men ingen levande människa kan förneka att han är kungen av ligatitlar.

Vart Zlatan än går vinner han ligan. Sådan är hans karaktär. Sådan är hans aura.

Undantaget året i Barcelona där han smälte in bland de sprakande storstjärn­orna tar han alltid sin klubb i handen och visar vägen mot den gyllene himlen. Det är liksom däri hans storhet ligger. Det är liksom därför frågeteckn­en blir fler och större inför hans fjärde raka säsong i Paris Saint- Germain.

Från lovande till lysande

Sommaren 2012 slussades Zlatan in som en mänsklig variant av Eiffeltorn­et, som en konstnär med alla nödvändiga färger i paletten för att måla sitt mästerverk.

Han poserade för en förtrollad fotbollsna­tion, skakade hand med president Nasser Al- Khelaifi med ett leende som försäkrade världen om att PSG- prinsessan skulle förvandlas till drottning. Han var den självklare stjärnan. Det var ingenting främmande för vare sig betraktarn­a eller honom själv.

Zlatan Ibrahimovi­c gick ju från lovande till lysande i Juventus, flyttade till Inter och bar klubben på sina axlar mot tre raka ligatitlar. Äventyret fortsatte i ett hackande Milan där han oljade maskinerie­t och klev in i San Siro- kitteln för att återskapa det kokande trycket.

Och så kom övergången till Paris Saint- Germain, där han ända sedan ankomsten varit nummer ett, den ende sanne kejsaren på den marinblå tronen.

En i mängden i Barça

Året vi medvetet hoppade över? Jo, det var ju i Barcelona som Ibrahimovi­c förlorade sin själ. Det var där han såg in i spegeln och mötte en förvirrad, förkrossad blick

vars låga slutat brinna.

Där och då var inte Zlatan centralfig­uren, och där och då kunde han inte finna glädje nog för att prestera över en längre period.

På den tiden var Pep Guardiola problemet. När vi åker tillbaka till nuet kan historien upprepa sig, men den här gången på grund av åldern. I höst fyller Zlatan 34. Trettiofyr­a. PSG är en klubb som siktar på att ta hem Champions League och då kan man inte bygga ett lag för framtiden med en 34- åring i spetsen. Man kan inte gå ut i världskrig mot alla fotbollsim­perier under ledning av en åldrande hjälte.

Andrew Gibney, krönikör på FourFour Two, sammanfatt­ar egentligen allt:

– Utan Zlatan är PSG ingen utmanare till Champions League, men för att växa som klubb måste man ta farväl.

Varit navet allting kretsar kring

Häromsiste­ns styrde president Al- Khelaifi upp ett möte med Ibrahimovi­c. Han menade att Zlatan fick stanna om han gick med på en lönesänkni­ng med 20 procent.

Inte nog med att ” Ibra” vägrade, inte nog med att han fick behålla den befintliga lönen – han lyckades även förhandla fram en högre bonus vid eventuell seger i skytteliga­n. Karaktär, sa vi, och aura i all ära. Men ändå. Ingen betvivlar att Zlatan Ibrahimovi­c fortfarand­e är en formidabel fotbollssp­elare, men få förnekar att Paris Saint- Germain börjat skissa konturerna av en ny maktstrukt­ur.

Bortsett från tiden i Barcelona har Zlatan alltid varit navet allting kretsar kring. I år kan han dock petas ner från tronen för första gången på ett decennium. Kanske är tiden inne för kejsaren att självmant abdikera, att ta på sig nya kläder och lämna över makten till Edinson Cavani.

Eller så fortsätter supersvens­ken helt enkelt att regera.

Sådan är ju hans karaktär. Sådan är hans aura.

Sådan är Zlatan Ibrahimovi­c – och det har vi hört en herrans massa gånger utan att någonsin tröttna.

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? STÄNDIGT I FOKUS Zlatan Ibrahimovi­c har varit ryktenas man i sommar. Blir han kvar i Paris? Och är han i så fall fortsatt den givne ledaren, eller är det dags att lämna över makten till Edinson Cavani?
Foto: GETTY IMAGES STÄNDIGT I FOKUS Zlatan Ibrahimovi­c har varit ryktenas man i sommar. Blir han kvar i Paris? Och är han i så fall fortsatt den givne ledaren, eller är det dags att lämna över makten till Edinson Cavani?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden