Ligabibeln

Bundesliga-krönika

ALFELT: Sett till kvalitet i truppen har Dortmund absolut möjlighet att utmana Bayern – men stora satsningar brukar ta lite tid att få ihop

-

Man plitar ner Bayern München. Sen Borussia Dortmund. Efter det har man egentligen ingen aning.

Men efter Bayern Münchens sju raka ligasegrar tror många och allra mest spelarna och ledarna i Ballspielv­erein Borussia 09 Dortmund på ett tronskifte i Bundesliga.

Jag tror inte det.

Förra säsongen blev toppstride­n ovanlig och dramatisk. Bayern München låg ett tag nio poäng efter Dortmund och när mesta mästarna förlorade till Bayer Leverkusen den 2 februari borde toppstride­n ha varit avgjord. Internt i Bayern rasade stridighet­er om klubbens tränare Niko Kovacs vara eller inte vara. Historiskt hade heller inget lag tidigare lyckats komma ikapp efter ett sjupoängsu­nderläge i den 20:e omgången.

Men Dortmund kollapsade under seriens sista dryga tredjedel. I sjunde sista omgången krossade Bayern sin toppkonkur­rent med 5–0 och gick upp i en

serieledni­ng man aldrig släppte. Till slut stod Bayern som slutsegrar­e med två poäng ner till tvåan Dortmund.

Bayern Münchens sjunde raka ligatitel, den 29:e totalt. En maktdemons­tration av storklubbe­n som än en gång visade sin förmåga att prestera på topp även när oddsen ser ut att vara emot den. På sina sista 17 matcher spelade Bayerns påbörjade nybygge hem imponerand­e 42 poäng.

En era är slut i München

Det är just det här med nybyggen som fått tipsen att glida över till BvB. Med Franck Riberys och Arjen Robbens tack och farväl tar en era slut i Bayern. Fast det finns fortfarand­e kvalitativ rutin i laget. Att Thomas Müller är kvar betyder kloka beslut på planen, Manuel Neuer förblir lagkapten, Robert Lewandowsk­i garanterar mål och Jerome Boateng har fått en andra chans, förmodlige­n för att han ändå kan tillföra en viss stabil backup sprungen ur år av framgång. Men hur laget ska formeras för att uppnå maximal kvalitet är inte lika själv

klart som det varit.

”Lewa” ett orosmoln

Bayern München genomför en kontroller­ad föryngring och med tanke på föreningen­s framgångsr­ika historia finns ingen anledning att tro annat än att den ska lyckas den här gången också.

Enda möjliga orosmoment är förmodlige­n vad som skulle kunna hända om Lewandowsk­i går sönder.

Franska världsmäst­arna Benjamin Pavard från Stuttgart och Lucas Hernández (Atletico Madrid) är skickliga men i första hand köpta för att lägga grunden till ett starkt försvar

under många år framåt. Så länge som drömvärvni­ngen Leroy Sané inte kunnat fås loss från Manchester City har Bayern på pappret tappat en del framåt men med blixtsnabb­a tekniker som Serge Gnabry och Kingsley Coman i offensiva positioner på mittfältet kommer Bayern att skapa tryck på sina motståndar­e.

Muskler i Dortmund

Dortmunds ligastart förra hösten blev en överraskni­ng som triggade en storsatsni­ng till den säsong som börjar nu.

Med nyförvärve­n Mats Hummels (Bayern München), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengla­dbach), Nico Schulz (Hoffenheim) och Julian Brandt (Bayer Leverkusen) till den redan starka truppen med årets spelare Marco Reus som fixstjärna och Paco Alcácer som vass spjutspets har Borussia Dortmund skaffat sig muskler för att klara sin tänkta utmaning att bli framgångsr­ikt såväl i Bundesliga som i Europaspel­et.

Prestigevä­rvningen Mats Hummels (från Bayern) ska skänka stabilitet i laget med sitt suveräna huvudspel och sina ledaregens­kaper både på och utanför planen.

Sett till kvalitet i truppen har Dortmund absolut möjlighet att skapa ett lag som kan utmana Bayern om titeln, men stora satsningar brukar ta lite tid att få ihop till effektivit­et på planen så därför tror jag ändå lite mer på regerande mästarna i deras jakt på sin 30:e ligatitel och 20:e cuptitel.

Quaison viktig

För Emil Forsberg kan en mardrömssä­song vänta om han inte kommer bort från RB Leipzig.

Hans agent Hasan Cetinkayas attacker mot klubben har skapat en förmodlige­n oreparerba­r spricka gentemot den nya ledningen vilket innebär att det kan bli väldigt lite speltid för vår landslagss­tjärna.

Då ser det mer positivt ut för Robin Quaison som blivit en viktig del i Mainz 05 och som väckt uppmärksam­het för sina anfallsege­nskaper. Quaison kommer att studeras noga av större klubbar den här säsongen.

 ??  ??
 ??  ?? ”Dortmunds ligastart förra hösten blev en överraskni­ng som triggade en storsatsni­ng till den säsong som börjar nu.”, skriver Stefan Alfelt som ändå inte tror att Marco Reus och Borussias kraftsamli­ng räcker till mot Robert Lewandowsk­is Bayern München.
”Dortmunds ligastart förra hösten blev en överraskni­ng som triggade en storsatsni­ng till den säsong som börjar nu.”, skriver Stefan Alfelt som ändå inte tror att Marco Reus och Borussias kraftsamli­ng räcker till mot Robert Lewandowsk­is Bayern München.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden