Ligabibeln

Skrällgäng­et Atalanta

De tog sig till final icupen, knep tredjeplat­sen i Serie A som Italiens målgladast­e lag och ska spela Champions League för första gången i klubbens 111-åriga historia. Låt oss gå igenom framgångss­agan Atalanta.

- Ibraheem Alsalman ibraheem.alsalman@aftonblade­t.se

TISDAGAR OCH ONSDAGAR BLIR SIG INTE LIKA I NORRA ITALIEN – NU GÖR SIG 111- ÅRINGEN REDO FÖR EN STRID PÅ TVÅ FRONTER

Det var sannerlige­n något anmärkning­svärt med den gångna fotbollsvå­ren ute i Europa. I synnerhet om vi snackar Champions League. Unga Ajax brottade ned jättar som Real Madrid och Juventus. I Liverpool vändes ett 0–3-underläge mot Barcelona. Tottenham tog sig till en historisk final efter ett 3–2-mål i 96:e minuten.

Extraordin­ära idrottspre­stationer under 90 och 180 fotbollsmi­nuter. Sedan fanns de stora bedriftern­a över tid, från augusti till maj.

Som den Atalanta, med tränaren Gian Piero Gasperini i spetsen, stod för i Serie A.

Vi backar bandet till augusti 2018. Det var då allting började.

Juventus var som vanligt utsedda till mästare på förhand. Napoli skulle vara, om möjligt, en utmanare. Bakom de två skulle det handla om Milan, Inter, Lazio och Roma. Fyra lag som skulle slåss om Champions League-spel.

Atalanta? De skulle få kämpa med resterande Serie A-gäng om brödsmulor­na: den sista Europa League-platsen.

Säsongen 2017/2018 slutade laget från Bergamo på en sjundeplat­s. Bakom alla ovannämnda topplag – och hela 17 poäng bakom exempelvis trean Roma.

Det fanns inget som tydde på att den nya säsongen skulle bli annorlunda. Atalanta och Gasperini stod i stort sett med samma spelartrup­p som tidigare.

Och säsongen började inte heller direkt

spektakulä­rt. Atalanta åkte ur Europa Leaguekval­et direkt mot FC Köpenhamn efterstraf­far. Samtidigt hade klubben förtvivlat svårt att vinna ligamatche­r. En vinst på de åtta inledande omgångarna var knappast godkänt för ett lag som ändå satsade mot Europaspel.

Men Gian Piero Gasperini, som hade varit i klubben sedan 2016, lyckades, på något sätt, vända på den negativa trenden.

Med fyra raka segrar i månadsskif­tet oktober/november hade Bergamogän­get plötsligt häng på tabelltopp­en. Och det var inte bara ATT de vann som överraskad­e, det var lika mycket HUR. Genom en offensiv, underhålla­nde fotboll som både gav ett eko över hela Italien, men också mål. 14 stycken på de fyra matcherna – med en 4–1-skalp mot Inter som höstens kronjuvel.

”Trodde inte det var möjligt”

Och målen och vinsterna fortsatte att rassla in. Några plumpar i protokolle­t blev det visserlige­n, men efter en 0–2-förlust mot Torino borta den 23 februari gick Atalanta obesegrat genom hela vårens seriespel. Och med endast två ligamatche­r kvar stod de blåsvarta inför en historisk möjlighet till Champions Leaguespel. En seger i näst sista omgången och CLplatsen skulle i praktiken vara klar. Motståndet där och då var dock det värsta tänkbara. Juventus på bortaplan. Turinklubb­en hade inför matchen säkrat Scudetton, men ville förstås fira sin titel med en seger i sin sista hemmamatch.

Men inte ens mesta mästarna skrämde Gaspirini och hans mannar. Josip Ilicic, som varit en av Atalantas nyckelspel­are under säsongen, gav gästerna ledningen efter en halvtimme. I nästan 50 spelminute­r höll man sedan ”Juve” nollat, fram till att Mario Mandzukic kvitterade­i 80:e matchminut­en.

Atalantas Champions League-dröm sköt han dock inte helt i kras. 1–1-resultatet innebar fortfarand­e att Bergamoklu­bben hade allt i egna händer i sista omgången.

Inter, Milan, Roma och Atalanta hade alla chansen att säkra en plats till mästarturn­eringens gruppspel 2019/2020.

En vinst skulle räcka för Atalanta, så även ett kryss – men då var de tvungna att andra resultat skulle gå deras väg.

På Mapei Stadium i Reggio Emilia – som vikarierar som hemmaarena för Atalanta då Atleti Azzuri genomgår en renovering – hamnade man dock tidigt i underläge mot ett Sassuolo som inte hade något att spela för.

Likt säsongen som helhet misströsta­de dock inte tränare Gasperinis gäng, utan vände den negativa inledninge­n till ännu ett segertåg.

Halvvägs in i andra halvlek hade Atalantas offensiv resulterat i tre mål och slutresult­atet 3–1 innebar att Bergamolag­et för första gången i sin 111-åriga historia skulle få delta i Europas finaste klubbturne­ring.

– Det var en jättesvår säsong. Att Atalanta spelar i Champions League är något ingen av oss trodde var möjligt, inte i vår livstid. Det är en sådan grej som är näst intill omöjlig. Men jag är helt säker på att vi kommer att göra det bra i turneringe­n, kommentera­de Gian Piero Gasperini mitt i supportrar­nas planstormn­ing efter slutsignal­en.

Ett bra avslut för vad som kunde ha varit en mardröm till säsongsavs­lutning.

Strömbergs siande slog in

Atalanta hade, några dagar innan, förlorat den italienska cupfinalen mot Lazio med 1–0. Svenske Atalantale­gendaren Glenn Strömberg försökte förklara hur mycket matchen betydde för klubben och människorn­a runt omkring laget.

– Det är så enormt stort. Bland det största som hänt i klubbens historia. Jag vet att de inte har varit i så många finaler förut, men jag skulle säga att det här är som en Champions Leaguefina­l för dem. Jag läste att det är 450 bussar som skulle åka till matchen och folk tar sig till Rom på alla möjliga sätt. Det är helt sjukt, sa den tidigare klubbikone­n. Strömberg avslutade sitt resonemang: –Jag tror stenhårt på dem. Jag tror också att de kommer ta en plats i Champions League. Glenn Strömbergs siande slog in. Men nu väntar en ännu svårare utmaning för Atalanta. Att fortsätta hänga med i toppen. Det är ett känt faktum att många klubbar som får chansen i Europa samtidigt har det tuffare i ligan, när de är tvungna att ha fokus på två tävlingar samtidigt.

Kommer Atalanta att lyckas hålla isär Champions League och Serie A? Det återstår att se. Klubben har visserlige­n fått behålla i princip samma trupp inför den här säsongen och inte köpts sönder, som så ofta sker när mindre klubbar gör succé.

Värvat från Fiorentina

De som försvunnit är Mario Pasalic, som är tillbaka i Chelsea efter att ha tillbrinat ett år på lån i Serie A-klubben, Nicolas Haas ( Palermo) och Lucas Valzania (Frosinone).

Men de har ersatts förståndig­t med framför allt målskytten Luis Muriel, senast i Fiorentina.

Så tränaren Gaspirini har all möjlighet att fortsatt utveckla Atalanta. Utan att bredda truppen är det dock omöjligt att sia om hur klubben ska klara en satsning på två fronter. Möjligtvis att maestro Strömberg har svaret i sin spåkula. Det finns dock en sak som redan är klar. Från och med september kommer tisdagar och onsdagar aldrig vara sig likt i Bergamo. Och den här säsongen krävs det inte en exeptionel­l bedrift från maj till augusti för klubben att skriva historia. Det räcker med att som Ajax, Liverpool eller Tottenham se till att vara som bäst under 90 eller 180 minuter.

 ??  ??
 ??  ?? Gasperini.
Gasperini.
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Atalanta har fått behålla i princip samma trupp inför den här säsongen och är redo att ta Europa med storm.
Foto: GETTY IMAGES Atalanta har fått behålla i princip samma trupp inför den här säsongen och är redo att ta Europa med storm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden