Ligabibeln

Rivalerna vid Rhen

F95 MOT GETABOCKAR­NA – EFTER 20 SVÅRA ÅR ÄRSLAGET OM FLODEN TILLBAKA I HÖGSTA SERIEN

-

Rivalitete­n mellan Köln och Düsseldorf, bara fyra mil ifrån varandra längs floden Rhen, är den kanske mest famösa mellan två storstäder i Tyskland. Man träter, oftast kärvänligt, om allt från historisk status i Tyskland – Köln blev stad redan på 1200-talet men Düsseldorf har i århundrade­n varit en kaxig lillebror – till vilken ölsort som verkligen är godast. Det sistnämnda lär man aldrig enas om – Köln har sitt Kölsch, i Düsseldorf­s gamla stad serveras överallt Altbier i det som kal�lats ”världens längsta bar.” Men en sak har man tyvärr tvingats bli helt eniga om: ingen av städerna levererar i fotboll som dom ” borde”. Köln är trots allt landets fjärde största stad och Düsseldorf den sjunde största.

I fallet Düsseldorf har det

tidvis varit så illa att staden inte ens omfamnat sin bästa klubb. 1999 skrev journalist­en Gernot Speck: ”Långt inne älskar folk från Düsseldorf sitt Fortuna. Men de visar det bara när klubben har framgång. Andra gånger tycks de mest generade att visa sin support och är de snobbar som de förmodas vara.”

Hockeyn var mer populär

Just snobbism är en variabel i duellen mellan de två städerna. Düsseldorf med sina skyskrapor och techföreta­g är evigt stämplat som högdragen och lite fin i kanten. Köln med sin katedral Kölnerdome­n och långa historia är mer av en arbetarsta­d och mycket mer avslappnad, är uppfattnin­gen på gatan och i guideböcke­r.

”F95”, som Fortuna kallas lokalt efter året klubben grundades, har som motto: ”Kämpfen und Siegen seit 1895”, kamp och segrar sedan 1895.

Men många utomståend­e anser att det är just bristen på kamp som är grunden till

Köln och Düsseldorf. Namnen har en klang av världsstäd­er. Dom ligger mitt i en delstat, Nordrhein-Westfalen, med 18 miljoner invånare. Men något fattas. Man hör märkligt lite om dem i fotbollssa­mmanhang. Kanske är det nu på väg att vända. Denna säsong spelar FC Köln och Fortuna Düsseldorf derbyn i Bundesliga för första gången sedan 1997.

Text: Lars Nylin

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Düsseldorf­s målspruta Benito Raman ställs mot FC Kölns dito, Simon Terodde (till höger) i höst.
Foto: GETTY IMAGES Düsseldorf­s målspruta Benito Raman ställs mot FC Kölns dito, Simon Terodde (till höger) i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden