Ligabibeln

SÅSPELAR LAGET

VILKEN MESSI! HÅLLKOLLPÅ!

-

FÄNGELSEDO­M Frågan många ställer sig såhär veckorna innan kick-off: hur kommer Leo Messi påverkas av att han dömts till 21 månaders fängelse för skattebrot­t? Domen är villkorlig, vilket innebär att det inte blir frågan om att skaka galler, men ändå: ryktet är svärtat och publiken i samband med bortamatch­erna kommer knappast att vara nådig mot superstjär­nan.

Barcelonas kampanj för att världen ska stötta ’stackars’ Messi har heller inte fallit i god jord. Tvärtom, de flesta har fördömt den å det skarpaste.

COACHEN!

Luis ENRIQUE

Född: 1970-05-08. Land: Spanien. Antal säsonger: två. Kom från: Celta Vigo 2014. Meriter: Ledde laget till en trippel under sin första säsong som ansvarig. Vann både ligan och Copa del Rey förra säsongen. Fem titlar på två säsonger, alltså.

En annan framtoning än företrädar­en Guardiola. Lugn, balanserad och inte alls lika karismatis­k. Har i skymundan skruvat en del på spelet – och fått full effekt.

RIKTIGADYR­GRIPAR

Som alltid en 4-3-3-formation, superoffen­sivt balanserad. Tidigare klev en innermittf­ältare ned för att sköta uppspelen, men under Luis Enrique vilar den uppgiften på innerbacka­rna. Ytterbacka­rna har sedvanligt höga positioner och fungerar lika mycket som yttrar. Sergi Busquets är den som balanserar laget och hjälper innerbacka­rna i defensiven. Det väloljade passningss­pelet kombineras nu med ett snabbt och effektivt omställnin­gsspel, där i synnerhet Suarez är viktig med sin energi och sina löpningar. BÄSTA VÄNNER Det går inte att prata om Barcelona utan att nämna dess fruktade anfallstri­o, som kan vara den vassaste världen har skådat. Förra säsongen gjorde supertrion 90 av lagets 112 ligamål. Luis Suarez allra bäst med 40, följd av Messi med 26 och Neymar med 24. Tittar man på skottproce­nten ser man att Suarez hade 56 procent av avsluten på mål, Neymar 57 procent och Messi hela 64 procent. Att de är så framgångsr­ika beror på var en ens specifika egenskaper men också på att de gillar varandra som personer. I all stjärnglan­s som finns i Barcelona är det lätt att glömma en spelare som Jordi Alba. Men det ska man inte göra.

Den kvicke, tekniskt skicklige och löpstarke vänsterbac­ken är fundamenta­l för lagets anfallsspe­l. Det råder inget tvivel om att Barcelona, precis som de flesta andra lag, helst vill penetrera ett motståndar­försvar centralt, men eftersom det ibland kan vara stängt där, tar man ofta hjälp av Alba, som antingen löper förbi på utsidan av motståndar­ens ytterback eller – ännu hellre – mellan motståndar­nas ytterback och

SKYTTELIGA­N

innerback för att därifrån servera inlägg och inspel för forwards och mittfältar­e i andravåg att hugga på.

Alba har framför allt ett effektivt samspel med Iniesta, som i ögonvrån oftast ser när vänsterbac­ken kommer i sina löpningar. Förra säsongen levererade Alba sex assister i ligaspelet, fjärde flest i laget efter Messi och Suarez med 16 och Neymar med 12.

27-årige Alba är utbildad i FCB, men samtidigt en i en lång rad av offensivt skickliga vänsterbac­kar som finslipats i Valencia.

 ??  ?? RAFINHA
BUSQUETS
MESSI
PIQUÉ
BRAVO
MASCHERANO
INIESTA
L. SUÁREZ
ALBA
RAKITIC
NEYMAR
RAFINHA BUSQUETS MESSI PIQUÉ BRAVO MASCHERANO INIESTA L. SUÁREZ ALBA RAKITIC NEYMAR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En syn vi inte lär få se.
En syn vi inte lär få se.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden