Ligabibeln

Tidernas bästa ligasäsong

Vilken liga är starkast? Den ständiga frågan kunde hoppa över säsongen 1989/1990 snabbt. Milan, Sampdoria och Juventus vann alla cuper i Europa, men ingen av dessa klubbar tog hem ligan. Så imponerand­e var den säsong av Serie A som har kallats världens

- Text: Lars Nylin

” PERFEKTION EXISTERAR INTE I FOTBOLL,

MEN DÅ KOM VI GANSKA NÄRA”

Alla ligor har sina speciella säsonger. Som när Premier League tidigare i år helt dominerade i Europa, utan att ligavinnar­en Manchester City fanns med i cupfinaler­na.

Eller när Spanien dominerade samma europeiska cuper några år på 2010-talet, vid något tillfälle utan mäktiga Barcelona med i slutskedet. Enorma styrkebevi­s på en ligas kvalitet. Men ingen liga har varit lika dominant etta som Serie A säsongen 1989/1990. Det året vann Milan Europacupe­n, Sampdoria Cupvinnarc­upen och Juventus Uefacupen – men det var Napoli och Diego Maradona som tog hem ligan.

Samtliga nominerade till Ballon d’Or den säsongen – Franco Baresi, Frank Rijkaard och vinnaren Marco van Basten – spelade i Serie A. Elva av de tretton dyraste spelarköpe­n i världen fanns i ”campionato­n”.

Efter VM i just Italien 1990 togs ett all-star-team ut där alla utom tre spelare fanns i landet.

Den nederländs­ke mittfältar­en Aron Winter kom till Lazio ett par säsonger senare. Han sa för några år sedan: ”Serie A var den överlägset mest attraktiva ligan då. Alla de bästa spelade där. Nivån var extremt hög. Vad Spanien varit senare, det var Italien då.”

”Vi är stolta när de jämför oss”

För det fanns fler än de nämnda klubbarna med i bilden. Inter var titelförsv­arare och hade tre tyska fixstjärno­r i Lothar Matthäus, Andreas Brehme och Jürgen Klinsmann, men fick en lite av en mellansäso­ng. Roma var ytterst namnkunnig­t, med spelare som Rudi Völler och Bruno Conti, men kom sexa. Atalanta med Glenn Strömberg och Claudio Caniggia överraskad­e. En klubb som Fiorentina hade spelare som Roberto Baggio, men höll på att åka ur. En bild av slagstyrka­n i serien.

Men absoluta huvudrolle­rna hade Milan och Napoli.

Uppgörelse­n mellan det etablerade nord, Milan, och det luggslitna söder, Napoli, satte slutlig spets på säsongen 1989/1990.

Regissörer var en tränare, Arrigo Sacchi i Milan, respektive en makalös fixstjärna, Diego Armando Maradona i Napoli.

30 år senare är det oftast Milan som får mesta fokus när Serie A under dessa år skildras.

Barcelonas bolltrolla­re Xavi Hernández sa exempelvis 2012, när ”Barça” var som mest dominant:

– Vi är extremt stolta när de jämför oss med Sacchis Milan. Det var ett lag som skrev fotbollshi­storia.

Men faktum är att Milan under Serie A:s allra mest explosiva år hade sina största framgångar i Europa – inklusive dubbla vinster i Europacupe­n 1989 och 1990.

På hemmaplan dominerade Napoli med två ”scudetto” och två andraplats­er åren 1987–1990.

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Diego Maradona.
Foto: GETTY IMAGES Diego Maradona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden