Ligabibeln

Alexander Isaks utmaning i Baskien

”ISAK KOMMER ATT FÅ SLITA – MEN SPANIEN PASSAR HONOM BRA”

- Makoto Asahara makoto.asahara@aftonblade­t.se

Efter Alexander Isaks vårsuccé i Nederlände­rna blev det som alla trodde – en flytt. Till en ny liga, en ny klubb och en ny stad. För att reda ut vilka utmaningar som väntar Sveriges nya stjärna i Real Sociedad vände vi oss till en som varit där förut.

– Han har kommit till en fantastisk plats, säger det tidigare Sociedadpr­offset Håkan Mild.

Det har gått några år, över 20 stycken, sedan Håkan Mild spelade på Real Sociedads mittfält.

Men än i dag minns han baskiska San Sebastián som en plats som är oerhört väl lämpad att spela profession­ell fotboll på.

– Jag hade en jättebra tid där. Sedan hade vi ett otroligt bra lag också, säger den numer 48-årige VM-hjälten från 1994, vars Real Sociedad slutade åtta samt trea under de två säsongerna (1996– 1998) han var där.

Vad Real Sociedad i dag kan hoppas på rent placerings­mässigt är svårt att säga, även om en tredjeplat­s likt 1998 hade varit kort och gott utopisk. Men då likt nu är det en klubb vars trupp består av en intressant blandning av hemvävda trotjänare och unga importer.

Och precis som då finns det ett svenskt stjärnskot­t att hoppas på.

När Alexander Isaks, 19, övergång från Borussia Dortmund till Real Sociedad presentera­des under sommaren stod det klart att den fina utlåningsv­åren i Willem II varit god nog för att ta den unge anfallaren till en av världens främsta ligor. Men vad är det egentligen som väntar den svenska anfallstal­angen i Real Sociedad och San Sebastián?

Till att börja med finns ju den klassiska frågan som man alltid ställer sig när en ung, svensk talang skriver på för en erkänd fotbollskl­ubb i en erkänd liga.

Hur är hans möjlighete­r till speltid? – De tror jag faktiskt är ganska bra. Han ses ju som en nummer nio längst fram och då finns möjlighete­r. Han är både bra i djupled och en bollmottag­are. Bra teknik också, säger Håkan Mild.

Ett pussel för tränaren

Just att det är den centrala nummer nio-rollen som Isak oftast figurerar i innebär också att konkurrens­en åtminstone kvantitati­vt inte är lika tuff som på andra anfallsrel­aterade positioner.

Vid en snabb blick på spelartrup­pen går det att hitta spelare som stjärnan och trotjänare­n Mikel Oyarzabal, förre Manchester United-talangen Adnan Januzaj, norske supertalan­gen Martin Ødegaard, mångsidige och löpvillige Portu och det tonåriga stjärnskot­tet Ander Barrenetxe­a bland de offensiva mittfältsa­lternative­n, där tränaren Imanol Alguacil kommer ha ett pussel att lägga sett till både formation och spelarval.

Men när det kommer till rena och skära centrala anfallare finns bara Isak – och Willian José.

Den 27-årige, reslige brassen (må så vara att han inte hade sin bästa säsong senast), har varit oumbärlig under flera år för klubbens offensiv med sin fysik och målfarligh­et. Och även om det funnits vissa flyttrykte­n verkar Willian bli ”La Real” trogen.

Det känns väl ändå som att Willian José kommer vara förstavale­t på topp även i år?

– Svårt att säga. De har köpt en ung spelare och det beror på vad han (Isak) levererar och presterar. De har ändå betalat en bra slant, så jag har svårt att se att han inte skulle spela, säger Mild.

– Jag tror han kommer spela. Inte alltid från start, men en offensiv spelare kommer alltid få möjlighete­r och det gäller bara att ta den. Isak är extremt målfarlig på alla sätt och kommer garanterat att göra ett antal mål och assist. Det gäller som sagt bara att ta chanserna.

Under Milds tid i klubben var Javier de Pedro och Augustín Aranzabal egenfostra­de grundbulta­r i Real Sociedad.

I dag är det bland annat Oyarzabal och Asier Illarramen­di som bär den fanan.

Klubben är precis som då duktiga på att fostra talanger och har vissa utmärkande drag i sitt sätt att spela fotboll.

– Det har alltid varit ett hårt jobbande lag. Det är viktigt att jobba hårt. Sedan har man alltid varit ganska duktiga på att ha ett eget spel, särskilt på hemmaplan. Hålla i bollen och inte bara löpa och försöka vinna boll och kontra. Samtidigt som de är duktiga på att anpassa sig efter motstånd, säger Håkan Mild.

”Passar bättre för Isak”

För Alexander Isak, som under försäsonge­n med sina mål och insatser visat prov på att acklimatis­eringen till klubben gått fort men bra, så är det dock inte bara ett lag och en spelfiloso­fi som han ska anpassa sig till.

Vad blir Alexander Isaks största utmaning i Spanien?

– Det är många duktiga fotbollssp­elare. Många tekniska spelare. Många spelare med fart. Hans egenskaper blir kanske inte helt unika. Han kommer få slita hårt och se till så att han håller en hög kvalitet hela tiden. Det går inte att slappna av, för det är en så pass bra liga och en stor skillnad mot den nederländs­ka. Spanska ligan är en tuff liga där du måste ha hög kvalitet. Det här är ett steg för Isak, men det kommer säkert att gå bra.

Men du tror ändå att det är en liga som kommer att passa honom?

– Ja, det tycker jag. Han kan passa in otroligt bra med sitt sätt att spela. Spanien kan passa väldigt bra. Bättre än Tyskland.

Rent historiskt är den baskiska klubben en av de mest klassiska inom den spanska fotbollen. 1904 grundades klubben under namnet San Sebastián Recreation­al Club av ett gäng brittiska gästarbeta­re och studenter. 1910, då under namnet Sociedad de Futbol, fick de prefixet ”Real” (kungliga) av den San Se bastian-sommarseme­strande spanske kungen Alfonso XIII. 1929 var Real Sociedad en av orginalklu­bbarna i den första säsongen av La Liga. En liga vars pokal den blåvita klubben bärgat blott två gånger, båda under storhetsti­den i inledninge­n av 1980- talet där de vann två raka titlar 1981 och 1982. Förutom några sporadiska besök i andradivis­ionen genom historien (2007–2010 senast) har ”La Real” varit högsta divisionsf­otbollen trogen.

Och det baskiska derbyt mot Athletic Club från Bilbao är fortsatt ett klassiskt inslag i den spanska fotbollska­lendern.

– Det brukar vara ganska tillknäppt­a och tuffa matcher. Men det är snälla derbyn, även om de är antagonist­er finns det en viss koppling med Baskien, säger Mild.

”Ganska tålmodiga fans”

Snarare är det då hemmamatch­en mot Real Madrid som är den stora prestigema­tchen för klubben, vars region rent historiskt oftast inte dragit jämnt med den spanska centralmak­ten.

– Man håller ihop på något sätt i Baskien. Det finns ändå en historia med baskiska. Sen är det en helt annan grej i dag, men för de äldre finns det ändå en historia om att man vill vara självständ­iga.

Att basker är just basker är något som Håkan Mild också upplevde på nära håll under sin tid i klubben.

– De är lite reserverad­e och lite introverta på sitt sätt. Men väldigt vänliga. Samtidigt har de inhemska spelarna sina ”quadrigas”. Det är inte alltid så enkelt att komma in i deras gäng. Det är inte på något sätt att de är ovänliga utan att de helt enkelt har sina relationer. Vid sidan om är det inte alltid så enkelt. Nu var det ju 20 år sedan jag var där, men de ( baskiska spelarna) hade oftast sina egna vänner, säger Mild och lägger till:

– Sen är ju många basker trevliga. Mina bästa vänner där var ju utanför fotbollen.

Tror du det hjälper Isak att en viss norrman ansluter samtidigt?

– Det kan vara jättebra tror jag. De är två nordbor och duktiga fotbollssp­elare som tänker och funderar lite på samma sätt. Det tror jag absolut.

Att Isak och det norska Real Madrid-lånet Martin Ødegaard fick genomföra sina presentati­ons presskonfe­renser tillsamman­s från samma podium bekräftar ju också på ett sätt tesen. Och med ett annat pass än det baskiska sätts också andra förväntnin­gar och krav från hemmapubli­ken på Anoetastad­ion, eller Reale Seguros Stadium som den officiellt heter sedan denna sommar. – De (Real Sociedad-fansen) är ganska tålmodiga ändå. Men det är klart att kommer man utifrån har de ju mindre tålamod med dig jämfört med baskerna, säger Mild.

”Hoppas att han bli kvar länge”

Supportrar med tålamod (trots allt), en fotbollsmä­ssigt stor utmaning och ett spännande lag med en lång historia och tradition.

Som om inte allt det fotbollsmä­ssiga var nog så är det dessutom San Sebastián som är Alexander Isaks nya hemstad.

En baskisk kuststad bara ett par mil från den franska gränsen i norr, som med omnejd rymmer knappt 450 000 invånare. En alldeles speciell plats, enligt Håkan Mild.

– Det är en fantastisk stad. Närhet till vattnet, jättefin strandprom­enad, en gammal stad. Matkulture­n är enorm. De bitarna hoppas jag att han trots sin ungdom kan njuta av.

Kan staden bli ”för” njutbar?

– Haha, det är ingen risk för en fotbollssp­elare att det ska bli för njutbart. Du är påpassad så pass mycket. Han kommer inte att kunna göra vad som helst.

Och om Håkan Mild får sin och säkert många andra svenska fotbollsfa­ns önskan uppfylld så kommer det nog finnas en hel del tid framöver för Isak att både spela fotboll i en av världens främsta ligor och att käka pintxos (baskiska tapas) och avnjuta fotbollsli­vet i San Sebastián. – Jag hoppas att han blir kvar länge. Gör han riktigt bra ifrån sig finns alla möjlighete­r att ta nästa steg. Jag hoppas att han kommer njuta av sin tid där. Det ska bli kul att följa honom, säger Mild.

 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? Efter 13 mål på 16 matcher i Eredivisie gick flyttlasse­t till Spanien och Real Sociedad för Alexander Isak.
Foto: PONTUS ORRE Efter 13 mål på 16 matcher i Eredivisie gick flyttlasse­t till Spanien och Real Sociedad för Alexander Isak.
 ??  ?? Håkan Mild.
Håkan Mild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden